17. 7. 2017 10:10 − 3768× − 0

Páté dějství pestrého slovenského trojboje

V okolí Lubeníku pokračoval o víkendu napínavý slovenský šampionát.

Teď v půlce července se všichni vrátili zpátky domů, aby započali linii závěrečných tří soutěží. Během nich se vyřeší to nejdůležitější, kdo se stane letošním mistrem Slovenska. Obrovský zájem o tento post projevila trojice jezdců, přičemž každý z nich reprezentuje jiný stát. Vyrovnanost ale všichni předvádějí parádní a jejich souboje skutečně stojí za to. Výhodu domácí půdy v Hustopečích beze zbytku využil úřadující mistr Pavel Valoušek, vyhrál obě etapy a na čele mistrovství trochu poodskočil svým soupeřům ve Fabiích R5. Martin Koči zvítězil v úvodní Rally Rožňava a pak už na první příčku nedosáhnul, Grzegorz Grzyb naopak po chladnějším úvodu sezóny, ve kterém nebyl schopen svým soupeřům stačit, vyhrál v Tatrách.

Polský pilot v první lubenické zkoušce pilotoval nejrychlejší speciál kategorie R5, ale po té druhé se propadl za Kočiho. Tím jeho účinkování v soutěži bohužel skončilo, Fabia se s poruchou diferenciálu zastavila. Grzyb si tentokrát domů neodvezl žádné body a dost se mu tím zkomplikovala situace v boji o titul. Změnu techniky provedl před Lubeníkem Jaroslav Melichárek a se staronovou Fiestou WRC šel hned na první zkoušce do čela. Když po dvou jednodušších a kratších testech přišla na řadu náročná Chvalová s pořádnou vrstvou posypu, Melichárek nedokázal za svými zády udržet nejrychlejší R5. V dešti během druhé sekce byl jeho výkon ještě slabší a na bednu se dokázal pilot Fiesty WRC vrátit až ve stabilnější závěrečné sekci. Každopádně očekávané vítězství se rozhodně nekonalo.

V produkčních vozech se po RZ 2 na druhé místo dostal Lukáš Matěna, ale hned v další zkoušce se nechal vytrestat náročnou zatáčkou, která zavařila i Kočimu. Na druhé místo tak poskočil Richard Pravda s dalším Mitsubishi Lancer EVO IX a v deštivé RZ 4 dokonce předstihl i vedoucího Petera Gavláka. Gavlák se však ještě před koncem druhé sekce do čela vrátil a dojel si do cíle pro vítězství. V absolutním pořadí se měnila pozice lídra po třetí zkoušce, když se do čela dostal Koči. Valoušek se ho však držel jako klíště, přečkal deštivý čtvrtý a pátý test a na sušším šestém zaútočil. Do závěrečné sekce Rally Lubeník tak český pilot Fiesty R5 nastupoval jako lídr s náskokem 1,5 sekundy. Koči sice stále tlačil na pilu, ale pokaždé mu pár desetinek na soupeře scházelo. Valoušek si vedení nakonec udržel o 4,7 vteřiny a udělal velmi důležitý krok za obhajobou titulu. Soutěž opět zdobil krásný a vyrovnaný souboj o vítězství, ale v šampionátu začíná situace vypadat poměrně jasně. Valoušek totiž ze šesti bodovaných soutěží/etap ovládl hned celé čtyři.

Stav šampionátu: 1. Valoušek 164, 2. Koči 151, 3. Grzyb 118, 4. Majerčák 106, 5. Kukučka 98, 6. Drotár 85

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!