Vlastimil Resl - eWRC.cz
27. 6. 2017 13:23 − 5824× − 0

Bartášek a Slavík si splní sen

Splnění velkého snu znamená letošní Rally Bohemia pro posádku Josef Bartášek – Jan Slavík.

Mladoboleslavská dvojice totiž do své domácí soutěže odstartuje s originálem legendární Škody 130RS. Jelikož se představí ve startovním poli Legend, její prioritou nebude ani tak boj s časem, jako pobavení sebe a diváků.

Josef Bartášek dosáhl své největší závodnické slávy v autokrosu, kde patřil k dlouholetým reprezentantům v divizi bugyn do 1600ccm. V polovině devadesátých let se však blýskl i dvěma starty na Rally Bohemia. Nevedl si vůbec zle – vždyť v pětadevadesátém obsadil s favoritem deváté místo absolutně, o dva roky později pak přivezl kitovou felicii na cílovou rampu jako třináctý. Loni se po dlouhých letech rozhodl absolvovat domácí soutěž znovu coby dárek ke svým šedesátinám. Se spolujezdcem Janem Slavíkem a dieselovou fabii však zakončili své účinkování již na druhé rychlostní zkoušce havárii. „Podcenili jsme horizont před jednou zatáčkou, který jsme si během seznamovaček nenapsali. Trefili jsme strom a odneslo to přední kolo. Zdemolovaný ráfek zahnul za brzdič a kolo nešlo sundat. To zapříčinilo, že jsme nemohli pokračovat a dojet do servisu,“ vrací se o rok zpět Josef Bartášek.

Letos se chystá s Honzou na reparát. Nikoliv však s fabií, kterou bude pilotovat její majitel Ondřej Maxmilián Jirák, nýbrž s opravdovým klenotem. „Díky panu Podskalskému z Brandýsa nad Labem se nám splní sen. Zapůjčí nám totiž svoji Škodu 130 RS. I když jsme každý z jiné generace, tohle auto je srdcovka nás obou. Pamatuji si, že když její éra končila, jako osmiletý kluk jsem to obrečel. Tehdy jsem neměl pojem o nějakých homologacích a bylo mi strašně líto, že tak krásné auto najednou nemůže závodit,“ svěřuje se svým vřelým vztahem k „eresu“ Jan Slavík, který se na Bohemii představí již pojedenácté v kariéře. Vedle loňského startu s Pepou předtím devětkrát četl noty Josefu Dvořákovi.

Zatímco Jan Slavík si odbude premiéru se „zadokolkou“, Josef má s touto technikou zkušenosti z autokrosové kariéry. „Rozhodně ale nehodlám jít do nějakého rizika. Tak nádhernému autu nesmíme za žádnou cenu ublížit. Proto také nejedeme soutěž historiků, ale Legendy. Chceme především potěšit sebe i diváky. A pokud vše proběhne bez problémů, majitel se nechal slyšet, že by nám „eresu“ půjčil také na Příbram,“ přibližuje své plány Josef Bartášek.

Foto: Miloslav Konečný

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!