17. 6. 2017 10:02 − 3213× − 1

Česká posádka druhá v Záhřebu

Chorvati se netají ambicemi hostit příští rok soutěž světového šampionátu, ale proti konkurentům z Nového Zélandu to budou mít těžké.

Ostatně v posledních letech se u Jadranu nekoná už ani podnik ME, který se před sedmi lety přesunul ze Záhřebu do Rijeky. V okolí Záhřebu se ale závodí dál, když se tam posádky utkávají v rámci INA Delta Rally. Rekordman soutěže Juraj Šebalj letos obhajoval loňský triumf a vyzbrojil se na tento úkol speciálem Hyundai i20 R5. Zato předloňský vítěz chorvatské soutěže Maďar Krisztián Hideg zůstal věrný osvědčenému Mitsubishi Lancer EVO IX. Přímý duel těchto dvou jezdců se tak moc očekávat nedal. Zato tu byli dva rychlí jezdci s Peugeoty 208 T16 R5. Chorvat Viliam Prodan s ním vyhrál předcházející podnik šampionátu Rally Opatija a Slovinec Rok Turk pak se stejnou technikou kraloval poslednímu dílu slovinského mistrovství.

Prodan úvodní etapu INA Delta Rally končil posunem na třetí místo. Více než půlminutový odstup moc pozitivně nevypadal, ale to bylo nakonec úplně jedno. Chorvat z osobních důvodů do druhé etapy vůbec nenastoupil. Na třetí příčku se mohl místo něho posunout Turk, ale ani druhý pilot 208 nezažil šťastnou soutěž. V sobotu ráno musel vůz odstavit s poškozenou spojkou. Bronzový stupínek nakonec spadnul do klína Němci žijícímu na Novém Zélandu Peteru Scharmachovi, který ale svůj Ford Fiesta R5 do cíle dovezl se čtyřminutovým odstupem za vítězem. Nejrychlejší čas na začátek rally zaznamenal hlavní favorit Šebalj, ale už po té následující spadnul za Ondřeje Bisahu na druhé místo. Poslední zkouška jezdci Hyundaie vyšla ještě hůře a nakonec šel spát na páté příčce s minutovým odstupem. Jak ukázala ranní sekce druhé etapy, stále nebylo nic ztraceno. Šebalj vyhrál všechny tři zkoušky a do servisu už přijížděl jako lídr s náskokem 16,7 sekundy. Nasazené velké tempo se nakonec chorvatskému jezdci i20 vymstilo, v osmé zkoušce totiž havaroval. Do vedení se vrátil Hideg, který už po druhé sobotní zkoušce překonal českého jezdce ve Fiestě R5. Bisaha už v závěru na Maďara nedokázal úspěšně zaútočit a musel se smířit s druhým místem. Naopak Hideg zopakoval svůj předloňský chorvatský triumf a to i přes horší techniku v podobě produkčního vozu.

Komentářů celkem: 1
17. 6. 2017 11:481
0 0
super výsledky , je radost se podívat na prvních 10 a vidět tam dvě český posádky i když Dobrila Nikola - Pospiš Tomislav Honda Civic Type-R tam nemá co dělat ve ředě RC3 Ani ERT 3 . pozdě se přihlásil do evropy - až u přijímek bez schváolení FIA , jel starý gumy - NEEVROPSKÝ , ani nešel na rozebírání , atd chorvaty to nechává chladný a nic nechtěli řešili . Vesměs na rozebírání šli cizí posádky než Chorvacký . bez rozdílu umístnění .
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!