Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
13. 5. 2017 11:55 − 4400× − 0

Lappi: Na tento start jsem čekal celý život

V Portugalsku pojede Toyota poprvé se třetím autem s Esapekkou Lappim, který si na Iberijském poloostrově odbude debut v Yarisu.

Po letech ve službách Škoda motorsportu, v jehož barvách vybojoval titul evropského šampiona 2014 a mistra světa WRC2 v roce loňském čeká na Esapekku Lappiho další milník kariéry, když v nadcházející Portugalské rally bude debutovat s vozem specifikace WRC, protože Lappi s Fermem jsou třetí posádkou Toyoty a na jihu Evropy je japonský tým poprvé nasadí do ostré soutěže. Lappi by rád, jako správný Fin, udržel ledově klidné nervy a hlavně Yaris WRC dovezl do cíle, protože jeho hlavní role v týmu je testovací jezdec a proto jeho cílem je sbírat kilometry, zkušenosti a postupně jezdecky růst. "Samozřejmě, že jsem nesmírně nadšený nadcházejícím prvním startem s vozem WRC, je to příležitost, na kterou jsem čekal celý svůj život. Ale jsme v týmovém sportu a mojí rolí bude nasbírat co nejvíce dat, aby měl tým další podklady pro pokračující vývoj auta," říká ke své premiéře finský pilot.

"Nejdůležitějším pro nás bude dokončit, což ale nikdy není jednoduché na tak náročných soutěžích jako je Portugalsko. I pro nabíríní dalších zkušeností je pro mě důležité, abych odjel všechny testy, takže k rally přistupujeme hodně v klidu a soustředěně," plánuje Esapekka Lappi svůj portugalský debut s Yarisem WRC. Fin by se dle plánů Toyoty měl ukázat na většině zbývajících soutěží a pomoci s dalším vývojem vozu, protože bude dalším Yarisem sbírajícím data z ostrých soutěží. Aby nebyl pověstně hozen do vody a plaval, absolvoval Lappi spolu s Latvalou a Hänninenem nedávný test zaměřený na podvozkové části vozu

K testu a nasazení třetí posádky Lappi – Ferm dodává pro server wrc.com pár slov i šéf TGR Tommi Mäkinen: "Před Portugalskem jsme testovali pár nových věcí – na zavěšení a několika dalších oblastech. Panovalo však opravdu špatné počasí a je těžké predikovat, jakého výsledku budeme schopní dosáhnout. Ačkoliv je hodně neznámých – hlavně počasí, tak věříme, že se nám podaří udělat další pokrok na šotolině a krok za krokem Yaris zlepšovat, což ostatně děláme celý rok. K tomu nám napomůže i nasazení třetího auta s Esapekkou a Jannem, kteří nasbírají další data," uzavírá čtyřnásobný mistr světa.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!