1. 7. 2017 21:52 − 5631× − 0

I na Bohemce vše při starém

Rally Bohemia je dalším dílem velkého českého mistráku a po první etapě je v čele, poněkud nepřekvapivě, Jan Kopecký.

O tomto víkendu píše mistrovství ČR v rally již pátou letošní kapitolu a v okolí Mladé Boleslavi je na programu jeden z vrcholů šampionátu – Rally Bohemia. Dnes bylo v rámci první etapy na programu pět měřených testů s celkovou délkou 64 ostrých kilometrů a na této porci se dvěma třetinama postarala RZ Zlatá, která měřila 23,5 km. Jako zajímavost může sloužit, že touto kilometráží má letošní Bohemka delší nejdelší vložku než souběžně jetý světový Rajd Polský. Když se podíváme na odstartované posádky, tak kromě letošních starých známých, přinesla Rally Bohemia jeden velký návrat, když po třech letech usedl zpět do soutěžního vozu Roman Kresta, jenž naposledy startoval na Barum rally 2014.


Foto: Rally Bohemia

Když se podíváme na průběh soutěže, tak na úvodní Městské v ulicích Mladé Boleslavi začal nejlépe Černý s Szejou, kteří zajeli totožný čas. Ale první Chloudov přinesla návrat do normálu, protože Kopecký zajel nejrychleji a šel do vedení o 14 desetin před Černého. Na třetí příčku se posunul Pech, navrátilec Kresta držel po první klasické vložce sedmé místo. Následující RZ3 přinesla díky rozmaru počasí v podstatě rozhodnutí o podobě první etapy, protože Kopecký se startovním číslem 1 stihl odjet největší část zkoušky na suchu a posádky za ním již začaly výrazně ztrácet.

Výsledkem bylo, že po první Zlaté měl naráz Kopecký náskok 26 sekund na Pecha, který se posunul před Černého, jenž ztrácel další čtvrtminutu. Čtvrtý byl Szeja, pátý Vojtěch, jenž profitoval z propadu Jakeše, který z páté příčky spadl až na devátou, což bylo zapříčiněno hodinami a ztrátou brzd. Když už jsme u Fiest z dílen Orsák racing, tak RZ3 byla konečnou pro Vlčka, který prošlápl brzdový pedál, dostal se mimo trať a i když diváci auto dokázali dostat zpět, Vlček musel pro sobotu skončit.


Foto: Rally Bohemia

Na druhém Chloudově ukázal Kresta, že ani přes pauzu nezapomněl nic ze svého jezdeckého umu, protože vložku vyhrál o devět desetin před Kopeckým. Tímto výkonem se luhačovský jezdec posunul na pátou příčku a ta mu zůstala i po závěrečné RZ5. Nic se neměnilo na pořadí před Krestou, protože Kopecký dokázal využít svého náskoku a sobotu zakončit na první místě. Kosteleckého pilota, jako ostatně klasicky, následoval Pech, třetí byl Černý a aby mix Fabií a Fiest byl dokonalý, čtvrtou příčku brali bratři Szejové.

Za pátým Krestou se po poslední vložce dne objevil na šestém místě Jakeš, sedmé místo pak drží Vojtěch s Peugeotem 206 WRC, osmý je Odložilík. Deváté místo patří Tarabusovi a desítku uzavírá Štajf, po jehož bodu debutuje nová navigátorka Skácelová. Mezi produkčními auty vede po sobotě Kopáček, na jehož prvním místě nezměnilo nic ani 20 sekundová penalizace za pozdní příjezd do ČK. Druhý je Šikl, který o dvě desetiny po sobotě udolal Březíka. Zlínského jezdce však zatížila 10 sekundová penalizace. Mezi dvoukolkami se nejlépe daří Marešovi, kterého následuje Wagner a host z Dánska Furuseth.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!