10. 7. 2017 18:45 − 3036× − 0

Maďarský šampionát poznal nového vítěze

V Maďarsku se letos speciálům populární kategorie R5 opravdu daří a diváci se mají nač koukat.

Když se k tomu připočte oblíbený šotolinový povrch, parádní víkend je zaručen. A to ještě není vše, na oblíbenou Veszprém Rallye se totiž vydali dva oblíbení jezdci, kterých si v poslední době diváci moc neužili. Robert Bútor sice letos už jednou startoval, ale s nádherným Peugeotem 306 Maxi neměl na Ózdu proti moderním R5 šanci. Ve Veszprému jej čekal debut ve speciálu R5, konkrétně za volantem Fabie. Se stejným vozem na známé šotolinové úseky vyrazil i trojnásobný maďarský mistr Balázs Benik, který naposledy závodil před dvěma lety. Tehdy se jednalo také o Veszprém Rallye, ale Ford Fiesta R5 do cíle nedovezl. Koho by nebavilo koukat na mistry let dřívějších, ten si mohl najít své v pokračování duelu o titul letošní. Po dvou vítězstvích zatím mají na kontě András Hadik s Fordem a Norbert Herczig se Škodou.

Už krátká sobotní etapa s pouhou dvojicí rychlostních zkoušek rozhodla o tom, že tentokrát vyhraje někdo jiný. Herczig nechal v RZ 2 kvůli defektu minutu a třičtvrtě a spadnul na dvanácté místo. Hadik do cíle toho samého testu dorazil také s poškozeným kolem, ale odstup minuty a půl jej jen těsně udržel v top ten. V neděli už to bylo jiné kafe a Herczig vyhrál hned tři z pěti odjetých zkoušek. Hadik zvítězil ve zbylých dvou, ale úřadujícího mistra za sebou neudržel a nakonec do cíle dojel jako šestý. Herczig se před svého úhlavního soupeře dokázal dostat v předposledním testu, ale body za čtvrté místo pro něho do pořadí šampionátu valný význam nemají. Navrátilec Bútor si počínal zdatně, v prvním testu zajel čtvrtý čas a druhou etapu dokončil jako třetí nejrychlejší. Mezitím se ale nacházela druhá zkouška, ve které pilot Fabie nechal kvůli defektu takřka stejný čas, jaký mu v cíli chyběl na vítěze. Čtyři a čtvrt minuty.

Benik sice dva roky v soutěžním voze neseděl, ale na jeho rychlosti se to nikterak neprojevilo. V sobotu vyhrál RZ 2 a do druhé etapy šel s odstupem 1,9 sekundy ze druhého místa. Do role čističe trati se nejlepším sobotním výkonem pasoval další pilot Škody Fabia R5 Péter Ranga. Úvodní nedělní test byl kvůli uvízlému vozu předjezdce zrušen, ale další dva už se odjely a před servisem Benik zaostal o dalších 2,5 vteřiny. Na třetí místo se mezitím posunul další pilot Fabie R5 Ferenc Vincze jun. a bezchybné škodovácké pódium bylo dokonáno. Ještě ale zbývalo dořešit, kdo z dvojice Ranga – Benik ukořistí vítězství. Ač se zkušený Benik snažil sebevíc, tentokrát místo zkušeností triumfovalo rychlé mládí. Péter Ranga, syn někdejší maďarské hvězdy Lászla, ve Veszprému získal své premiérové vítězství v šampionátu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!