20. 7. 2017 11:12 − 1524× − 0

Kanada nepřeje favoritům

Když před čtyřmi roky kvůli zdravotním potížím ukončil kariéru Patrick Richard, kanadský šampionát přišel o svůj největší tahák.

Tím byly několikaleté nádherné duely mezi Richardem pilotujícím skoro celou svou kariéru výhradně speciály Subaru a Antoinem L’Estagem usedajícím do kokpitu konkurenčního Mitsubishi. V roce 2015 pak L’Estage zaplnil místo, které v oficiální stáji Subaru zůstalo volné po jeho odvěkém soupeři, a stal se papírově neporazitelnou figurou mistrovství. Teoretické předpoklady jsou však jedna věc a realita druhá. A tak vloni jezdec Subaru kvůli kombinaci technických potíží a jezdeckých chyb málem o titul přišel. Dobře nevstoupil úřadující mistr ani do letošní sezóny, když kvůli technické poruše svého WRX STi nedokončil zimní Rallye Perce-Neige Maniwaki.

Po skoro čtyřměsíční pauze šampionát pokračoval na tratích Rocky Mountain Rally a L’Estage se jako obvykle usadil na vedoucí příčce. Postupem času si vybudoval komfortní více než dvouminutový náskok, ovšem letošní prokletí nakonec ani na druhý pokus neprolomil. V úplně poslední zkoušce na dohled cíle se u Subaru odporoučelo zavěšení a posádka skončila mimo trať. Ze senzačního premiérového vítězství se tak v cíli Rocky Mountain Rally radoval Brandon Semenuk, který od poloviny loňské sezóny startuje s nejnovější technikou na kanadské půdě, Subaru Crosstrek. V britské Kolumbii ostatně Semenuk navázal na skvělý výsledek z loňska, kdy skončil třetí. Ze smůly L’Estage mohl těžit Boris Djordjević pilotující jeho někdejší Mitsubishi Lance EVO X. Bohužel ale ani on cíl šotolinové rally neviděl a bodové konto si nikterak nevylepšil. Své absence na startu jistě litoval Crazy Leo, neboť by tam dorazil jako lídr mistrovství a vedení si ještě mohl pojistit.

Na startu třetí soutěže odehrávající se na území Quebecu už Crazy Leo se svým produkčním Subaru Impreza STi nechyběl a začal výborně. Z druhé příčky jej bohužel ve třetím testu srazil defekt, ale před závěrečnou dvojicí sobotních zkoušek se Kanaďan s ruskými kořeny znovu vyhříval na bedně. Následně se ale dostal do obřích potíží s elektronikou a na dobrý výsledek musel zapomenout. V druhé etapě se jezdci Subaru sice dařilo, když ji zakončil jako druhý nejrychlejší, ale ani to nevydalo na lepší než celkové čtrnácté místo. Žádným překvapením nebylo, že se ani při třetí letošní rally problémy technického rázu nevyhnuly Djordjevićovi. Na konečné sedmé místo jej srazil problém s elektronikou a posilovačem řízení. Druhé místo nakonec obsadil jiný pilot Mitsubishi Jean-Sébastien Besner, který po dlouhých letech čekání konečně Rallye Baie-des-Chaleurs dokončil na pódiu. Po první etapě situace opět nevypadala růžově pro úřadujícího mistra L’Estage, když jeho vůz zlobily problémy s diferenciálem. Mechanikům stáje Rocket Racing se je naštěstí podařilo vyřešit a L’Estage konečně získal první letošní body, a to hned za vítězství. V průběžném pořadí tak srovnal krok s Crazy Leem a před čtyřmi zbylými podniky si stále udržuje více než slibné šance na titul.

Stav šampionátu: 1. L’Estage a Crazy Leo 24, 3. Semenuk 22, 4. Spencer 21, 5. van der Poel 18, 6. Bacon a Besner 17

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!