Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
28. 7. 2017 10:38 − 6285× − 2

Retardéry ve Finsku nadšení nevzbudily…

Zavedli silnější vozy WRC a pak se divili, že jim auta jezdí rychle. I proto hlavy pomazané vymyslely, že ve Finsku budou retardéry.

Novinkou letošní Finské rally jsou retardéry, které se objevily téměř na všech rychlostních zkouškách, ale po seznamovačkách se s kladným přijetím od jezdců nesetkaly. Zpomalovací prvky mají jeden jediný úkol, aby už tak rychlá soutěž (jejíž loňský ročník je vůbec nejrychlejší rally moderní historie) neměla v letošním roce ještě vyšší průměry. Už vloni se na několika testech jelo průměrem přes 130 km/h a letos se někteří obávají, aby taková zkrácená sobotní Ouninpohja neměla průměr až ke 140 km/h. Proto se zavedly retardéry, zpomalovací prvky a průměry se zatím nad 130 km/h dostaly v dopolední sekci první etapy jen jednou, na druhém průjezdu vložky Urria.

Vzhledem k tomu, že tyto prvky jsou na trati Finské rally něčím úplně novým a netradičním, jezdci spokojení nejsou. Třeba loňský vítěz Kris Meeke Motorsport News řekl: "Osobně s nimi vůbec nesouhlasím. Na shakedownu jsme viděli víc problémů, než na jakémkoliv jiném a všechno to bylo kvůli retardérům. Co se bude dít, když jej někdo rozrazí? Co pak bude čekat na další auto? Zpomalí? Pojedou dál s tím, že neví, co je čeká? Jestli bude retardér na trati i při průjezdu dalšího auta nebo se bude po zkoušce pohybovat pořadatel stavějící retardér zpět? přináší britský jezdec otázky, se kterými se budou muset soutěžící popasovat a dodává, "do hry tak vstoupí mnoho neznámých. Je prostě potřeba se srovnat s tím, že tato auta jsou rychlejší. S novými aero prvky jsou auta ve vysokých rychlostech bezpečnější a stabilnější a také v nich máme větší bezpečnostní standard. Takže podle mě jsou retardéry hloupost a nemyslím si, že by dělaly rally bezpečnější. To spíš naopak. Je to špatný krok."


… havárie Valeriy Gorbana na shakedownu v místě retardéru

Obecně proti retardérům před startem seznamovaček neměl nic Jari-Matti Latvala, ale po najíždění trati změnil názor s tím, že v podobě, jaké jsou letos ve Finsku zpomalovací prvky postaveny, tak jsou moc úzké a obecně špatně navržené. "Místy jsou docela utažené a čeho se obávám je to, že na vjezdu a výjezdu jsou tvořeny betonovými bloky. Když budete trochu širší a trefíte beton, tak si můžete udělat defekt," říká trojnásobný vítěz Finské rally a doplňuje jej Seb Ogier, "některé z retardérů mohou být užitečné, ale musíme se srovnat s tím, že se prostě jede rychleji. Nárůst je o pár km/h a auta jsou bezpečnější. Retardéry pomohou snížit průměry, ale osobně si myslím, že nijak neomezí riziko spojené s rally jako takovou."

Podle nejmenovaného zdroje Motorsport News z FIA nejsou letos retardéry ve Finsku takové, jaké si představovali a původně měly mít za cíl jen auta zpomalit, ne je svým utažením téměř zastavit. Tak jejich podobu a účel viděl i sedminásobný vítěz rally Marcus Gronholm, který byl taktéž pro otevřenější podobu zpomalovacích prvků. Jejich finální podobu však obhajuje vedoucí trati Kai Tarkiainen: "Retardéry byly naplánovány tak, aby rozdělily rychlé úseky a taky aby zabránily katování zatáček příkopy. Jsou průjezdné, ale také docela utažené. Za minutí retardéru není žádná určená penalizace, ale jakákoliv odchylka od určené trati bude hlášena podle článku 14.2 pravidel."

Komentářů celkem: 2
28. 7. 2017 11:291
0 0
Jak říká Cimrman - otevřel si hospodu u silnice, ale chodili mu tam lidi... smajlík
30. 7. 2017 10:432 Upraveno 10:46
0 0
tak to by si u nás asi tyto jezdci nezajezdili , protože je to v Česku samí retarder a ještě dostanou penalizaci za to když se lehce hne . Jo to není jako myslím v Argentíně když balík kulatý slámy na otočce honili předkem autem po silnici a nic se neděje . bez penalizace . smajlík Tak asi se česko vydalo špatným směrem podle světových jezdců /// názory jezdců na retardéry - Takže podle mě jsou retardéry hloupost a nemyslím si, že by dělaly rally bezpečnější. To spíš naopak. Je to špatný krok." ///
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!