Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
21. 5. 2017 14:27 − 5824× − 5

Nová kastle přinesla Sebovi vítězství

Sébastien Ogier dostal pro Portugalskou rally k dispozici nový exemplář Fiesty a ta jej dovezla k druhému letošnímu vítězství.

Poslední etapou dnes pokračovala Portugalská rally a ta si na posádky připravila poslední čtyři testy, které se odjely bez servisní zastávky a v harmonogramu nechyběla jedna z velmi známých zkoušek MS Fafe s legendárním skokem, který si už za svou existenci stihl vybrat i nějaké ty oběti v podobě havárií, loni třeba Ptaszek, letos to pro změnu odnesl Gilbert. Skok na Fafe má také výraznou českou stopu, protože v roce 2000 tam předvedl veleskok Armin Schwarz s Octavií WRC a jeho speciál tehdy dolétl na pomyslnou značku 73,5 metru a z nějž pochásí slavná fotka Octavie téměř se nevcházející do záběru, jelikož fotograf takový výkon nečekal. Ale zpět k ročníku 2017. Po včerejšku byl na nejlepší cestě za sdruhým vítězstvím v sezóně Ogier, který měl lehce přes čtvrt minutu náskoku na druhé Neuvilla.

No a dnes si francouzský pilot vítězství pohlídal, sice byl třikrát ve zkoušce pomalejší než Neuville, ale i tak dokázal Belgičan Ogiera stáhnout jen o 12 desetin a Ogier si tím pádem připsal druhé letošní vítězství a celkem 40. v kariéře. Na samotné PowerStage však francouzův výkon stačil až na pátý čas a největší bonusové příděly bodů brali jiní. Nejvíc jich připadlo Ogierovu týmovému kolegovi Tänakovi, druhý byl Neuville, třetí čas naměřily stopky Evansovi, dva bonusové body bral debutant Lappi a poslední bod, již zmíněný, Ogier a z hlediska značek se PowerStage stala jasnou kořistí M-Sportu.

V celkové klasifikaci si Ogier dojel pro vítězství s náskokem čtvrt minuty na druhého Neuvilla, nic se nezměnilo ani na třetím místě Sorda. Necelou půlminutu pod stupni vítězů dokončil Tänak, kterého o lepší výsledek připravila jeho včerejší chyba spojená s poškozením zavěšení. Opět nejlepším Citroenem v cíli a opět na páté příčce (letos už počtvrté) dojel Breen, minutu za ním pak dokončil Evans. Nejlepší Toyotu dovezl do cíle Hänninen (poprvé v sezóně), osmý byl za Finem další seveřan Ostberg se soukromou Fiestou Onebet Jipocar WRT. Deváté místo připadlo Latvalovi a desítku podle průběhu rally měl uzavřít Mikkelsen, ale Nor v poslední vložce chyboval, šel přes střechu a jeho desátou příčku ukořistil Lappi.

Po Mikkelsenově kiksu spadlo vítězství ve WRC2 do klína Tidemandovi, který ještě před startem poslední vložky ztrácel tři minuty na Nora. Všichni ale víme, že rally končí až na cílové rampě a štěstěna se v Portugalsku přitočila ke Švédovi, jenž tak bral plný počet bodů. Druhý dojel ve WRC2 Suninen s oficiální Fiestou R5 M-Sportu a když na prvním Fafe zapíchl Gilbert Fabii R5 do země a následně hodil přes boudu, posunul se vzhůru Tempestini, který nakonec bral třetí příčku. Čtvrtý dojel domácí matador Campos, jenž i letos startoval s Fabií týmu AR Vidal. Páté místo si pak domů do Polska odvezl Pieniążek, který o pět příček vylepšil výsledek z Korsiky.

Komentářů celkem: 5
21. 5. 2017 21:03
0 0
Ogi na pána. Skvělej výkon. smajlík
21. 5. 2017 22:02
1 0
Od soboty jsem Ogierovi i fandil smajlík
21. 5. 2017 22:26
1 0
Osobně mi začal být Ogier u M-Sportu mnohem sympatičtější. Ale celkově mi přijde, že od nějaké doby, co má děcko, působí ve svých vyjádřeních a vystupováních nějak "lidštěji" než dřív
22. 5. 2017 12:23
0 0
Ogi zaslouží respekt, protože šel do nebohatého M-sportu.
22. 5. 2017 15:47
0 0
Jak jsem ho neměl rád ani v citroenu, ani ve vw, tak teď mu fandím. Důvodem je ale hlavně M-sport, potažmo Malcolm (pro mě je tenhle chlapík zosobněním rally) a letošní velká šance na titul v jezdcích. A díky Tanakovi, který je lepší a lepší, i ve značkách... smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!