Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
30. 7. 2017 13:25 − 10224× − 5

Esapekka Lappi vítězí při čtvrtém startu s vozem WRC

Finská rally je v cíli a nabídla opravdu zajímavou podívanou, kde se o příčkách na pódiu bojovalo takřka do posledního metru.

Poslední den Finské rally byl, co do kilometráže, spíše odpočinkovou záležitostí, protože organizátoři naplánovali závěrečných 33 kilometrů, což odpovídá cca čtvrtině páteční etapy, která byl ze tří finských dnů nejdelší. Dnešní vložky měřily 6 a 10 km, přičemž delší byla Oittila, kde se odehrála i PowerStage. Jde o velice rychlou zkoušku, kterou zpomaluje novinka letošního roku – retardéry z balíků slámy a zajímavé je, že na prvních 3 a půl kilometrech není jediné odbočení, naopak závěrečné 2,5 km přinášejí hned pět změn směru na křižovatkách použitých cest. Po včerejším dni byl ve vedení Lappi, který měl téměř 50 sekund na druhého Suninena a toho následovali s drobným odstupem Hänninen a Evans.

Hned od první nedělní vložky se rozhořel boj o druhé místo, když Hänninen zřejmě vstal lépe než Suninen a dokázal se díky druhému času ve zkoušce posunout na druhé místo. Loňskému vícemistrovi WRC2 se na dvě sekundy přiblížil i Evans a boj byl tedy těsný. Další změnu pořadí přinesla RZ23, kde Suninen zaznamenal druhý čas (obě RZ vyhrál navrátivší se Latvala) a posunul se zpět na druhé místo. Evans šel před Hänninena na třetí příčku, ale mezi touto trojicí bylo nadále jen 2,7 sekundy. Nic se neměnilo na Lappiho vedení, stejně tak si páté místo držel Breen.

Drama pokračovalo i v druhých průjezdech, protože ač byla Lempää jen 6 km dlouhá, přinesla chybu Suninena, který se přetočil, očesal předek své Fiesty a spadl na čtvrté místo se ztrátou 15 sekund na pódium. To ještě nebylo vše, protože o chvíli později dojel do cíle Yaris se startovním číslem 12 a ten měl poškozené levé zadní kolo. I tak měl loňský mistr WRC2 stále ještě přes půlminutu náskok a když vyřešil problém s kolem, mohl pokračovat. Takže rekapitulace stavu po dojezdu předposlední zkoušky. Lappi nadále v čele, za něj se posunul zpět Hänninen, jenž však za svými zády jen o devět desetin drží Evanse. Čtvrtý Suninen je čtvrtminutu nazpět a pátý jede, ostatně jako letos obvykle, Breen.

Na PowerStage nejvíce dupal na plyn Tänak, který ji vyhrál a připsal si pět bonusových bodů a alespoň trochu si vylepšil skóre šesti bodů za absolutní umístění. Druhý nejrychlejší byl na RZ25 Evans, třetí místo vybojoval Neuville. Zbytek bodů pobraly Toyoty, dva body bral Latvala, jeden Hänninen. PowerStage dojel šestý Lappi a to nic nezměnilo na tom, že se stal vítězem Finské rally 2017 a poprvé od Švédské rally 2000 se tak na stupínek nejvyšší postavil jezdec, který do té doby nikdy nebyl ani na pódiu. Výkonem z PowerStage zkazil double Toyotě Evans, který o nicotné tři desetiny odsunul Hänninena na třetí místo. Pro jezdce na bronzovém stupínku i tak jde o nejlepší výsledek kariéry. Čtvrtou příčku si odváží Suninen a TOP 5 uzavírá Breen, který našel zpět svou formu pátých příček.

Osm bodů za umístění na šestém místě plus 3 bonusové za PowerStage pro Neuvilla znamenají, že aktuálně bychom měli mít podle článku 10.1.1 pravidel MS nového lídra, když má Neuville o jednu výhru víc než Ogier. Oba jezdci mají totiž shodný počet bodů a již teď lze říct, že minulé roky byla Německá rally obvykle o tom, jestli už Ogier potvrdí titul, letos se začne od znova. A jelikož Latvala zaostává o nějakých 40 bodů, bude to souboj Francie vs. Belgie. Sedmé místo si z Finska odváží Tänak, osmý dokončil Meeke, devátý byl Sordo a desítku uzavřel Ostberg. Ve WRC2 si dnes dokráčel pro vítězství nováček Huttunen před Gilbertem a Cavem.

Komentářů celkem: 5
31. 7. 2017 07:451
0 0
smajlík Lappi smajlík
31. 7. 2017 11:282
0 0
Lappimu opravdu velká gratulace. Co se týče Evanse Haničky a Suninena tam opravdu jsem nevěděl komu tu bednu přát víc, ale musím říct že Suninena je mi líto. Na druhou stranu, věřím že jeho čas ještě příjde smajlík. Nejvíc by mě ale zajimalo, jak je ještě moc odolný H. Paddon. I dle posledního komentáře z poslední Rzty je jasný že už ho to taky deptá. Snad ta jeho prachsmůla už konečně skončí.
31. 7. 2017 12:183 Upraveno 12:19
0 0
Fakt parádní rally, parádní přenosy, parádní výsledek..... i když je mi Ogiho líto, to že před německou rally budeme mít dva potencionální šampiony nepamatuji tak 12 let smajlík smajlík
31. 7. 2017 14:284 Upraveno 14:30
0 0
Původně napsal shifty
Fakt parádní rally, parádní přenosy, parádní výsledek..... i když je mi Ogiho líto, to že před německou rally budeme mít dva potencionální šampiony nepamatuji tak 12 let smajlík smajlík
Bodově 2011 bylo dost vyrovnané a 2009 až do konce Britské rally se nevědělo ;)
31. 7. 2017 19:565
0 0
Tak v sezoně 2009 se ještě bodovalo 10, 8, 6, 5... To bylo všechno daleko vyrovnanější. Dnešní rozdíl 7 bodů mezi prvním a druhým je docela dost.
Ale letošní Finsko prostě paráda, jedno z nejlepších vůbec. Až mě bylo líto Latvali a jak tu bylo napsáno přál jsem to vlastně celé první pětce. Ale jakožto škodovák jsem asi nejradši za Pípího. smajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!