28. 6. 2017 22:41 − 8299× − 1

Štajf v poločase mění spolujezdce

Velké české mistrovství v rallye vstupuje do své druhé poloviny tradiční Rally Bohemia.

• Nové duo: navigátora Františka Rajnohu střídá Markéta Skácelová
• Známé tratě: na Rally Bohemia by Štajf rád prodal skvělou znalost tratí
• Meteoloterie: předpověď slibující proměnlivé podmínky jistě zamíchá pořadím

Velké české mistrovství v rallye vstupuje do své druhé poloviny tradiční Rally Bohemia, na které nebude chybět ani Klokočka ŠKODA Czech National Team. Tentokrát ovšem v jiném složení posádky zeleno-šedého speciálu ŠKODA Fabia R5…

Od Rally Bohemia na horké sedadlo Fabie R5 Klokočka ŠKODA Czech National Teamu usedne Markéta Skácelová. Šestadvacetiletá spolujezdkyně pochází ze závodnické rodiny. Její otec Pavel Skácel v letech 1999-2009 navigoval například Jana Štěpánka, Jaromíra Tomaštíka nebo Ludvíka Ottu. Sama Markéta sbírala první zkušenosti na sedadle „dvoukolek“ vedle Petra Vraje jr. a Jana Lungy, navigovala také Aleše Jirátka v historickém BMW. „Premiéra na Rally Bohemia ve voze kategorie R5 je pro mě velkou výzvou a samotného startu se již nemohu dočkat. Před soutěží jsme s Vojtou absolvovali test a je mi tedy jasné, že to bude určitě rychlejší jízda, než jsem byla doposud zvyklá. Trochu mě uklidňuje, že pro Vojtu je Rally Bohemia domácí soutěží a zdejší tratě přeci jen dobře zná. Přesto musím být ale stoprocentně soustředěná. Nahradit v rozjeté sezóně takového spolujezdce jako je František Rajnoha je trochu svazující, věřím ale, že to zvládnu a s Vojtou brzy vytvoříme sehranou dvojici,“ popisuje Markéta svoje první pocity v silném speciálu ŠKODA Fabia R5.

Dosavadní spolujezdec František Rajnoha se po Rally Hustopeče 2017 ze zdravotních důvodů rozhodl přerušit svou závodní kariéru. „Fera“ se vedle Vojty Štajfa poprvé objevil v roce 2013 na Rallye Vrchovina a od té doby spolu absolvovali rovných 30 startů s pouhými čtyřmi odstoupeními. „S Františkem jsem prožil své dosud nejúspěšnější závodní sezóny. V roce 2013 jsme se společně stali produkčními mistry republiky, o rok později pak druhými absolutními vicemistry Evropské trofeje v rally Central, abychom v roce 2015 úspěšně absolvovali osm soutěží Mistrovství Evropy. Já získal druhé místo v ERC-2, zatímco František se stal dokonce mistrem Evropy a držitelem zlaté spony Autoklubu ČR,“ ohlíží se pražský jezdec do minulosti a jedním dechem dodává: „Frantovi bych chtěl moc poděkovat i za to, že jsme úspěšně zvládli přechod z produkčního vozu do špičkového speciálu R5 a hned v premiérovém roce 2016 jsme tak skončili celkově třetí v MČR. Přeji Františkovi, aby vynucená pauza nebyla moc dlouhá a mohl se co nejdříve vrátit do závodního vozu“.

Rally Bohemia patří k oblíbeným podnikům Vojtěcha Štajfa, kde by si rád spravil chuť po nedokončených Hustopečích. „Po výletu mimo trať nebylo Fabii R5 nic vážného a po rychlé opravě jsme mohli vyrazit testovat rovnou s novou spolujezdkyní Markétou. Nastavení máme dobré a tratě v Jizerkách mi vyhovují stejně jako zdejší hrubší asfalty. Ale jak to tak vypadá, budeme muset zapojit do hry nejen naší průzkumnou posádku Vladimír Zelinka – Petra Řiháková, ale rovněž náš meteotým, protože předpovědi hlásí proměnlivé počasí. A když na nedělní klouzavý asfalt v okolí Mladé Boleslavi spadne trochu vody, bude to jistě hodně náročné,“ naznačuje víkendovou ruletu Štajf, jehož jméno je zapsáno v přehledu absolutních vítězů tohoto podniku vedle letopočtu 2005 a vloni zde bral za dramatických okolností čtvrté místo. „Zopakovat loňský výsledek bych samozřejmě bral všemi deseti, letos ale jede větší konkurence, a určitě i Roman Kresta s Fabií R5 bude chtít promluvit do děje. My si pojedeme to svoje, budeme se snažit o co nejlepší souhru naší nově složené posádky a doufáme, že nastavenou výkonnostní laťku udržíme a třeba ještě posuneme výš,“ předznamenává pražský pilot své cíle pro Rally Bohemia 2017.

Ta startuje v sobotu 1. července ve 14 hodin na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, kde rampu přejede ŠKODA Fabia R5 týmu Klokočka ŠKODA Czech National Team se startovním číslem 8. Těšíme se na naše fanoušky přímo v místě dění nebo i na našem týmovém facebooku a prostřednictvím našich videí.

Komentářů celkem: 1
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!