26. 6. 2017 09:01 − 7202× − 0

Pohroma rakouských WRC

Raimund Baumschlager na konci dubna poprvé osedlal Volkswagen Polo R WRC, ale vítězství mu to nezajistilo.

V pěkném souboji s Hermannem Neubauerem ve Fordu Fiesta RS WRC hrál starý mazák druhé housle, ale stále se jednalo o teprve první start s novou technikou. Teď po důkladném testování Baumschlager vyrazil s Polem na první ryze šotolinovou rally a všechno zase bylo jaksi nové. Vloni se na Schneebergland Rallye z vítězství radoval Neubauer, předtím čtyřikrát zvítězil Baumschlager. Na své oblíbené soutěži se chtěl poprat o vítězství i třetí pilot WRC Gerwald Grössing, který za oběma soupeři bodově zaostává. S desetibodovým mankem za vedoucím Neubauerem do Rohr im Gebirge dorazil Andreas Aigner. Po startech s Fabií R5 a Fiestou WRC tentokrát musel vzít zavděk „zadohrabem“ BMW 650i, což rozhodně nebyl vůz na vyhrávání. Až jedenáctý čas v prvním testu toho byl dobrým důkazem. Aignerovo trápení ale nemělo dlouhého trvání, už v druhém testu totiž BMW zaparkoval mimo trať.

V tom samém místě skončil mimo trať i vedoucí Volkswagen, se kterým Baumschlager zajel nejrychlejší čas v první zkoušce. Do inkriminovaného místa nově zařazeného do harmonogramu přijel několikanásobný rakouský mistr o skoro 50 km/h rychleji a na dobrzdění už bylo pozdě. Ideální příležitost k navýšení náskoku v průběžném pořadí šampionátu se tím pádem vyskytla Neubauerovi. Až do čtvrtého testu však pilot Fiesty WRC zůstával zaseknutý za parádně jedoucím Nikim Mayr-Meinhofem ve Fiestě R5. Neubauer se pak z vedení radoval celé dvě hodiny. V šestém testu totiž z motorového prostoru jeho vozu vyšlehly plameny. Naštěstí se jednalo jen o drobný problém s olejem a oheň posádka včas uhasila. O pokračování v rally si ale mohli nechat leda zdát. A jelikož byl kvůli poruše motoru už od RZ 2 mimo hru Grössing, v soutěži nepokračovalo žádné WRC.

Do vedení se vrátil Mayr-Meinhof s náskokem čtvrt minuty na Christiana Mrlika. Pilot Škody Fabia R5 chtěl v závěrečné pětadvacetikilometrové Power Stage ještě zabojovat, ale havaroval. Třetí místo tak nakonec spadlo do klína Martinu Kalteisovi za volantem Mitsubishi Lancer EVO VII. Na druhou příčku se v závěru posunul nečekaný debutant ve speciálu R5 Kris Rosenberger, který ani těsně před padesátkou neztratil nic ze své rychlosti. O největší překvapení se však postaral jiný pilot Fiesty R5 Mayr-Meinhof. Kdo by si taky tipnul, že někdejší okruhář ukořistí své první rakouské vítězství zrovna v jediné ryze šotolinové rally mistrovství. A ještě se k tomu vyhoupne do čela vyrovnaného mistrovství.

Stav šampionátu: 1. Mayr-Melnhof 55, 2. Neubauer 53, 3. Baumschlager 49, 4. A. Aigner 43, 5. Grössing 35, 6. G. Aigner 25

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!