Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
5. 5. 2017 19:21 − 5037× − 2

Na Kanárech je po pátku nejrychlejším Alex Lukyanuk

Rally Islas Canarias je druhým podnikem letošního ERC a po páteční šestici zkoušek se daří evropanům před domácími.

Ani druhý podnik letošního ERC neopustil ostrovy (ostatně skládat slušnou část kalendáře z ostrovních podniků je již klasickým zvykem u promotéra ERC a dříve IRC) a to znamená, že se posádky posunuly o necelé dva tisíce kilometrů jihovýchodním směrem a z Azor se dostaly na Kanárské ostrovy, kde se koná první asfalt sezóny. V pátek v rámci úvodní etapy byla na programu šestice měřených testů, které daly dohromady necelou stovku ostrých kilometrů a nejdelším testem dne, který se postaral o polovinu délky celé etapy byl San Mateo jedoucí se 2x a měřící 25 km. Nejkratší byla naopak superspeciálka v ulicích hlavního města souostroví – Las Palmas.


Foto: facebook Rally Islas Canarias

Jak je zvykem, veškeré dění na evropských podnicích začíná kvalifikace, která se odjela ve čtvrtek odpoledne a z níž jako nejrychlejší vyšel Lukyanuk před Gryazinem a Suárezem. No a stejné jméno nejrychlejšího jezdce svítilo na výsledkové tabuli i v cíli RZ1, když si s ní nejlépe poradil právě ruský jezdec, ale druhý nejlepší čas zajel jeho věrný rival Kajetanowicz. Třetí čas pak zajel nejlepší domácí – López, jenž je letos akvizicí týmu Peugeot Rally Academy. Stejné jméno nejrychlejšího jezdce měla i RZ2, ale Lukyanuk se až moc těšil do vložky a skrze předčasný start nafasoval deset sekund penalizace, takže do čela šel Kajetanowicz, jenž po RZ3 se zpět nahoru vrátil Rus. V polovině dne oba soky s Fiestami R5 dělilo 25 desetin, třetí López také příliš nezaostával, na Poláka mu chybělo šest a půl sekundy. Na čtvrté příčce o pět desetin byl druhý tovární jezdec Peugeotu Suárez, pátý jel vítěz z Azor Magalhaes, jenž na Kanárských ostrovech startoval poprvé od roku 2011.

V rychlých časech pokračoval Lukyanuk i odpoledne a první etapu zvládl se 100% skóre, když zajel nejrychleji ve všech šesti měřených testech. Hned po RZ4 se jeho náskok navýšil na 20 sekund, když průběžně druhý Kajetanowicz hlásil problémy s brzdami a tyto jej nakonec po RZ5 stály i druhou příčku, když se před Poláka dostal Magalhaes. Po pátku tedy za vedoucím Lukyanukem jede právě portugalský jezdec, ale jeho náskok na třetího Kajetanowicze čítá pouhých 22 desetin a zítra se dá očekávat pokračování souboje o stříbrný věnec. Čtvrtou příčku hájí Ares s i20 R5, pátý jede s pěti desetinami ztráty Lopéz, jehož týmový kolega Suárez byl odpoledne pronásledován problémy a byl vůbec rád, že dokončil etapu na 19. místě.


Foto: facebook Rally Islas Canarias

Osm sekund nazpět na šesté příčce následuje úřadující španělský šampion García, který letos přezbrojil na Fiestu R5, sedmou příčku pak má ve svém držení další národní šampion, tentokrát Francouz Michel. Osmé místo drží Monzón, jenž po letech v kokpitu MINI a loňském epizodním startu s DS3 R5 letos využil služeb osvědčené Fiesty R5. Až na posledním testu se na deváté místo posunul Bouffier, který překonal v souboji držitelů polského národního titulu Grzyba. Odpoledne se nevyvedlo Černému, který se svou Fabii R5 skončil na RZ4 hluboko mimo cestu a nedokončil tak druhý podnik JERC U28. V rámci této klasifikace si nejlépe vede mladík Peugeotu López, který má devět sekund na druhého Michela a další půlminutu nazpět jede Griebel.

Na závěr se alespoň krátce podívejme do dění v JERC U27, kde mají české barvy hned tři želízka v ohni a z této trojice si opět vede nejlépe Kupec, který drží třetí příčku za dvojicí továrních Adamů R2. O tom, že Opely mezi juniory udávají tempo svědčí i to, že s výjimkou RZ5 (ta připadla Kupcovi s Krajčou) vyhrály Adamy všechny zbývající testy. Vede Ingram, který má 23 sekund na Hutunena, Kupec je nazpět další necelou půlminutu. Čtvrté místo se čtvrt minutou ztráty na svého krajana drží Mareš a pátý je Gonmzales. Osmou příčku pak hájí po pátku Brož.


Foto: facebook Rally Islas Canarias

Komentářů celkem: 2
5. 5. 2017 21:01
0 0
Lukyanuk je deklasuje až neskutečně... smajlík
5. 5. 2017 21:54
0 0
Škoda škody Honzy, asi to tu nepůjde, jsem zklamaný ,.. jestli to na kluky vždy pár dnů po domácím mistráku není mocsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!