Rally Adriatico – komentář

Po trojici asfaltových soutěžích se účastníci italského mistrovství konečně mohli těšit na šotolinu.

Tuto radost asi úplně nesdílel lídr mistrovství Paolo Andreucci, kterému připadla nevděčná role čističe tratě a minimálně v první etapě mohl na vítězství zapomenout. Pilot Peugeotu 208 T16 R5 na Rally Adriatico v posledních čtyřech letech ani jednou nevystoupil na pódium a statisticky se tak jedná o jeho nejslabší podnik sezóny. Po předčasném ukončení předcházející Targy Florio po tragické nehodě se nic nezměnilo na průběžném pořadí šampionátu. Druhé místo zatím držel Alessandro Perico, ale ten se jako obvykle věnuje pouze asfaltovým soutěžím a do Cingoli svou Fabii R5 nedovezl. Na třetí příčce už se nachází Simone Campedelli, který doplatil na nehodu v první etapě Rally Sanremo a jeho aktuální konto zdobí pouze body z úvodní Rally del Ciocco. Za Andreuccim pilot Fordu Fiesta R5 před čtvrtou rally zaostával o 9 bodů. Ještě o 1,5 bodu horší skóre trápí Umberta Scandolu. Zástupce Škody Italia však k aktuálnímu víkendu hleděl s velkými nadějemi, neboť zde v posledních čtyřech letech nenašel přemožitele.

Velké věci se na Rally Adriatico daly očekávat i od Kalleho Rovanperä, který na nezpevněných tratích vyrostl a v Itálii, kde se mu zatím moc nedařilo, mohl konečně ukázat svou sílu. Do rally vstoupil dvojicí druhých nejrychlejších časů, ale před dotírajícím Campedellim se dokázal držet jen do RZ 5. V sedmém testu ovšem pilot Fiesty R5 chyboval, vylétnul na pole a mohl být rád, že nic netrefil. Rovanperä tím získal druhou příčku zpátky a ještě před závěrečnou městskou zkouškou mohl pomýšlet na parádní výsledek. Bohužel zrovna v tomto nejkratším testu se mladý Fin dopustil chyby a přišel nejen o druhé místo, ale dokonce spadnul až pod pódium. Campedelli tedy nakonec bral etapové body za třetí místo, ale spokojený rozhodně být nemohl. Vzhledem k bodovému odstupu v průběžném pořadí potřeboval hlavně porazit Andreucci, což se mu kvůli jeho incidentu v RZ 7 o 2,1 sekundy nepodařilo. Jako nůž máslem procházel sobotním dějstvím Scandola, nenechal se ničím rozhodit a etapový triumf získal s půlminutovým náskokem.

V neděli ráno se začínalo od nuly a pilot Škody Fabia R5 hned v první zkoušce ztratil tři sekundy na Campedelliho. V druhém testu soupeře ve Fordu sice dokázal porazit, ale tři desetiny na jejich rozložení sil nezměnily. Rovanperä první sekci dokončil jako čtvrtý nejrychlejší, ale ve třetí nedělní zkoušce šel přes střechu a kvůli poškození chladiče musel svůj Peugeot odstavit. Nakonec se tedy mladému Finovi nedařilo ani na první italské šotolině, za dva měsíce však bude mít šanci na Rally San Marino složit reparát. Finův týmový kolega Andreucci v Rally Adriatico podle očekávání nezářil, ale nakonec i v neděli bral za třetí místo solidní body a udržel si vedení v šampionátu, a to stále s dobrým náskokem. Žolíka v duelu o etapový triumf v RZ 12 ještě pevněji sevřel Campedelli, když navýšil svůj náskok už na sedm vteřin. Scandola sice poslední tři zkoušky soutěže opanoval, ale nedělní etapový triumf mu o 3,6 sekundy uniknul. Každopádně celkovým vítězem rally se pilot Škody stal i tak a vzhledem k tomu, že šlo už o jeho pátý triumf v Adriaticu, srovnal v rekordních tabulkách krok s Andreou Navarrou.

Stav šampionátu: 1. Andreucci 37,5, 2. Scandola 31,5, 3. Campedelli 31, 4. Perico 18, 5. Nucita 12,5, 6. Chentre 11,5, 7. Ferrarotti 7, 8. Rovanperä 4

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!