Z historie Rally Sardinia – Micky's Jump

Jedním z ikonických míst na Rally Sardinia je skok na hoře Monte Lerno, kterému se říká Micky's jump.

Rally Sardinia se jezdí v rámci MS od roku 2004. První dva ročníky, pokud se nemýlím, ale tento skok míjely. Až přišel rok 2006 a skok pod vrcholem hory Monte Lerno byl poprvé zařazen. Skok je zvláštní tím, že se skáče v poměrně malé rychlosti, což je rozdíl třeba od finských skoků nebo skoku na Fafe. Důvod je jednoduchý – nájezd i dopad jsou opravdu hodně příkré. Pamatuji si, že nějaký jezdec kdysi přirovnal nájezd na skok jako odpalovací rampu pro rakety, protože před sebou vidíte jen oblohu. Stačí tak jen o něco málo vyšší rychlost a auto je katapultováno do výšky a padá na "čumák". Dnes je skok už dost profláknutý, takže jezdci si nájezdovou rychlost hodně hlídají. I tak skáčou, ale kontrolovaně.

Nebylo tomu tak ale vždy. Už první rok, tedy v roce 2006, skok proslavil Chris Atkinson, což vám připomene nejen toto slavné foto, ale i video.

Zatímco Atkinson byl schopen pokračovat, o dva roky později se skok stal osudným Miloši Komljenovičovi s Cliem R3. Po takovém dopadu se předek auta rozpadl a pro posádku to byl konec v soutěži. Jezdec si z toho ale hlavu nedělal a užíval si ovací publika…

A co letos s novými vozy WRC? Bude se skákat daleko? Nepochybně někdo skočí daleko, ale pokud bych si měl tipnout, tak jezdci s vozy WRC si to se svými zkušenostmi pohlídají a ulítne to někomu z hloubi pole. Příští sobota ukáže.

Komentářů celkem: 3
1. 6. 2017 18:46
0 0
Byl jsem na tom skoku jednou v roce 2007 (tuším) a byl jsem zklamán. Po zkušenostech z roku 2006 pořadatelé seškrábli hranu toho skoku a všichni to navíc prodávali. A skáče se opravdu v malé rychlost, není to moc adrenalin, alespoň ne pro mě. Pokud chcete skoky v rychlosti, tak pak na rychlostce Loielle jich bývá několik.
1. 6. 2017 23:14
1 0
No tak ja se nikam nechystam,ale nenecham si ujit vysledky na Vasich super strankach!!! Moc diky za to co pro nas delate smajlík
2. 6. 2017 09:49
1 0
Jiný pohled na Chrise, ale hlavně mě baví jak MacNeall hned po dopadu dělá poznámku do rozpisu smajlík
https://youtu.be/95cqUlkMWJs?t=2m
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!