25. 7. 2017 09:35 − 5163× − 2

Polo WRC Baumschlagerovi k vítězství nepomohlo

Rakouské mistrovství letos trochu připomíná houpačku a takřka po každé soutěži má k titulu blíže někdo jiný.

O víkendu se v okolí města Weiz odehrál už pátý podnik šampionátu, do jehož konce zbývá odjet už pouhopouhé dvě další soutěže. Nejrychleji do nové sezóny vstoupil Raimund Baumschlager, když v Rebenland Rallye využil jezdecké chyby favorizovaného Hermanna Neubauera pilotujícího mistrovský Ford Fiesta WRC. V následující Lavanttal Rallye pro změnu havaroval pilot Škody Fabia R5 a novým lídrem šampionátu se stal Andreas Aigner. Někdejší pilot MS si následně půjčil Ford Fiesta WRC, ale ten mu moc k užitku nebyl. Poslední dvě rally Aigner absolvoval za volantem nekonkurenceschopného BMW 650i a ani jednu nedokončil. Na Wechselland Rallye se kromě něho vyzbrojil vozem WRC i Baumschlager. Se špičkovým Polem R WRC si ale na úřadujícího mistra Neubauera nepřišel a navíc v další Schneebergland Rallye havaroval. Šotolinovou rally nedokončil ani Neubauer a z vítězství se radoval nový vedoucí muž mistrovství Niki Mayr-Meinhof pilotující Ford Fiesta R5.

O víkendu se šampionát vrátil na asfalt a napínavý souboj o titul dostal další dramatické pokračování. O Gerwaldu Grössingovi ještě řeč nebyla, ovšem i on si před závěrečnou trojicí rally udržoval naděje na titul. Nejrychlejší dvojici ve WRC nestačil, což nebylo nic nečekaného. Bohužel jezdci Fiesty WRC se nedařilo udržet za zády ani Mayr-Meinhofa a první etapu zakončil na čtvrtém místě. Druhý sobotní test Grössing zvládnul výrazně rychleji a posunul se konečně na třetí příčku. Ale hned v dalším testu jeho Ford skončil na střeše. Na třetí místo se vrátil nejrychlejší pilot vozu R5 Mayr-Meinhof. Na Dominika Dinkela za zády si vytvořil už dostatečný náskok a třetí příčku si lídr rakouského mistrovství udržel až do cíle. Vedení v šampionátu si ale ani tak neuhlídal. Dinkel s Fabií R5 začal pomaleji a první den zakončil na šestém místě za českým jezdcem Fordu Fiesta R5 Ondřejem Bisahou. Rozdíl 6,6 sekundy ovšem nic neznamenal a Němec jej smazal hned v první zkoušce druhého dne. Bisaha jej už ve zbytku soutěže nedokázal ohrozit a musel se smířit s pátým místem a porážkou dalšího českého jezdce Vojtěcha Štajfa.

Startovní číslo 1 získal na svou Škodu Fabia R5 hostující ruský pilot, který se letos účastní ME. Rakouskou návštěvu si ale Nikolay Gryazin moc neužil. V první zkoušce zajel pěkný druhý čas, v té druhé ale poslal svou Fabii mezi stromy. Neubauer dobře věděl, že to s Baumschlagerem nebude mít jednoduché. Zkušeného soupeře ale zaskočil hned v úvodu, když opanoval kompletní první sekci a vytvořil si pěkný náskok čtvrt minuty. Ve večerní páteční sekci už pilot VW předvedl lepší výkon a ze svého manka vymazal skoro celou polovinu. Sobotní ráno pro změnu lépe sedlo Neubauerovi, který vrátil svůj náskok zpátky ke čtvrtminutě. Zrušení RZ 11 kvůli problému s předjezdcem Baumschlagerovi v jeho snažení moc nepomohlo, ale v závěru rally do místa dění dorazil prudký déšť a mohlo se stát ještě cokoliv. Neubauer se ale špatnému výběru gum vyhnul, zato Baumschlagerovi v předposledním testu odešly brzdy a pilot VW se s dvouminutovou ztrátou musel smířit s druhým místem. Ani ve třetím startu s Polem tedy Baumschlager neuspěl. Neubauer vyhrál letos již potřetí a vrátil se do čela mistrovství. Jeho náskok ale zase není tak velký a v závěrečné dvojici soutěží se bude muset mít na pozoru. Otázkou zůstává, zda Baumschlager ke třem plánovaným startům s Volkswagenem přidá ještě další.

Stav šampionátu: 1. Neubauer 81, 2. Mayr-Meinhof 72, 3. Baumschlager 67, 4. A. Aigner 43, 5. Grössing 35, 6. J. Wagner 30

Komentářů celkem: 2
25. 7. 2017 09:381
0 0
Zajímavé je, že s Polem ještě Mundl nevyhrál smajlík
25. 7. 2017 19:592
0 0
Původně napsal Shacki
Zajímavé je, že s Polem ještě Mundl nevyhrál smajlík
tak Neubauer velmi silný a zkušený soupeř a navíc v nejlepších letech smajlík nečekal jsem že ho bude Mundl porážet smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!