Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
10. 6. 2017 21:39 − 3078× − 0

Paddonova chyba poslala do vedení Tänaka

Dalším podnikem světového šampionátu je Rally Italia Sardegna a po dvou dnech je na tom nejlépe Ott Tänaka s Martinem Järveoja.

Italská rally má za sebou větší část programu a proto si pojďme udělat malou rekapitulaci dění před zítřejším závěrečným dnem. V průběhu čtvrtečního večera až soboty stihly posádky absolvovat 15 rychlostních zkoušek, najet téměř 270 ostrých kilometrů a taktéž si vyzkoušet test Monte Lerno, který je známý svým skokem Micky's Jump. Ve čtvrtek se začalo kroužením na superspeciálce Ittiri Arena Show, s jejímiž dvěma kilometry si nejlépe poradil Neuville následovaný Tänakem a vítězem shakedownu Sordem. Po první sobotní klasické vložce však šel do čela Meeke a podobně se nahoru posunul i druhý Paddon a třetí Hänninen. Po první Monte Olia se do čela posunul finský pilot, ale od Brita jej dělily dvě desetiny. Pořadí se přelévalo i dále, po RZ4 se navrátil na první příčku Meeke, před Hänninena šel i Paddon. Jak už je letos nepěkným zvykem, Meeka na další vložce vyřadila havárie a do sevisu v polovině pátku přijížděl jako lídr Paddon. Čtyři sekundy za ním číhal Hänninen, třetí jel Ostberg, následovali Tänak s Neuvillem.

Odpoledne první změny na pódiu přinesla až RZ8, kdy nezvládnutý management pneumatik odsunul ze třetí místa Ostberga a za vedoucí dvojici Paddon a Hänninen se posunul Neuville. Vzhůru šel i Latvala, Nor se propadl na místo páté. Za ním byl pak Tänak, jenž se shodné vložce přišel o dvě příčky, ale další změny po RZ9 uzavírající pátek posunuly Estonce zpět na pódium. Nic se neměnilo na první příčce Paddona, Hänninen však trefil břeh a s poškozeným chladičem svého Yarisu WRC nabral ztrátu a spadl na šesté místo. Nahoru se posunul Neuville, stejně tak již zmíněný Tänak, za nímž na čtvrté příčce jel Latvala. Pátý byl Ostberg, šestý Hänninen, pouhé tři sekundy za Finem zakončil pátek Ogier. Osmý byl Lappi, devátou příčku při debutu s Citroenem bral Mikkelsen a desítku uzavíral vedoucí jezdec RC2 Camilli, který měl za svými zády Kopeckého a Veibyho, přičemž dva posledně jmenovaní byli na čele WRC2.

V porovnání s pátkem už sobota nevypadala tak dramaticky z hlediska změn pořadí, ale děly se a postihovaly i jezdce z pódia. Po RZ12, která uzavírala sobotní první sekci se musel s pódiem dočasně rozloučit Neuville, jemuž přestalo brzdit auto a následkem minutové ztráty byl propad o jedno místo na nepopulární bramboru. Na stejné vložce pak defekty zatížily časové konto Ogiera a Ostberga, kteří se se svými Fiestami srovnali na sedmém a osmém místě. Nic sobotní dopoledne nezměnilo na Paddonově vedení, který měl necelých deset sekund k dobru na Tänaka, třetí byl Laatvala, čtvrtý Neuville a pátý další jezdec Toyoty Hänninen.

Pověstná třináctka přinesla obrovskou smůlu Paddonovi, který dle svých slov udělal amatérskou chybu, zatočil příliš brzo a vylomil pravé zadní kolo. Následkem byl konec nadějí na dobrý výsledek a taktéž konec sobotního snažení. Do čela se tak posunul Tänak, který měl na druhého Latvalu náskok 16 sekund. Tím bylo z větší části pořadí Italské rally stanoveno a po sobotní závěrečné RZ15 byl tedy na prvním místě estonský pilot, který na druhého Fina navýšil náskok na 24 sekund. Více jak půlminutu nazpět zaostává třetí Neuville, následují další dva Yarisy WRC, když na čtvrtém místě díky výkonu na RZ15 přenocuje Lappi před Hänninenem. Šestý jede Ogier, sedmý je Ostberg, tři minuty na Nora zaostává jeho krajan Mikkelsen, devátý je Kopecký, který se po RZ15 dostal před Camilliho a vede WRC2. Jelikož Francouz neboduje, druhý je Veiby, třetí pak junior Toyoty Katsuta.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!