Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
29. 7. 2017 16:16 − 4420× − 2

Honza Dohnal obhájil loňské vítězství v Pačejově

XXXVIII. Rally Pačejov je odjeta a výhru obhájili Dohnal s Ernstem a Focusem WRC, kteří ujeli všem sokům s vozy R5.

Rally Pačejov je minulostí a vzhledem k absenci hlavního partnera soutěže může být úvodní teze fatalistickým konstatováním osudu populárního podniku. Nezbývá než hned úvodem předestřít přání, aby se organizátorům povedlo najít nového sponzora a aby tradice jednoho z nejpopulárnějších a mezi posádkami nejoblíbenějšího podniku pokračovala i v dalších letech… Ale nyní se pojďme podívat na právě skončený ročník, který byl již 38. v historii této západočeské rally. Na programu bylo osm rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích, které daly dohromady lehce přes 73 ostrých kilometrů a pokud srovnáme harmonogram s minulým rokem, tak se jelo jako přes kopírák, ale je nutno poznamenat, že pačejovští nejsou ve sprintech jedinými, kdo vychází z osvědčeného harmonogramu a tratí.

Letos se do Horažďovic sjela velmi početná konkurence, kterou okořenilo i několik zajímavých posádek, lze zmínit Poláky s vozy týmu Rallytechnology testující před evropským Rzeszowem – jmenovitě tedy trio Habaj, Gabrys, Gryc; své nové škodovky vyvezli poprvé Rubr a Pondělíček (Fabie R5, potažmo S2000) a Fabii R5 z dílem Racing21 si zkoušel Koči. Když k tomu připočteme další pravidelnější účastníky Poháru 2+, bylo o konkurenci postaráno, ale všechna tato moderní technika nestačila na vůz Focus WRC, do něhož usedá Dohnal. Ten stylem start-cíl soutěž ovládl a v cíli slavil obhajobu loňského primátu s náskokem téměř tři čtvrtě minuty na druhého Tarabuse. Ten si také zkoušel novou techniku, v tomto případě Fabii R5 košického MM Rally Teamu a v souboji jezdců v "cizích" Fabií najel na třetího Kočiho sedm sekund. Pódium bylo statické od prvního do posledního kilometru a pořadí se přelévalo až na nemedailových postech.

Čtvrté místo absolutně vybojoval Vlček, která začal lépe než Odložilík, ale po RZ3 šel kroměřížský jezdec přes příborského pilota a ten teprve na poslední vložce dokázal situaci zvrátit a vybojovat bramboru. Na šestém místě dokončil Sýkora, sedmý dojel Kahle, který až na posledním testu překonal Trněného s Fabií WRC. Tento souboj byl o to zajímavější, že Kahleho spolujezdec Doerr v posledních třech letech občas usedá i do kokpitu meclovské Fabie a zná tak z pravé sedačky oba piloty. Devátý dojel se svou fungl novou Fiestou R5 Habaj a desítku uzavřel Rujbr.

Když se podíváme na dělí Rallysprint série, tak tam dopoledne začal nejlépe Kamenec s Peugeotem 208 R2 a za ním se seřadili Smékal a Zimmermann se silnějšími vozy třídy 5. No a zlínský jezdec s Citroenem šel po RZ2 do čela, za druhého Kamence se pak posunuli Mareš, Nekvapil a Horák, což znamenalo, že Zimmermann se propadl na šesté místo. Průběžně sedmí byli bratři Bočkovi se svým dieselovým Leonem, ale jejich působění už na RZ3 ukončila poloosa. Jinak bylo po celou druhou sekci pořadí na čele RSS neměnné, Smékal po drobcích navyšoval náskok na Kamence, ten pro změnu drobně ztrácel na třetího Mareše. O čtvrtou příčku sváděly boj dva Adamy R2, když delší dobu byl v popředí Nekvapil, ale po RZ6 musel čtvrtou příčku přepustit Horákovi.

Poslední dvě vložky již nic nezměnily na vítězství Smékala, který je letos (soutěž před koncem) novým vítězem RSS. Druhý dokončil Kamenec, který vyhrál v rámci tř. 6 a stal se od Šumavy prvním pilotem, kteří pokořil jinak obvyklého vítěze Mareše, který dojel za valašským jezdcem. Přes minutu na pilota před sebou ztratil mládežník Semerád, který se posunul před Horáka i Nekvapila. Poslední jmenovaný musel po RZ8 opustit pátou příčku ve prospěch Zimmermanna, který tak dojel šestý. Osmý dokončil Svačina, devátý Baller a desítku uzavřel Stejskal.

Komentářů celkem: 2
29. 7. 2017 21:23
0 0
kuře: Myslím, žes u těch nových Fabií zaměnil Ponďu za Svačinu. A ještě drobnost - Kahle Trněného na poslední RZ "nepřekoval" (to by byla pro kování od Profiko nebyla dobrá reklama smajlík ), ale spíš překonal.smajlík I když Trněného WRCo dojíždělo poslední RZ "na varovky". Pačejov jinak smajlík, díky všem pořadatelům. A příští rok viz. první odstavec.
29. 7. 2017 21:25 Upraveno 21:30
0 0
Dík, už jsem dlouho nějakou kravinu nenapsal.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!