26. 5. 2017 07:29 − 3391× − 2

Tři Fabie R5 doplatily na jediný kámen

Kris Princen poslední dva roky strávil v problematickém Peugeotu 208 T16 R5 a na konci jara byl pokaždé už reálně mimo hru o titul.

Před letošní sezónou však přezbrojil na spolehlivější Škodu Fabia R5 a hlavně díky absenci Freddyho Loixe platí za největšího favorita na belgický trůn. Vše se vyvíjelo ideálně až do ošklivé havárie ve Spa, která Princenovi vedle bodové ztráty přivodila i zdravotní potíže. V následující TAC Rally se ale objevil, získal body za druhé místo a nakonec absentoval plánovaně až v následujícím podniku ve Valonsku. I díky tomu si dokázal na čele průběžného pořadí vytvořit parádní náskok další jezdec Škody Vincent Verschueren a v aktuální Sezoensrally mohl při dobrém výsledku pomýšlet na pořádné přiblížení se kýženému titulu. Kevin Abbring usednul za volant Peugeotu po Princenovi a ze čtyř startů vytěžil pouze jedno vítězství a jedno třetí místo. Na start aktuálního podniku Holanďan nenastoupil a to byl při jeho žalostné bodové bilanci hodně odvážný krok.

Oficiální zástupce francouzské značky chyběl, zato nový zástupce belgické Škody Achiel Boxoen právě v Bocholtu slavil mistrovskou premiéru za volantem Škody Fabia R5. Dvacetiletý Loixův následovník toho v prvním startu moc nepředvedl, když se držel až na sedmém místě za Jonasem Langenakensem v produkčním Mitsubishi Lancer EVO X. Ve třináctém testu pak ještě poškodil řízení a cíle soutěže se tak nedočkal. Na vině byl slavný kámen, který výrazně promluvil i do boje o vítězství. O tom ale až za chvíli. Teď si ještě řekněme, že stejný kámen poškodil zavěšení i u Fabie R5 Benoita Allarta. Vítěz Spa Rally ale z incidentu vyšel ze tří jezdců škodovek nejlépe, pouze ze čtvrtého místa spadnul na páté. Všechna souhra incidentů ve výsledku způsobila, že si tradiční irský host v Bocholtu Stephen Wright třetím rokem v řadě v Sezoensrally vyjel třetí místo. I druhou příčku ukořistil pilot Fordu Fiesta R5. Pro mladého Belgičana Polle Geusense tento výsledek znamenal největší úspěch jeho dosavadní kariéry.

Nejrychlejší vstup do soutěže zaznamenal ten nejpovolanější, lídr mistrovství Verschueren. Ale soutěži rozhodně nedominoval, po první sekci měl na druhého Princena k dobru pouhé tři desetinky. V druhé sekci Verschueren vyhrál oba testy a náskok navýšil na 4,1 sekundy. V třetí sekci Princen svému soupeři podlehnul už jen o jednu desetinku a dramatický duel dvou Fabií nabíral na obrátkách. Princen začal pořádně tlačit v předposlední sekci a po dvou vyhraných testech snížil odstup na 2,5 vteřiny. Následně byl na programu třináctý test a v něm už úřadoval zmíněný kámen. Verschuerenovi poškodil zavěšení jeho Fabie natolik, že musel lídr mistrovství odstoupit. Princen se tak dostal do čela a v poklidu si už do cíle dojel pro druhé letošní vítězství. V průběžném pořadí se mu díky tomu povedlo dotáhnout se kousek za Verschuerena. Druhá polovina mistrovství bude ještě hodně dramatická.

Stav šampionátu: 1. Verschueren 64, 2. Princen 56, 3. Rouard 42, 4. Allart 35, 5. Guillaume de Mevius 33, 6. Abbring 32

Komentářů celkem: 2
Raf
26. 5. 2017 10:44
0 0
Diky za clanky o jinych mistrovstvich, pro me nestale sledujiciho je to vsak mirne zmateny popis - prilis mnoho postav, u kterych bych mel znat jejich historii (zde jsem se naprosto ztratil ve 2. odstavci "Oficiální zástupce ...", az pri tretim cteni jsem porozumel, ze se jedna o popis aktualni rally, ne popis deju minulych). Myslim, ze by stacilo uvest mene postav a zkratit. Ciste muj nazor, jini to budou videt jinak. Diky
27. 5. 2017 19:35 Upraveno 19:36
0 0
Přívětivě vypáskováno,ale málo diváků.
Jak by to asi při tomto stylu zabezpečení vypadalo u nás?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!