10. 5. 2017 08:29 − 2223× − 1

Na Kanárech i o národní body

Rally Islas Canarias hostila o víkendu druhé evropské klání letošní sezóny…

…, ale pro body si tam přijely i posádky bojující v domácím asfaltovém mistrovství. Nejrychleji do nové sezóny vstoupil ten nejpovolanější, úřadující mistr Cristian García. Debut v nové technice zvládnul na jedničku a po dlouhých a náročných bojích s dvojicí ve vozech Hyundai i20 R5 nakonec slavil na tratích Rallye Sierra Morena vítězství. Surhayen Pernía zvládnul duel zástupců korejské značky lépe než Iván Ares a nakonec se umístil 8,7 sekundy za vítězem ve Fiestě R5. Kromě této trojice se šampionátu ve vozech R5 účastní i Pedro Burgo (Škoda) a Sergio Vallejo (Citroën), ale ti tempu nejrychlejších nestačili a museli se smířit s příčkami hned pod bednou. Kanárské zápolení o triumf ve španělském hodnocení okořenili ještě další tři hodně rychlí jezdci. Luis Monzón se na svou domácí soutěž vybavil Fordem Fiesta R5 a kromě evropských bodů si vzhledem ke své národnosti mohli dělat zálusk na španělské body i zástupci Peugeot Academy José Antonio Suaréz a José Maria López.

V první sekci soutěže to byli právě oba jezdci 208 T16 R5, kdo průběžnému pořadí vévodili. López vedl od prvních kilometrů, ale Suaréz mu dýchal na záda a do servisu přijížděl s minimálním odstupem tří desetin. V pátek odpoledne se však Suaréz dostal do obrovských potíží, když jeho motor začal stávkovat a ztrácel výkon. Čtvrté místo v samostatném hodnocení druhé etapy pak dokazuje, kam se až pilot Peugeotu mohl v konečných výsledcích dostat. Po pátečních problémech se musel smířit se slabým devátým místem. O jednu příčku výše se umístil Burgo, který se znovu utkával v těsné přetahované s Vallejem. Tento souboj probíhal v úctyhodné dálce za nejrychlejšími jezdci a trval jen do čtvrté zkoušky, ve které pilot DS3 R5 havaroval. Zatímco v úvodní rally Pernía bojoval do posledních kilometrů o vítězství, tentokrát bojoval více s nastavením svého Hyundaie. Do cíle první etapy tak v rámci domácího mistrovství dorazil na osmé příčce s minimálním náskokem 6,4 vteřiny na Burga. Ani v sobotu Pernía nedokázal příliš zrychlit a nakonec bral jen pár bodů za slabou sedmou příčku.

Do průběžného vedení soutěže se v pátek odpoledne dostal López, ale tlaku ze strany Arese odolával jeden jediný test. Na konci dne už pilot Hyundaie o čtyři desetinky vedl. Ve hře o nejvyšší porci bodů se i nadále držel úřadující mistr García, který šel do druhé etapy s minimálním odstupem 8,8 sekundy. V první půlce druhé etapy ovšem musel García svou pozici bránit před dotírajícím Monzónem pilotujícím identický Ford. Po RZ 9 se rodák z Kanárských ostrovů před Garcíu dokázal dostat a v posledním testu celé soutěže si ještě úspěšně vyšlápnul na druhého Lópeze. Úřadující mistr se tak musel smířit s umístěním těsně pod pódiem a přišel o průběžné vedení v šampionátu. Do jeho čela se díky triumfu na kanárských tratích dokázal vyhoupnout Ares, který i v sobotu pokračoval v nastoleném tempu a nenechal se nikým ohrozit. Hned příští týden se však na Kanárských ostrovech odehraje i třetí soutěž šampionátu a stav mistrovství může zase dostat úplně jiný vzhled.

Komentářů celkem: 1
10. 5. 2017 08:501
0 0
Magalhaes nebodoval? Podle těchto oficiálních výsledků (a tedy i našich) jo http://www.atodomotor.com/online/2017/islascanarias/12/10/rally.html?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!