30. 6. 2017 13:11 − 1048× − 0

Bohemia je dalším zásadním startem bratří Szejů

Rally Bohemia, která se uskuteční 1. a 2. července, je závodem pevně spojeným s historií českého automobilismu.

Mladá Boleslav je hlavní základnou značky Škoda, která rally podporuje od jeho prvního ročníku v roce 1974. Do sezóny 1985 závod dokonce nesl název Rallye Škoda. Servisní zázemí soutěže se bude opět nacházet v areálu společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi. A co je zajímavé, z celého seznamu přihlášených (celkem 134 týmů), 42 procent bude mít na kapotě znak Škody.

Bohemia bývala ve své historii závodem seriálu mistrovství Evropy, v roce 2010 zde závodili také aspiranti na polský titul. Vedle předních českých závodníků najdeme v galerii vítězů známé a tituly ověnčené závodníky – např. Freddyho Loixe, Juha Hänninena, Bruna Thiryho, Patricka Snijerse, Roberta Droogmanse nebo Johna Hauglanda.

S číslem 1 odstartují Jan Kopecký a Pavel Dresler (Škoda Fabia R5). Aktuální lídři českého šampionátu také budou hlavními favority k získání rekordního sedmého vítězství. Celkem najdeme ve špičce 13 speciálů R5, 3 vozy WRC a 2 konstrukce Super 2000. Ve startovní listině nechybí tři jezdci, kteří mají na svém kontě celkem 13 vítězství na Bohemii, na pódiu stanuli 23krát. Nejlepší statistiky patří Romanu Krestovi, jenž Bohemku opanoval šestkrát a dále třikrát stál na pódiu. Luhačovický jezdec se tento víkend vrátí na závodní tratě po tříleté pauze. A zajímavou postavou bude třeba pilot Mitsubishi Lancer Evo IX tř. 3 Marcel Tuček, který odstartuje na Bohemii po třiatřicáté.

Jarek a Marcin Szejové obdrželi startovní číslo 12. Pro polskou dvojici to bude čtvrtý start na Rally Bohemia, třetí se „čtyřkolkou“. Na Bohemii debutovali v roce 2010 s Renaultem Clio N3. V roce 2015 Szejové startovali se Subaru Impreza a vybojovali skvělé druhé místo ve třídě 3 a 13. místo absolutně.

Závod nabídne 11 zkoušek, 150 ostrých km. Ty se uskuteční převážně na úzkých a technických tratích v kopcovitém a zalesněném terénu mezi Turnovem, Jabloncem a Železným Brodem. Nechybí však ani dvě speciálky v ulicích Mladé Boleslavi. První etapa se skládá z pěti úseků. Nejdelší měří více než 23,5 km. Ihned po slavnostním startu soutěžící vyrazí na Městskou RZ o délce 2,6 km. Harmonogram druhé etapy tvoří šest úseků (tj. 86 km). Vítěze pátého závodu Mistrovství ČR poznáme v neděli kolem 16:00 hodiny.

Jarek Szeja: – Již potřetí budeme muset oželet domácí slavný Rajd Polski, přesto nás neminou emoce spojené se soutěžáckým soupeřením. My ovšem nabíráme směr Mladá Boleslav, kde nás čekají specifické tratě 44. Rally Bohemia. Tento závod se odehrává v kopcovitém terénu, na asfaltových cestách, které mají svá nejlepší léta často již za sebou. K tomu připočítejme mnohé zrádné, nepřehledné zatáčky a také bláto nebo prach. Na trati Bohemie nenarazíme na dlouhé rovinky – zde se nevyhrává s maximální rychlostí, ale díky technice a preciznosti. Rychlá jízda často mezi stromy ještě více zvyšuje adrenalin v krvi, což se mi na tomto rally zamlouvá. Bohemia přinese ale i další emoce. Před několika lety jsem jezdil s kamarády fandit na Barum Rally Romanu Krestovi a tento víkend si s ním budu moci zazávodit. Návrat této české legendy bude ozdobou závodu a závodění proti němu je dalším mým splněným sportovním snem.

Marcin Szeja: – Mladá Boleslav – město spojované se značkou Škoda – se může již desítky let pyšnit také pěkným rally závodem. Naše dobrodružství na Bohemce začalo s Renaultem Clio v sezóně 2010. Od tohoto roku se zde s velkým potěšením vracíme, protože zdejší rychlostní zkoušky máme rádi. Nechybí ani další atrakce pro fanoušky, kterých se kolem trati pravidelně objevují desítky tisíc. Minulý rok start rally poznamenala průtrž mračen a vichřice, která poškodila servisní stany, proto doufejme, že tentokrát nám počasí takové překvapení nepřichystá. Pro nás to bude další těžký start, ale díky zkušenostem z této sezóny a odjetým kilometrům si troufám tvrdit, že jsme dobře na tento víkend připraveni. Doufám, že řada z vás se rozhodne navštívit Rally Bohemia. Ve jménu celého týmu a všech partnerů GK Forge Grelowski Kovoobrábění, Společnost Metkom, Satjam, Darma, Deco-Car, Minimax, Viralseed a Střešní krytiny Pniok Sylwester a mediálnch partnerů: Wirtualna Polska, Motowizja, TVP Katowice, Radio Bielsko a portálu OX.pl vás srdečně zvu, bude to stát opravdu za to!

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!