Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 5. 2017 20:30 − 5957× − 3

Bratříček C3 WRC ve verzi R5 v příštím roce

Citroen racing plánuje nově stavěnou C3 R5 poprvé nasadit v rámci WRC2 hned na úvod nové sezóny v Monte Carlu.

Není příliš velkým tajemstvím, že se v koncernu PSA pracuje na nástupci nepříliš populárních dvojčat Citroenu DS3 R5 a Peugeotu 208 R5. Zejména model se lvem ve znaku nedokázal navázat na úspěchy předchozí atmosferické P207 S2000 a nyní se v rámci koncernu připravuje nový speciál, který bude vycházet z Citroenu C3 a vůz tedy bude mít pod křídly versailleský tým. Ten slibuje, že při návrhu vozu začíná s čistým listem papíru a že problematickou pověst současných dvojčat nový přírůstek do rodiny nepodědí. Poměrně ambiciózní je datum prvního nasazení vozu, když v plánech francouzského týmu je start hned na úvod roku při Rallye Monte Carlo. "Projekt jde podle plánu a více informací začneme pouštět v létě," říká k aktuálnímu stavu situace s C3 R5 Yves Matton.


Foto: facebook Tour de Corse

"V plánu je, aby nové auto bylo příští rok homologované a aby jezdilo. Není nijak spřízněno s DS3 R5. Mají jej a jeho návrh na starosti noví lidé a na C3 R5 se také budou podílet jiní techničtí partneři. Jde o dva úplně odlišné projekty a dvě rozdílné značky, ale ze všeho nejdůležitější jsou noví lidé, kteří mají tento projekt na starosti," říká za Citroen racing Yves Matton a vylučuje tovární nasazení vozu do WRC2, "WRC2 by mělo být o soukromnících. Neříkám, že neuděláme něco s kvalitním jezdcem, ale nebudeme provozovat tovární tým a místo toho budeme podporovat soukromníky."

Jelikož tomu není zase až tak dávno, kdy bylo oznámeno, že Opel se dostává do vlastnictví koncernu PSA, kromě nové C3 R5 by mohla být dalším vozem R5 z tohoto koncernu i Corsa, která byla Holzer motorsportem představena při Rally Portugal. Avšak podle zjištění britského autosportu se jedná čistě o privátní projekt od Holzerů a značka s ním nemá co do činění. "Holzer R5 Corsa Concept je čistě soukromou záležitostí bez angažmá Opelu. V tuto chvíli není ze strany Opelu zájem o homologaci. Představenstvo rozhodlo o odložení projektu R5 už v roce 2015. A situace se od té doby nezměnila," vyvrací mluvčí Opelu možný další přírůstek do rostoucí rodiny R5 od PSA.

Komentářů celkem: 3
30. 5. 2017 21:021
0 0
Vzhledem k tomu, jak se Opelu povedl Adam tak je to celkem škoda... smajlík
30. 5. 2017 22:092
1 0
C3 R5 - to je jak šachová partie smajlík Tak snad si nedají šach-mat třetím tahem smajlík
31. 5. 2017 07:033
0 0
Wladimeer -> já myslím, že není tajemstvím, že projekty s Adamem také nepochází přímo z O.M., ale výrazně se na nich podílel Holzer. Fakt je ten, že by Holzer Corsu stavěl, i kdyby to bylo vydáváno za aktivitu Opel Motorsport. Nebo ještě trochu jinak. Kdybys investoval nemalé peníze a čas do přípravy projektu, abys potom neviděl ani korunu a nad projektem by se ze strany zadavatele zavřela voda, tak bys taky možná zkusil ten projekt dotáhnout na svoje triko. I když to znamená, že musíš ze dveří smazat ofiko nápisy smajlík Každopádně, mít kapitál jako Holzer a dostatek lidí, já bych do toho šel ;)
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!