Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 6. 2017 19:12 − 3404× − 0

Zmoklou první etapou projel nejlépe Neuville

První z dvojice rychlých šotolin je na programu tento víkend a první etapa ukázala, že se na špici pojede ve vteřinách.

Soutěž u našich severních sousedů pro letošek získala nového sponzora a po několika letech, kdy byla v názvu soutěže olejářská společnost Lotos, ji letos nahradil další polský olejář Orlen a po minulém ročníku, kdy v názvu byl jako hlavní partner polský automotoklub, se opět povedlo organizátorům získat většího sponzora. V rámci první etapy bylo na programu deset měřených testů, přičemž dva z toho byly průjezdy Mikolajskou superspeciálkou, kdy jedna runda byla ve čtvrtek večer a druhá uzavírala etapu v pátek. Zbytek dění se odehrál na klasických testech a nejdelším dnes byl ten s názvem Świętajno, který měřil necelých 20 kilometrů a byl kratší verzí loňského testu. Zkouška nabídla mix charakteru, když úvodní část jela lesem a po užší cestě, aby se následně rozšířila a dostala se do otevřené krajiny, kde na posádky čekalo i několik skoků.

V Mikolajkách začal ve čtvrtek večer nejrychleji Evans, který se svou Fiestou WRC na DMackách ujel o osm desetin druhé Neuvillovi. Druhý jmenovaný ovšem hned po první testu v pátek dopoledne šel do čela, naopak Evans spadl na 13. příčku. Za Belgičanem se s minimálním odstupem seřadili Latvala, Ogier a Tänak a tato čtveřice se dokázala vměstnat do 2,2 sekundy ztráty na vítěze. No a jak naznačil hned další test, tento čtyřlístek jezdců začal pomalu zbytku světa ujíždět a mezi sebou navzájem rozehrál přetahovanou o každou desetinu. Po RZ3 se do čela dostal Latvala, před Neuvilla se posunul i Ogier, ale hned na následujícím testu si pro změnu Francouz vyměnil pozici s Tänakem, který zabral jeho stříbrný post. No a v poslední vložce před servisní pauzou oba jezdce M-Sportu překonal Neuville a v polovině dne bylo tedy pořadí následující. Latvala byl následován Neuvillem se čtyřmi a půl sekundami ztráty, pět desetin ztrácel třetí Tänak, dalších 23 desetin zpět byl Ogier. Půlminutu ztráty pak měl nejrychlejší jezdec "zbytku světa", kterým byl Paddon.

Odpolední sekce začala zrušením RZ6 z důvodu obav o bezpečnost diváků a jet se začalo zase až na RZ7. Zde se Tänak posunul před Neuvilla a i vzhledem k vodě na trati se začala pomalu, ale jistě navyšovat ztráta čtvrtého Ogiera, který čistil trať. V tomto testu si při debutu s vozem WRC připsal první vyhraný test Suninen, který se mimochodem držel na pěkné osmé příčce. Po RZ8 se měnilo jméno vedoucího jezdce, když Tänak dokázal přeskočit Latvalu, ale Estoncova radost trvala jen jednu zkoušku, neb po další RZ šel do čela Neuville. Závěrečné kroužení v aréně v Mikolajkách změny už nepřineslo a na prvním místě tedy bude nocovat Neuville s náskokem 13 desetin na Tänaka.

Šest sekund na třetím místě ztrácí Latvala, ztráta čtvrtého Ogiera na bednu se odpoledne vyhoupla téměř na půlminutu. Téměř dostihnout jej v opakovaných průjezdech dokázal Paddon, jemuž na čtyřnásobného mistra světa scházejí čtyři vteřiny, šestý Sordo pak zaostává o dvanáct. Sedmý je po pátku debutant Suninen, osmý pak Hänninene, který je po Lappiho odstoupení druhou zbývající Toyotou v podniku. Čest Citroenu poněkud nezvykle hájí devátým místem Lefebvre, desítku uzavírá Ostberg, který dokázal dát dohromady auto po menší nehodě na předstartovním testu. Alespoň telegraficky z WRC2, tam vede Veiby před továrníkem Tidemandem a třetí místo drží Gilbert, který je zpět po velké portugalské havárii.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!