Večerní video – Juha Kankkunen a jeho kariéra

Juha Kankkunen je bezpochyby jeden z nejlepších soutěžáků všech dob.

Vítěz 23 soutěží MS a 4x mistr světa – to je Juha Kankkunen. Navíc mezi jeho prvním a posledním vítězstvím v MS uplynulo 14 let (1985-1999), to je také unikátní a v tomto se mu může rovnat asi jen Carlos Sainz (1990-2004). Nebo někdo jiný? Nikdo další mě nenapadá.

Kankkunen je posledním mistrem světa skupiny B (s Peugeotem), i když se jím stal až dodatečně po skončení sezóny, když bylo potvrzeno vyloučení Lancií ze San Rema a o titul tak přišel Markku Alén. Pak byl hned prvním mistrem světa v áčkách (s Lancií) a jako dvojnásobného šampióna si ho přetáhla Toyota. Jenže tehdejší Celica byla všechno jen ne spolehlivé auto a Juha se po dvou letech vrací k Lancii a v roce 1991 získává další titul mistra světa. V roce 1992 sice skončil až druhý za Sainzem, ale zajímavé je, že na všech soutěžích byl na stupních vítězů. V roce 1993 přichází další odchod k Toyotě a i u ní slavil titul mistra světa, svůj poslední.

Restart pak čekal u Fordu v letech 97-98, ale Escort WRC nebylo úplně auto na vyhrávání. To si ještě užil v letech 99-2000 u Subaru, když ještě v roce 1999 vyhrál dvě soutěže MS. Rok 2000 už ale nebyl výsledkově dobrý a vypadalo to na konec kariéry. Jeho zkušenosti se ještě pokusil v roce 2002 využít Hyundai, ale jeho Accent WRC byl propadák. Ale že Kankkunen nic nezapomněl, dokázal při jednorázovém návratu v roce 2010, kdy na domácí soutěži ve Finsku dojel osmý!

Následující video je takovým sestřihem ze všech jeho období a ukázkou nejen toho, jak se měnila technika, ale že to byl pan jezdec!

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!