Rally Hustopeče: 108 soupeřů bratří Szejů

Tento víkend (16. – 17. června) nakročí Mistrovství ČR v rally do druhé poloviny sezóny 2017.

  • Mistrovství ČR v rally v polovině – Rally Hustopeče (16. – 17. června) další výzvou bratří Szejů
  • Skvělý harmonogram, noční testy a kvalitní konkurence – úžasný zážitek necelé dvě hodiny jízdy od hranic Polska
  • 108 startujících, 20 vozů specifikace R5, 2 speciály WRC a více než 20 produkčních aut zaručují skvělou podívanou a hodně zážitků pro fanoušky
  • Dvojitá dávka emocí – na tratích Rally Hustopeče se bude bojovat o body do českého i slovenského šampionátu
  • Početná skupina polských závodníků na startu – spolu s Jarkem a Marcinem se na start postaví 7 týmů hájících červenobílé barvy

Čtvrtým podnikem sedmidílného kalendáře bude Rally Hustopeče, která se podruhé odjede jako společný podnik dvou šampionátů: českého a slovenského. Díky tomu budou moci fanoušci vidět až 108 týmů, 22 vozů v nejsilnější třídě 2, ve které bojují také Jarek a Marcin Szejové. Závod bude tahákem i díky dvojici vozů Škoda Fabia R5 týmu Škoda Motorsport. Startovní číslo 1 povezou vítězové všech českých rally v první polovině sezóny 2017 a pětinásobní vítězové rally v Hustopečích – Jan Kopecký a Pavel Dresler. Dvojka bude v Hustopečích patřit jejich týmovým kolegům – švédské dvojici Pontus Tidemand – Jonas Andersson. Švédská posádka má na svém kontě více než třicet startů ve WRC a zároveň aktuálně vévodí klasifikaci WRC 2. První trojici doplní aktuálně druzí na MČR 2017 – Václav Pech a Petr Uhel. Také plzeňská dvojice se v Hustopečích třikrát radovala z prvenství a celkem sedmkrát se prosadila na podium.

Do boje s těmito skvělými posádkami, stejně jako s dalšími českými i slovenskými dvojice, se vydají také reprezentanti GK Forge Metkom Rally Team. Ve čtvrtém podniku MČR bude jejich vůz Ford Fiesta R5 osazen startovním číslem 19. Po připočtení 18 bodů získaných v Českém Krumlově, Jarek Szeja a Marcin Szeja figurují na pátém místě v klasifikaci Mistrovství ČR a na čtvrté v pořadí Dohnala s Ernstem ztrácejí 13 bodů. Pro tým z Ustroně – úřadující mistry ČR ve třídě 3 – to bude třetí start na Rally Hustopeče.

Čtvrtý závod MČR a MSR se uskuteční nedaleko polských hranic. I to je jeden z důvodů, proč do Hustopečí vyrazit. Druhým je fakt, že se Rally Hustopeče zúčastní sedm polských posádek. Mezi nimi nechybí třeba úřadující mistři Polska 2016 Grzegorz Grzyb – Jakub Wróbel, kteří letos startujíc s vozem Škoda Fabia R5.

Boje o body a prvenství na „rally mezi vinicemi” se rozhodne na více než 150 km, rozdělených do 12 speciálních testů. První den bude zakončen trojicí nočních zkoušek, které osvětlí silné reflektory závodních aut. Páteční etapa začíná v 19:20 a skončí kolem půlnoci. Sobotní část závodu nabídne dalších šest zkoušek o celkové délce 85,5 km. Agrotec Petronas Syntium rally skončí v sobotu 17. června v 16:34.

Jarek Szeja: – Je to skoro k neuvěření, že tento víkend se MČR přehoupne do své druhé poloviny. Všem nám to nesmírně rychle uteklo a několik nejbližších víkendů bude ještě intenzivnějších, protože hned za 14 dní se uskuteční Rally Bohemia. V Hustopečích se navíc utkáme nejen s českou špičkou, ale i slovenskou konkurencí závodníků, což nás o to více mobilizuje k dobrým výsledkům. Jsem rád, že se v této soutěži objeví velké polské zastoupení, což snad přitáhne ještě více našich fanoušků. Samotná rally nabídne mnoho krásných výhledů, více, než by se mohlo zdát. Úzké a rychlé polní cesty bývají často kluzké od všudypřítomného prachu a kamení. A k tomu všemu Hustopeče charakterizují i úseky přes obce, kde jsou cesty širší, ale nebudou v nich chybět záludné zatáčky a obrubníky. To vyžaduje značné soustředění na změnu tempa. Místní tratě jsou těžké a zrádné, tak ve zkratce vypadá naše nejbližší sportovní výzva. Občas nám charakteristika tohoto podniku připomíná úseky známé z německé soutěže mistrovství světa. Tradičně první etapa začne pozdě večer, takže budeme mít zase příležitost závodit za tmy. Pro nás to jsou optimální podmínky, které máme rádi, takže se toho budeme snažit co nejlépe využít a začít tento důležitý závod v dobrém tempu.

Marcin Szeja: – Rally Hustopeče je jedna z nejvíce kompaktních a pro fanoušky nejpohodlnějších závodů, které znám. Vzdálenosti mezi RZ jsou minimální a jejich rozmístění je dobře přístupné pro fanoušky. Úseky, stejně jako celý region, jsou rovinaté a krásný pohled se vám naskytne i na pasáže probíhající místními vinicemi. Ale co se sportovního hlediska týče, zkoušky jsou velmi různorodé a těžké. Soutěž je z Polska relativně dobře přístupná, takže doufáme, že se kolem tratí objeví polští fanoušci a početné červenobílé akcenty. Jménem celého týmu a všech partnerů GK Forge Grelowski kovoobrábění, Společnost Metkom, Satjam, Darma, Deco-Car, Minimax, Viralseed a Střešní krytiny Pniok Sylwester a mediálních partnerů: Virtualna Polska, Motowizja, TVP Katowice a portálu OX.pl Vás zveme k návštěvě závodu i servisního zázemí.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!