Večerní video – Michele Mouton Sanremo 1981

Včera oslavila Michele Mouton 66. narozeniny, tak si dáme nějaké to video s ní.

Mezi fanoušky utkvělo především spojení Michele Mouton + Audi Quattro. Pravdou je, že 5 let s tímto vozem bylo pro ní vrcholem kariéry. Nejlepší sezónou pro ní byl rok 1982, kdy vyhrála 3 soutěže MS a v šampionátu skončila druhá za Walterem Röhrlem (ten mimochodem vyhrál jen 2 soutěže). Od té doby šla její kariéra pomalu dolů. V roce 1986 přesedlala na Peugeot 205 T16 a vyhrála s ním německý titul. S odchodem béček ale končí i kariéra Michele Mouton. Dnes působí jako bezpečností delegátka FIA a co jsem jí osobně viděl na Sardínii, tak byla dost nekompromisní:)

Dnes si s ní dáme dvě vzpomínková videa. To první je klasický "tribute", tedy jakýsi prostřih její kariérou.

Druhé video se váže na její první vítězství v MS na Rallye Sanremo 1981 a my si k soutěži něco povíme. Na soutěžící čekalo 5 etap ( první a poslední asfaltové, ostatní šotolinové), 752 ostrých kilometrů (61 erzet, dvě z toho zrušeny) a včetně přejezdů dokonce 2800 kilometrů. První den šel na asfaltu do vedení Walter Röhrl s Porsche 911, ale na šotolině šly podle předpokladů do vedení Audi Quattra. Nebyl to ale Hannu Mikkola, který hned na začátku nabral velkou ztrátu díky technickým problémům, ani Michele Mouton, ale poněkud překvapivě domácí Michele Cinotto, který s Audi jezdil národní šampionát.

Jenže na RZ26 havaroval a do vedení šla Michele Mouton. To si v klidu hlídala a nechala zajíždět nejrychlejší časy hlavně Hannu Mikkolu, který stahoval velkou ztrátu ze začátku soutěže. Na konci 4. dne ale přišly pro Michele komplikace, když začala mít problémy s brzdami a o svůj náskok prakticky přišla. Do Sanrema se vracela s náskokem pouhých 34 vteřin na Ari Vatanena a rozhodnout měl poslední den – 6 erzet na asfaltu a 117 ostrých kilometrů.

Ari Vatanen ale musel řešit dilema – vítězství v soutěži nebo výborné body do šampionátu, kde mu šlo o titul? Jak později přiznal, vidina vítězství v soutěži pro něj byla víc. A nechat se porazit ženskou? :) Šel do toho naplno, ale vymstilo se mu to. Hned na první RZ poslední etapy vylétl ven a do servisu dovlekl Escorta notně poničeného. Z boje o vítězství nebylo nic, skončil až sedmý. Z hlediska bitvy o titul mistra světa ho to nakonec tolik nemuselo mrzet, protože titul stejně získal.

Michele už si vítězství v klidu pohlídala před Henri Toivonenem a získala nejen první vítězství v MS pro sebe, ale i pro ženu obecně. A o téhle soutěži a účasti v ní je následující video.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!