Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 8. 2017 20:20 − 6196× − 0

Tänak se v závěru vrátil do čela Rallye Deutschland

V Německu pokračuje mistrovství světa dalším dílem a po první etapě je ve vedení Ott Tänak před Andreasem Mikkelsenem.

U našich západních sousedů se po menší přestávce znovu roztočil kolotoč mistrovství světa v rally, když se koná druhý asfaltový podnik toho roku – Německá rally. Ta prošla před letošním rokem změnami, když opustila jedno z nejstarších německých měst Trevír a nově se usídlila u Bostalsee, což znamenalo přesun centra soutěže o nějakých 60 kilometrů. Spolu s tímto došlo ke změně místa konání úvodní superspeciálky, která se odehrávala v Saarbrückenu. Jinak se nezměnilo nic na trojjedinosti Německé rally, protože pátek se odehrával ve vinicích u řeky Mosely, kde dva klasické testy doplnila tři kroužení na další superspeciálce v Wadern-Weiskirchen. Když předběhneme, tak zítra se bude závodit v Baumholderu a v neděli se pojede na nových testech okolo hostitelského místa.

Již ve čtvrtek na superspeciálce vyhasly všechny naděje pro Meeka, který o beton vylomil kolo a soutěž začal z posledního místa. Na úplně opačném konci pořadí se skvělo jméno Kopeckého, který s tovární Fabií R5 vévodil klasifikaci podniku MS, což znamenalo, že snad poprvé v historii byla na čele podniku česká vlaječka u jména jezdce. Jak se dalo po první klasické zkoušce čekat, Kopeckého Fabia R5 neměla proti vozům WRC šanci a kostelecký pilot se propadl na 12. místo, do čela šel naopak Sordo, který si v Německu připsal svůj dosud jediný triumf kariéry. Za Španělem se seřadili Tänak a Neuville, špičky se držel i navrátilec k Citroenu Mikkelsen.

PO RZ3 se pořadí měnilo, když do čela šel nejrychlejší z vložky Tänak, před Sorda se protáhli i Mikkelsen a Ogier. No a byl to norský jezdec, který po následující vložce šel do čela, na stejné vložce zhasly všechny naděje Sorda, protože jezdec probrzdil zatáčku a skončil se svou i20 WRC v zeleni okolo tratě. Druhý byl v této chvíli Tänak, třetí příčku držel Ogier, na čtvrté místo postoupil Evans. A takovéhle pořadí zůstalo po první sekci, na pátou příčku za Welšana se posunul Neuville. Ve WRC2 jel nejrychleji Kopecký, a vedl před týmovým kolegou Tidemandem. Třetí byl Suninen,čtvrtý Bonnato (ten si se svou DS3 R5 připsal dva nejrychlejší časy) a pátý Camilli.

Když v opakovaných průjezdech vyhrál Tänak oba dva klasické testy, šel po RZ7 zpět do čela Německé rally s náskokem necelých šesti sekund na Mikkelsena, který ukazoval, že C3 WRC dokáže zřejmě na asfaltu fungovat. Na závěrečné superspeciálce dělal hodiny Ogier (dle jeho slov ztráta 20 sekund) a to znamenalo, že bronzový stupínek musel přepustit svému sokovi v boji o mistrovský titul Neuvillovi, ale oba dva dělí 24 desetin, takže se dá očekávat pokračování souboje i zítra. Pátou příčku po pátku drží Evans s Fiestou WRC na pneu DMack, šestý je Hänninen, jenž na dnešní poslední zkoušce překonal Breena. Osmý je Latvala, devátý Paddon a desítku uzavírá nejrychlejší jezdec WRC2 Kopecký. Ten nadále drží necelých šest sekund náskoku na Tidemanda, na třetí příčku poskočil Camilli, čtvrtý je Suninen a pátý jede lídr JERC U28 Gribel.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!