Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
6. 5. 2017 20:35 − 4243× − 0

Lukyanukova one man show na Kanárech

Sobota uzavřela Rally Islas Canarias a z vítězství se raduje ruská dvojice Alexey Lukyanuk – Alexey Arnautov s Fiestou R5.

Sobota nabídla na Kanárských ostrovech, stejně jako pátek, šestici měřených testů a aby si posádky druhou etapu užily, bylo na programu celkem 109 ostrých kilometrů. Aby těch podobností mezi první a druhou etapou soutěže nebylo málo, tak i dnešní nejdelší zkouška měla 25 ostrých kilometrů, stejně tak zbývající testy měly mezi 14 a 15 km. Jediným rozdílem mezi dny byla super speciálka v Las Palmas, která se jela pouze v pátek a podepsala se na hlavním rozdílu kilometráží obou etap. Po včerejšku pak byl ve vedení Lukyanuk, který zajel nejrychleji na všech šesti testech a nocoval s náskokem 25 sekund na Magalhaese, jenž měl 22 desetin na třetího Kajetanowicze.


Foto: facebook Rally Islas Canarias

No a jak se dalo čekat, tak úřadující evropský šampion Kajetanowicz se nechtěl smířit s bronzovým stupínkem a hned na první sobotní vložce za to vzal a dostal se před Portugalce, když jej o pět sekund ve vložce porazil. Následující RZ8 pak Kajetanowciz dokonce vyhrál, čímž svůj náskok navýšil na šest sekund a když byl rychlejší i do třetice v dopolední rundě, měl v půli dne na Magalhaese náskok bez mála deseti sekund. Ale na čele byl i před jeden pátý čas v RZ8 nadále pohodlně Lukyanuk, který měl na polského mistra Evropy za sebou náskok téměř čtyřiceti sekund. Velmi dobrými výkony se v sobotu prezentovala španělská špička a zejména Ares se dokázal držet v kontaktu se stupni vítězů, naopak lehce začal zaostávat López, jemuž začal na záda dýchat šestý Monzón.

Odpoledne přidal Lukyanuk další dva nejrychlejší časy a s náskokem 57 sekund bylo o vítězi Rally Islas Canarias jasno. Rus vyhrál i v hodnocení obou etap a tak jej jen může mrzet fakt, že při úvodu ERC na Azorech z podobně pohodlného vedení havaroval. Ale na kdyby se nehraje a je pozdě brečet nad rozlitým mlíkem… Druhou příčku si z atlantických ostrovů odváží Kajetanowicz, který odpoledne stříbro uhájil před Magalhaesem, který je po dvou odjetých soutěžích poněkud překvapivým lídrem ERC (a to původně ani Kanáry neměl v plánu). Čtvrtou příčku vybojoval Ares se se svou i20 R5 a páté místo si odváží Monzón, který odpoledne překonal Lópeze.


Foto: facebook Rally Islas Canarias

Šestý byl tedy López, který současně vyhrál v klasifikaci JERC U28. Sedmý absolutně dojel García, osmý pak debutant v evropském šampionátu Michel, který jen mohl litovat desetisekundové penalizace, která jej stála dvě příčky absolutně a vítězství v JERC U28. Devátý dokončil další Francout – Bouffier a desítku uzavřel Griebel. Jak již bylo nakousnuto, mezi juniory U28 byl nejrychlejším López před Michelem, , téměř minutu nazpět zaostal třetí Griebel. Čtvrtou příčku si pak z Kanárských ostrovů odváží Gryazin a pátý byl Pernía. Mezi juniory do 27 let se v sobotu nic nezměnilo na vítězství Ingrama, který sice nejrychlejší časy přenechal soupeřům, ale i tak dokázal o 20 sekund porazit týmového kolegu Hutunena. Až ke zdárnému finiši se na třetí příčce povedlo dojet Kupcovi, jenž dnes navíc přidal další dva nejrychlejší časy. Předposlední zkouška a problém s elektrikou vystavili stop Marešovi, jenž opustil čtvrtou příčku na níž se posunul Gonzáles, pátý dojel Banaz. Body za sedmou příčku si pak odváží Brož.


Foto: facebook Rally Islas Canarias

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!