Dominik Brož na Kanárech mezi Juniory sedmý

Druhý úspěšný závod v letošní sezoně má za sebou posádka ACCR Czech teamu Dominik Brož s Petrem Těšínským.

Na začátku května se s Peugeotem 208 R2 postavila na start Rally Islas Canarias a v hodnocení ERC Junior obsadila 7. příčku.

Evropské mistrovství Juniorů pokračovalo druhou ostrovní soutěží po sobě. Na přelomu března a dubna to byla Azorská rally a turnovská posádka zde vybojovala první body do tabulky za 6. místo. Po měsíční pauze se mladí jezdci sešli znovu, tentokráte se dějištěm závodu staly Kanárské ostrovy. „Pro nás začala soutěž na Kanárských ostrovech už 26.4., kdy jsem s tátou vyrazil z domu směr Španělsko, kde jsme naložili soutěžní vůz včetně doprovodného auta na trajekt. O tři dny později už bylo vše naloženo dle plánu a my se mohli v poklidu letecky přepravit na ostrov do Las Palmas. Tady jsme měli jeden den odpočinku, než doplula loď s naší technikou. V pondělí okolo oběda jsme převzali auta z přístavu a vyrazili na oficiální test do 50 km vzdálených hor. Z tohoto testu jsem byl trošku zklamaný, neboť charakter trati byl poněkud odlišný od rychlostních zkoušek, které nás čekaly v závodě. Otestování auta proběhlo bez problémů a my se mohli připravit na seznamovací jízdy,“ přiblížil sled událostí před soutěží Dominik Brož.

Úterý a středa byly určené pro posádky k seznamovacím jízdám. Počasí by více vyhovovalo povalování se na pláži, ale posádky se ve velkém horku vydaly do hor poznávat místní erzety. Soutěž na Kanárských ostrovech byla pro Juniory zcela novou, neboť mladí jezdci zde startovali zcela poprvé. „Charakter rychlostních zkoušek v horách byl velmi náročný a těžko bych tyto testy přirovnával k některým zkouškám v Česku. Bylo to neustále ze zatáčky do zatáčky a rovinky zde bývaly spíše výjimkou. Kromě najíždění rychlostních testů, jsme ještě absolvovali Junior experience, což byla taková mini škola ohledně rozpisu. Role učitele se zhostil Craig Breen, jenž má bohaté zkušenosti ze světových i evropských soutěží a my od něj získali spoustu rad a poznatků. Vedle toho jsme se my na pár okamžiků vžili do role mediální hvězdy a před kamerou odpovídali na různé otázky, čili Media trénink,“ podělil se o krásné zážitky mladý jezdec.

Ve čtvrtek už ale čekala na všechny posádky kvalifikační zkouška a večer slavnostní start, kde španělští diváci vytvořili nádhernou a neopakovatelnou atmosféru. V pátek ráno se šlo už zostra do závodu. V harmonogramu byly tři rychlostní testy, které se jely dvakrát. V kategorii ERC junior měli Dominik s Petrem deset soupeřů a ve třídě RC4 pak 23. „První kolo pátečních erzet bylo z naší strany dobré, ale s časy jsme moc spokojeni nebyli. Do odpolední sekce jsme sehnali tvrdé pružiny včetně stabilizátorů a pocitově byla jízda hned mnohem lepší. Před 5.RZ nám panel v autě hlásil závadu, ale naše snaha o odstranění vycházela na prázdno. To se podařilo až před šestou zkouškou, kterou jsme zajeli velmi dobře a to v pátém čase mezi Juniory,“ uvedl Dominik Brož.

Po první etapě byla posádka Brož – Těšínský na průběžném 8. místě mezi Juniory, ve třídě RC4 to byla příčka 18. Sobotní etapa v sobě obsahovala opět tři rychlostní testy se dvěma průjezdy. „Druhý den jsme chtěli navázat na výsledek ze závěru první etapy. Jízda byla z našeho pohledu super a plynulejší, navíc jsme se vyvarovali zbytečných chyb. Přesto se nám ve výsledcích vzhůru stoupat moc nedařilo. I tak si vezeme ze závodů spoustu zkušeností. Nyní je auto na cestě z Kanárských ostrovů a my se budeme snažit co nejlépe se připravit na další podnik ERC Junior, kterým bude polský Rally Rzesov na začátku srpna. Máme tedy tří měsíční pauzu, kterou bychom rádi vyplnili starty v Česku. Jako ideální se nám jeví závody v Hustopečích a na takřka domácí Bohemii, tak nám přijďte zafandit,“ nastínil nejbližší program týmu Dominik Brož. Zbývá tedy už pouze doplnit umístění posádky na Rally Islas Canarias 2017, tak tedy v ERC Junior obsadili Dominik s Petrem 7. místo, ve třídě RC4 to bylo místo 15 a v absolutní klasifikaci 39. místo.

„Velké díky patří tátovi a všem mechanikům, stejně jako Petrovi za pohodu během závodu v autě. Dík směřuje i rodinám a přátelům za podporu, opravdu si toho hodně vážíme. A poděkování patří také naším partnerům, bez kterých bychom těžko absolvovali evropské závody, jsou to: TMS Turnov, BRD Kovo, CNC František Beran, Autoservis Havel, Občerstvení u Jezu, Autorent, BP Rally team a Autoklub České republiky,“ vzdal holt nejbližším Dominik Brož.

Komentářů celkem: 1
15. 5. 2017 22:56
0 0
U tehle posadky bohuzel nechapu proc je v jakesi reprezentaci... vysledky nula,skoro pokazde bouda a nebo rana a kdyz neni kotrmelec tak dostavaji na prdel od holek ve stejne tride smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!