Rally Sørland – komentář

Norům o víkendu začala letní šotolinová část jejich mistrovství a hned na začátek je čekala nejnáročnější soutěž sezóny.

Organizátoři si na účastníky připravili opravdu našlapaný program, když všech 155 ostrých kilometrů naplánovali na pouhopouhý jediný den. Tři zimní soutěže ovládli tři rozdílní jezdci, Eyvind Brynildsen, Mads Østberg a Ole Christian Veiby. Pokud by tento trend pokračoval i teď v šotolinové části sezóny, pak by se vítězem Rally Sørland musel stát buď Anders Grøndal nebo Frank Tore Larsen. Tito dva piloti Fiest R5 jsou ze špičky norského mistrovství jediní, kdo se letos ještě neradoval z vítězství. Vedení po zimní části držel vítěz úvodní Sigdalsrally Brynildsen. Do druhé poloviny seriálu už ale pilot Fordu Fiesta R5 tak dobře nevstoupil, když musel na druhé zkoušce Rally Sørland vzdát pro technickou poruchu.

Naopak jednička stáje Adapta Østberg rally rozjel nejlepším možným způsobem. Po nejrychlejším času v úvodní zkoušce přidal ještě tři v dalších třech testech a bezproblémově směřoval za vítězstvím. Vzhledem k odstupu soupeřů bylo jasné, že se o vítězství Østberg může připravit pouze vlastní chybou. A ta se dostavila hned v páté zkoušce, když narazil do kamene a kromě defektu poškodil i kloub. Z incidentu ale ještě vyšel celkem dobře a třičtvrtěminutovou ztrátu dokázal brzy smazat. Østberg zvítězil i v šesti zbylých testech, nikterak se nenechal rozhodit pochodujícím stádem krav a připsal si na své konto druhé domácí vítězství této sezóny. Grøndal vloni získal norský titul, ale letos se mu v zimní části tolik nedařilo a zmohl se akorát na dvě třetí místa. Tentokrát si ale pilot Fiesty R5 polepšil, když soutěž dokončil na druhé příčce. Až jako třetí do cíle dojel vítěz Numedalsrally Veiby, kterého přibrzdil defekt pravého předního kola jeho Škody Fabia R5. O druhé místo usiloval vítěz této soutěže z roku 2014 Larsen, ale kvůli problémům s brzdami hodně ztratil a v úplně poslední zkoušce pak svou Fiestu R5 poškodil na umělém skoku. Situaci v průběžném pořadí mistrovství však čtvrtá letošní rally notně zdramatizovala. Ve vedení se se stejným počtem bodů objevila hned trojice jezdců a ve zbylých třech soutěžích se dá očekávat hodně dramatických bitev.

Stav šampionátu: 1. Brynildsen, Veiby a Grøndal 71, 4. Østberg 60, 5. Larsen 53, 6. Røed 36

Komentářů celkem: 2
11. 5. 2017 10:48
1 0
Solidní skok smajlíksmajlíksmajlík
11. 5. 2017 10:50
0 0
Původně napsal WRC_Charlie
Solidní skok smajlíksmajlíksmajlík
Rovnou do nemocnice smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!