Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
28. 7. 2017 20:15 − 5804× − 5

Po pátku vládnou Finské rally domácí

Finskou rally o tomto víkendu pokračuje mistrovství světa a zatím soutěži vládnou finští piloti a značka Toyota.

Po rychlé polské šotolině se koná druhá letecká soutěž kalendáře MS, tedy Finská rally. Ta oproti jiným soutěžím zvolila zajímavý formát, když největší nálož kilometrů na posádky čekala hned první den, kdy se v rámci 13 měřených testů odjelo téměř 150 ostrých kilometrů. Dnešek by se co do zkoušek dal brát jako menší retro den, protože většina klasických testů se jelo po menší či větší přestávce. To platilo jak pro 11 kilometrovou Laukaa, která byla zpět v itineráři po 6 letech, stejně tak Lankamaa se vrátila po menší pauze. Druhá jmenovaná vložka byla jednou z těch, které letos "vytunily" zpomalovací retardéry. Zmínit si můžeme i test Äänekoski-Valtra, který se poprvé od 80. let vrátil do programu soutěže loni a letos se jel zas. Nejvíce se na této vložce v minulé sezóně proslavil Yazeed Al-Rajhi, který ji dokončil koly vzhůru.

Dění soutěže se v rámci první etapy začalo už ve čtvrtek večer, kdy se odjelo úvodních pár kilometrů na testu Harju a nejlépe začal Tänak následovaný Neuvillem a Ogierem. Po první klasické vložce zůstal nadále na čele Estonec, za ním se ale pořadí měnilo. Dobře nezačal Neuville, který se propadl až na desáté místo, na jeho původní druhou příčku šel Ogier a třetí byl Breen. Při druhém startu s vozem WRC si druhou vyhranou vložku na RZ2 připsal Suninen, ale počínaje RZ3 převzali iniciativu jezdci Toyoty. Nejlépe zajeli Latvala s Lappim, kteří se seřadili na Tänakem a když Estonec dělal o zkoušku dál defekt, šli zástupci domácího týmu do čela. RZ4 pak nebude zapsána v dobrém ve vzpomínkách Ogiera, jehož Fiestě se po doskoku poškodil tlumič a Francouz o kousek dál havaroval. Stejně tak poškodil auto Paddon a za vedoucí dvojici Toyoty se po těchto událostech dostal Breen.

Ve zbytku dopolední sekce nadále nejvíce pod kotlem topil Lappi, jenž zajel čtyři nejlepší časy a vedoucího Latvalu téměř dojel a v polovině dne oba soky dělilo 16 desetin. O třetí příčku probíhal boj trojice jezdců, když se Breen snažil za svými zády udržet Suninena s Ostbergem, ale po RZ7 se na bronzový stupínek posunul Nor s privátní Fiestou WRC. Breen na něj ztrácel čtyři desetiny, Suninen na čtvrtého Ira jednu desetinu, takže se dal i nadále očekávat pořádný boj. O něco národnostně diverzifikovanější byla situace na čele WRC2, kde se po RZ3 dostal do vedení Huttunen debutující v MS s Fabií R5 a za jeho zády bojovali Greensmith s Loubetem. V rámci třídy RC2 byli nad Huttunenovi dva jezdci, když vedl Veiby a druhý byl Camilli.

V odpolední sekci zajel v první vložce až třetí čas Lappi (můžeme si dovolit napsat "až", protože následně do konce sekce nepoznal hořkost porážky…) a Suninen, který vyhrál RZ8 se dokázal dostat zpět na třetí příčku. Po RZ10 se udála změna na čele, když famózně jedoucí Lappi dokázal jít před Latvalu, na čtvrtou příčku se posunul Hänninen a v této chvíli měli domácí Finové první čtyři místa klasifikace, což bylo poprvé od roku 1997. Po RZ12 narušil tuto finskou "party" Breen, který se dokázal posunout na čtvrté místo před Hänninena a tím bylo pořadí zformováno.

S náskokem 44 desetin je po pátku ve vedení Finské rally Lappi, jehož následuje stájový kolega Latvala. Čtvrtminutu nazpět zaostává Suninen, jenž je nejvýše postaveným jezdcem M-Sportu, ale ke smutku Malcolma Wilsona je současně také jezdcem, který neboduje do klasifikace značek. Další čtvrtminutu zpět následuje Breen, šest sekund zpět je Hänninen. Obdobný odstup má od Fina i šestý Ostberg, na Nora však zle dotírá Evans, kterému k lepší příčce chybí jedna desetina. Osmou příčku drží Neuville, devátý jede Meeke a desátý je Tänak. Ve WRC2 nadále vede chráněnec Marcuse Gronholma Huttunen, který najel téměř minutu na Gilberta. Po polovině dne vysoko postavení Loubet a Greensmith havarovali a třetí příčku tak vybojoval Arai.

Komentářů celkem: 5
28. 7. 2017 21:39 Upraveno 21:40
0 0
Opět jsem dostal ze zahraničí jeden aktuální dotaz, abych zjistil z databáze - kdy se naposledy stalo, aby soutěž MS vyhrál někdo, kdo předtím nestál na stupních vítězů, což by byl teď případ Lappiho. Tak naposled to dokázal Marcus Grönholm, který poprvé vyhrál ve Švédsku 2000, aniž by předtím byl na stupních vítězů v MS. https://www.ewrc-results.com/profile/4-marcus-gronholm/1
28. 7. 2017 21:47
0 0
kuře: Pane kolego, nešlo by v těch časových údajích držet jednu lajnu? Máte tam čvrtminutu, sekundy a úžasných 44 desetin....smajlík
28. 7. 2017 21:53
0 0
A ještě jsem dohledal, že před Marcusem se to povedlo Tommi Mäkinenovi, což je obzvlášť pikantnísmajlík Finsko 1994
28. 7. 2017 23:31
0 0
Ve Finsku se asi teteli blahem...tri finove na stupnich a pět v první pětce...smajlík
28. 7. 2017 23:35
0 0
Vrátníček, vidíte, to jsem ještě zapomněl vteřiny smajlík Přijde mi divné, když tam solím jen např. sekundy, to je pak to slovo dvakrát na každém řádku...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!