Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
20. 8. 2017 08:39 − 3280× − 0

Do posledního dne vstupuje Tänak jako lídr

V Německu pokračuje mistrovství světa dalším dílem a i po druhé etapě je ve vedení Ott Tänak před Andreasem Mikkelsenem.

V sobotu se posádky vydaly do Baumholderu, takže je čekal rychlostní zkoušky ve vojenském prostoru a zejména legendární Panzerplatte, která letos měřila 41 kilometrů a na této vzdálenosti nabídla hned 93 odbočení. Nesmíme opomenout zmínit ani hinkelsteiny, které místy lemují zkoušku a neodpouštějí žádnou chybu, o čemž se už v minulosti přesvědčila řada posádek. Na programu byla i další "divácká motanice" v podobě Arena Panzerplatte, která se jela hned třikrát a byla ve shodné podobě jako loni. Měla necelé tři kilometry a jelikož obsahovala řadu odbočení, bylo pro posádky nejdůležitější, neudělat chybu a nepoškodit někde vůz. Po včerejšku byl ve vedení Německé rally Tänak, kterého následovali Mikkelsen a Neuville.

Hned v prvním průjezdu Arena Panzerplatte zhasly všechny naděje na další dobrý bodový zisk pro Neuvilla, který dojel do stopky s levým zadním molem v nepřirozeném úhlu a jak vysvětloval, zřejmě do něčeho ťuknul a zavěšení jeho i20 WRC to vzdalo. To znamenalo, že na třetí místo za Tänaka a Mikkelsena se posunul Ogier. Na prvním průjezdu Panzerplatte zajel nejlépe Hänninen před Ogierem a Tänakem, v další zkoušce pak nejlépe jeho zmíněné duo M-Sportu. To znamenalo, že třetí Ogier se pomalu dotahoval na druhého Mikkelsena, což motivovalo Nora v poslední vložce dopolední sekce k nejrychlejšímu času a oba dva soky dělilo necelých sedm sekund. Ve vedení měl Tänak 23 sekund náskoku. Pod stupni vítězů jel Evans, který měl jen osm desetin na pátého Hänninena.

A po druhém průjezdu Arena Panzerplatte, která otevírala odpolední sekci se Hänninen posunul na čtvrté místo před Evanse a toto pořadí vydrželo i po druhém Baumholderu. Tam už však finský pilot nezopakoval výkon z první rundy, když byl až 9. nejrychlejší, nejlépe naopak zajel Sordo před Meekem a Tänakem. Ogier zajel lépe než Mikkelsen a Nora stáhl na 45 desetin, jenže to, stejně jako dopoledne, Nora nakoplo a ve zbylých třech testech soboty byl dvakrát rychlejší než Francouz. Na RZ16 se měnilo pořadí na 4. místě, kam se vrátil zpět Evans, protože Hänninen hlásil nefunkční posilovač.

Tím byly změny v pořadí v rámci druhé etapy Německé rally uzavřeny, takže když si uděláme rekapitulaci, tak do neděle vstoupí jako lídr Tänak před Mikkelsenem, jenž má osm sekund na Ogiera. Nabízí se otázka, zda se Francouz bude snažit Nora stáhnout nebo se vzhledem k Neuvillově situaci spokojí s body za třetí místo. Něco přes minutu ztrácel na pódium čtvrtý Evans, čtyři sekundy nazpět jel Hänninen. Šestou příčku po sobotě okupoval Breen, sedmý byl Latvala a osmý Paddon, jenž zůstal jediným Hyundai bez využití rally2. Devátou příčku pak držel lídr WRC2 Camilli a debutant ve voze WRC letošní generace Kremer uzavíral nejrychlejší desítku.

Jak již naznačil závěr TOP 10, ve WRC2 se v sobotu měnilo docela zajímavě pořadí a po druhé etapě z toho vyšel jako lídr Camilli. V dopolední sekci se ještě vše vyvíjelo podle scénáře z pátku nejlepší časy zajížděl Kopecký, kterému sekundoval Bonnato, po RZ10 se na druhé místo posunul Camilli, jelikož Tidemanda zpomalil defekt a Švéd dovezl svou Fabii R5 na pravé straně notně očesanou odletujícími zbytky pneumatiky. Defekt dělal také Suninen, který se propadl až na sedmé místo, na čtvrté příčce jej nahradil Greenshith. Vše jelo v zaběhnutých kolejích až do RZ15, kde defekt potkal i vedoucího Kopeckého, jenž tak ztratil minutu a půl a spadl na třetí místo, 24 desetin za Tidemanda. Před toho se český jezdec hned na následujícím testu dostal, ale tímto bylo složení pořadí WRC2 hotovo, takže po sobotě vedl Camilli s náskokem minuty před Kopeckým a třetí Tidemand ztrácel dalších 11 sekund. Čtvrtou příčku držel BGreenshith a pátý jel Gilbert.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!