18. 7. 2017 16:30 − 2446× − 0

Dávid Botka vyrazil s novým vozem do Rumunska

Maďarský účastník ME Dávid Botka si vloni pořídil Citroën DS3 R5, ale se zlobivou technikou nezažíval moc pěkné chvilky.

Letos s francouzským vozem odjel ještě tři soutěže, ani jednu ze dvou evropských ale nedokončil. Pohár trpělivosti přetekl a Citroën šel z domu. Botka si z Británie pořídil Škodu Fabia R5 a před prvním zásahem do evropského mistrovství si ji vyzkoušel na rumunské půdě. Botkovy pocity z neposlušné DS3 R5 sdílí i rumunský jezdec Simone Tempestini, ale vzhledem k pozici reprezentanta francouzské značky nemá moc na výběr. Každopádně ze čtveřice domácích rally vyhrál dvě a šance na titul ještě žije. Dvakrát si nejvíce bodů na své konto připsal i Tempestiniho stájový kolega Bogdan Marisca usedající do Fordu Fiesta R5. Na bednu letos už třikrát vyšplhal i pilot Škody Fabia R5 Dan Girtofan, ale žádné vítězství zatím nezískal.

Hned první rychlostní zkouška šotolinové Raliul Perla Harghitei byla kvůli problémům s radiovým spojením zrušena. Soutěž tím přišla o nejdelší devětadvacetikilometrový test. Spojení nefungovalo ani v kokpitu Tempestiniho Citroënu a pilot nemohl slyšet diktát spolujezdce Florina Darca. I tak ale zajeli druhý nejrychlejší čas a v následující divácké superspeciálce spadli pouze o jednu příčku. Ve vedení se od prvních kilometrů vyhříval hostující Botka, na konci dne měl na druhého Mariscu náskok 5,9 sekundy. V sobotu však začal úřadovat Tempestini a dostal se do čela průběžných výsledků. V průběhu dne se ale změnilo počasí a lídr v dešti dvakrát opustil trať a ztratil tím skoro třičtvrtě minuty. Před závěrečnou Power Stage jezdci DS3 patřila slabá sedmá příčka. Tempestini ale rychlostní zkoušku dokázal vyhrát a vyhoupnul se až na páté místo. A to mu nechybělo mnoho a mohl se dostat až na pódium. Třetí Botka nejnižší stupínek pódia uhájil o pouhé tři desetiny před krajanem Gergelym Szabem s Mitsubishi Lancer EVO IX, o další dvě desetiny zpátky zůstal právě Tempestini. Z náročných podmínek nejvíce těžil Girtofan a ještě před Power Stage držel o 1,5 sekundy vedení. V závěru se ale více dařilo Mariscovi a doslova na poslední chvíli vybojoval o pět vteřin své třetí letošní vítězství.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!