Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
22. 6. 2017 20:14 − 4198× − 2

Není malých cílů pro Teemu Suninena

Finský mladík Teemu Suninen si v Polsku odbude premiéru s vozem WRC a cílí docela vysoko – chtěl by dojet v TOP 6.

Na Rajdu Polském se do vozu WRC letošní specifikace poprvé posadí Teemu Suninen, jehož letošním programem jsou hlavně starty ve WRC2, ale jeho manažer Timo Joukhi mu dokázal v M-Sportu, jehož barvy Fin hájí, domluvit i několik startů v Fiestou nejvyšší specifikace. Poprvé se do nejsilnějšího současného soutěžního speciálu Suninen posadí právě u našich severních sousedů (pokračovat ve WRC bude i následně ve Finsku) a bude se snažit zužitkovat zkušenosti ze dvou předchozích startů, kdy se mu dařilo zejména vloni, když s Fabií R5 z dílen francouzské Orecy bral 11. místo absolutně a 1. ve WRC2. Letos pak finský mladík vybojoval tři druhá místa ve WRC2, když vždy nestačil pouze na některou z továrních škodovek a stejné místo mu patří i v průběžně klasifikaci.

Teď však Suninena čeká mnohem větší výzva a i přes fakt, že množství testovacích kilometrů bude hrát ve prospěch Esapekky Lappiho, uvidíme v Polsku srovnání dvou nejlepších jezdců loňského WRC2 s vozy nejvyšší specifikace. "Rád bych se Esapekky držel a ideálně jej zkusil i porazit. Je příjemné vidět, že jezdec, se kterým jsme loni sváděli těsné souboje dnes zajíždí dobré výsledky. Pro Finsko vypadá budoucnost dobře, ale před náma oběma je ještě pořád hodně práce," zamýšlí se Teemu Suninen a pokračuje svými plány pro Rajd Polský, "cílem je hodně zlepšit jízdu, ale samozřejmě to bude těžká rally, protože přestupujeme z WRC2 do vozu WRC, se kterým to může být mnohem víc nevyzpytatelnější. Pokusíme se ale vybojovat dobrý výsledek. Řekl bych, že bez nějakých problémů a chyb by umístění mezi šesti nejlepšími bylo skvělé," říká Teemu Suninen.

Aby se s Fiestou WRC sžil, absolvoval finský pilot dva testovací dny v Británii, kde si vůz poprvé vyzkoušel. Nebyla to však jeho první zkušenost, vloni, když byl ještě členem výchovného programu Toyoty, tak najezdil nějaké ty kilometry s Yarisem. I proto se Teemu Suninen zamýšlí nad srovnáním speciálu nejvyšší kategorie a WRC2: "Myslím, že větší výkon auta půjde cítit v rychlých a středně rychlých zatáčkách, což budou místa, kde bude nejvíce potřeba měnit jezdecký styl. V této fázi mé kariéry znám už dobře vůz R5. Vím, že když je střední pravá zatáčka následovaná 50 metry rovinky do střední levé, tak mohu držet plný. Ale v autě WRC je potřeba v takových místech šlapat i na brzdu. Rozpis budeme mít stejný, jenom potřebuju jet s tím autem trochu jinak," uzavírá finský debutant ve voze WRC.

Komentářů celkem: 2
22. 6. 2017 21:17
1 0
TOP 6 je dost nepravděpodobné už proto, že v Polsku obecně špička málo odpadá. TOP 10 by na začátek stačilo, on ten rozdíl mezi R5 a WRC je dost velký.
23. 6. 2017 20:41
0 0
Nepochybuju, že je to super talent jako Pípí, ale podle mě se ještě nedostal do takové fáze vyspělosti jako on. Je to prostě ještě Janek...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!