8. 7. 2017 12:26 − 3565× − 0

Ohlédnutí za závěrečným podnikem 9. Amatér rallye

Uplynulý víkend se konal závěrečný podnik sezony 2016/2017 závodů Amatér rallye.

Dějištěm byl pilotům dobře známý areál letiště Boží Dar u Milovic. Přípravy na letišti začínaly již během pátečního rána. Na posádky čekala náročná trať s rychlými rovinkami i technickými úseky. Celkem bylo odjeto sedm rychlostních zkoušek, jedna dlouhá 5,5 kilometrů. Dohromady tedy 38,5 kilometrů.

Jak vypadala samotná trať? Hned po startu piloti absolvovali dlouhou rovinku s retardérem. Následovalo ostré odbočení doprava, retardér a další ostrá, levá zatáčka. Zde závodníci opustili hladký povrch letiště a vyrazili směrem k vodárně po panelech. Trať pokračovala kratším i rovinkami, které oddělovaly tři různě náročné zatáčky na levou ruku. Poté se posádky vrátily zpět na plochu letiště. Zde je čekala náročná technická část s mnoha pomalými zatáčkami, dlouhá rovinka s retardérem a další techničtější úsek. Závodníci měli mo žnost vyzkoušet si i travnatý povrch. Následovala ostrá levá zatáčka s diváckou zónou, ostré odbočení na pravou ruku a závěrečná, dlouhá, pravá zatáčka. Tato konfigurace byla poměrně náročná, nicméně k žádnému incidentu vážnějšího charakteru nedošlo.

Na start první erzety se postavilo celkem 49 posádek a dva předjezdci. Tři nejlepší časy zajeli Michal Savruk (Subaru Impreza), Pavel Vokřál (Škoda Fabia) a Lukáš Krupička (Ford Fiesta ST). Vítězem první třídy se stal Martin Koubek (Fiat Cinquecento), druhé P etr Nešněra (Škoda Favorit LUX), třetí Lukáš Korec (BMW 318Ti), čtvrté Vít Němec (BMW E30), páté junior Lukáš Krupička (Ford Fiesta ST) a šesté Michal Savruk (Subaru Impreza).

Jedním z předjezdců byl i Ondřej Jirák (Škoda Fabia). Kariéra tohoto závodníka odstartovala právě na Amatér rallye. Tento víkend ho čeká první ostrý podnik mistrovství České republiky, a to Rallye Bohemia. Na závody dorazil i úspěšný pilot Filip Mareš, tentokrát v roli diváka.

Závodu se zúčastnili tři junioři. Nejrychlejším z nich byl Lukáš Krupička (Ford Fiesta ST) z páté výkonnostní třídy. Také další mladí piloti ze čtvrté výkonnostní třídy Tomáš Krejčík (Suzuki Swift) a Tomáš Štuksa (Nissan Almera) si ve velké konkurenci vedli velmi pěkně.

Nechyběla ani zástupkyně dámského poh áru Nikola Dvořáková se Škodou Favorit, která ve druhé třídě obsadila krásné stříbrné místo. V celkovém hodnocení druhé třídy však žádného přemožitele nenašla.

V závěru dvou erzet diváci měli možnost sledovat dalšího jezdce mimo pořadí. Byl jím pořadatel závodů Milan Blahout s historickou Škodou 1000 MB.

Kompletní výsledky osmého závodu v Milovicích a sezony 2016/2017 naleznete na webových stránkách amaterrallye.cz. Děkujeme všem talentovaným závodníkům i pořadatelům za vydařenou sezonu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!