27. 5. 2017 18:51 − 7632× − 5

O tatranském vítězi rozhodlo pouhých sedm desetin

Letošní sezóna slovenského šampionátu musí jeho příznivce rozhodně těšit.

Už prvních pozitiv se dočkali v zimní přestávce, když se na světlo světa dostal nový kalendář. Do něho se vrátil vloni pauzírující Prešov a k tomu přibyla ještě dvojice úplně nových soutěží, Rally Rožňava a Rally Trebišov. Dvě soutěže už máme za sebou a obě nabídnuly strhující podívanou. V okolí Rožňavy spolu svedla drsné souboje o vítězství hned celá čtveřice jezdců. Z prvního místa se v cíli radoval Martin Koči pilotující Škodu Fabia R5, ale v následujícím Prešově s náhradní Fiestou R5 a novým spolujezdcem Filipem Schovánkem to už tak dobře nedopadlo. Ač Pavel Valoušek opustil svou loňskou mistrovskou stáj a dlouho to vypadalo, že letos titul obhajovat nebude, nakonec zatím odjel všechny rally. V Prešově se navíc s půjčeným Fordem Fiesta R5 radoval z vítězství. V Tatrách zatím Valda nevyhrál a měl tak o jednu motivaci navíc. Zato Tomáš Ondrej této podhorské soutěži vloni vévodil a se svou Škodou Fabia WRC tak měl na co navazovat. Trochu mimo se v úvodní dvojici soutěží ocitnul Grzegorz Grzyb a v tomto ohledu pro něho Tatry byly obzvlášť důležité, další slovenský titul by si jistě připsal rád.

Rally Tatry se do slovenského mistrovství vrátily před čtyřmi roky a letos jejich harmonogram prošel zásadními změnami. V pátek se závodilo nejen na okruhu v Popradu, ale i na dvou průjezdech dvacet kilometrů dlouhým testem Huta, který stejně jako další dva sobotní úseky Mlynky a Hnilec posádky zavedly na staronová místa ve Slovenském ráji. Co do kilometráže obě etapy nabídnuly takřka shodnou porci, takže se rozhodně nevyplatilo páteční část vypustit. Valoušek za prémiovým tatranským vítězstvím rozhodně nevstoupil dobře. Stejně jako v Prešově se potýkal s vadnoucími brzdami a to na rychlé a těžké zkoušce Huta nevěstilo nic dobrého. Úřadující šampión tam poztrácel přes čtvrt minuty a další manko si připsal i na popradském okruhu. Nakonec tak šel spát s odstupem 21,5 sekundy jako čtvrtý. Obhájce loňského triumfu Ondreje také zlobily brzdy a k tomu zvolil špatné obutí. V Popradu ale už své soupeře vyškolil a posunul se na třetí místo. Grzyb s Kočim zajeli prvních dvacet přírodních kilometrů v naprosto identickém čase. V RZ 2 už se ale polský pilot Fabie R5 na čele osamostatnil a večer šel spát s náskokem 6,4 vteřiny na Kočiho.

V sobotu ráno Ondrej navázal na svou loňskou tatranskou formu, ke které mu výrazně pomohlo přezutí Fabie na Micheliny. Vyhrál dvě zkoušky v řadě a tu třetí prohrál jen o půl sekundy. Bohužel k prvnímu místu Ondrejovi stále chybělo přes deset sekund, takže setrvával na třetím místě. Valoušek se i druhý den trápil, byť přiznával, že tratě se opravdu povedly. Na slepých horizontech bylo třeba důkladně naslouchat spolujezdci a rozpis si očividně opravdu důkladně připravil vedoucí Grzyb. Polák i v půlce sobotní etapy setrvával na první příčce a čas ztratil hlavně po menší chybě v RZ 4. Před závěrečnou sekcí se však schylovalo k pořádné bitvě o vítězství. Kočimu se sobotní dopoledne povedlo lépe a zmenšil své manko na 2,3 vteřiny. Ondrej a Valoušek už se museli smířit se svými příčkami a o zlom se v závěrečné trojici zkoušek nepokusili. Švéd Mattias Adielsson úspěšně sbíral další asfaltové zkušenosti a značkového kolegu Vlastimila Majerčáka s identickou Fiestou R5 udržel o 8,7 vteřiny za sebou na šestém místě. V produkčních autech se oproti absolutní klasifikaci žádné drama neodehrálo, Peter Gavlák Lukáše Matěnu (oba Mitsubishi Lancer EVO IX) porazil takřka o dvě minuty. Grzyb se v první zkoušce závěrečné sekce vybičoval k důležitému útoku a znovu zvednul svůj náskok na 4,4 sekundy. Co tam získal, rázem ale zase ztratil a tak ještě nebylo dobojováno. Koči svého soupeře porazil i v závěrečném testu, ale na vítězství to ani tak nestačilo. Grzyb si první letošní vítězství uhájil doslova s odřenýma ušima, v jeho prospěch mluvilo pouhých sedm desetin. Tři soutěže, tři vítězové a k tomu odpovídající hodně těsné průběžné pořadí. Na Slovensku je letos na co koukat.

Stav šampionátu: 1. Koči 80, 2. Valoušek 74, 3. Grzyb 72, 4. Majerčák 45, 5. Kukučka 42, 6. Ondrej 40

Komentářů celkem: 5
27. 5. 2017 19:13
0 0
Spojit ČR + SR mistrák, to by byl fičák..smajlík
28. 5. 2017 08:16
0 0
Jako vytvořit mistrovství střední Evropy? smajlík
28. 5. 2017 11:31
0 0
už vidím ten nával našich aut na soutěžích pod Tatrama smajlík
28. 5. 2017 19:56
0 0
Původně napsal tlustymirek
Spojit ČR + SR mistrák, to by byl fičák..smajlík
Buďme rádi za Hustopeče.smajlík
28. 5. 2017 21:05
0 0
Myslím , že tatranskovalašský pohár ukázal jasný nezájem o spojovánísmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!