22. 8. 2017 20:46 − 3173× − 0

Právě vychází magazín Rally 7/2017

Nové číslo časopisu Rally opět přináší spoustu zajímavého čtení.

Pozvánka Barum Czech Rally Mapy, časový harmonogram a seznam přihlášených nejprestižnější domácí soutěže.

Putovní pohár BCRZ – Příběh poháru, který cestoval Evropou

Vítěz 47. Barum Czech Rally Zlín si domů odveze nádherný broušený pohár určený nejrychlejšímu jezdci soutěže. Na rok, jako vždy, jen s tím rozdílem, že to bude jiný pohár než ten, který loni získal do trvalého držení Jan Kopecký. Tovární pilot značky Škoda totiž vyhrál barumku již popáté, a tak splnil jednu z podmínek, kterou stanovil pořadatel pro získání poháru.

Wolfgang Hauck – První zahraniční vítěz Barumky

Když jsem loni v Německu viděl nenápadný soutěžní Opel Kadett GT/E se jmenovkou Hauck, pomyslel jsem si, že jde o shodu jmen. Vítěz Barum rally 1974 přece jezdil s porsche a bude si někde užívat důchod. Přesto mi to nedalo a zjistil jsem, že je to on. Wolfgang Hauck, který tehdy přijel do Gottwaldova na poslední chvíli a se svým zeleným Porsche Carrera RS téměř bez tréninku zvítězil.

Simon Jean- Joseph – Přijel, viděl a zvítězil…

V roce 2004 se na Zlínsku poprvé prezentoval Simon Jean-Joseph (nar. 9. června 1969). Rodáka z Martiniku předcházela pověst asfaltového specialisty a bývalého továrního jezdce Subaru a Fordu. Na start se postavil s Renaultem Clio S1600 a v cíli slavil zasloužené prvenství. V dalších letech se s Jackem Boyerem stali nedílnou součástí startovních listin Barumky. V roce 2007, již v éře vozů Super 2000, skončili s Citroënem C2 S1600 desátí absolutně a druzí mezi "dvoukolkami". Před startem zlínského závodu jsme Simona vyzpovídali, jak se mu aktuálně vede.

Tamara Molinaro – ERC Lady!

Tamara Molinaro patří ve svých devatenácti letech mezi nejmladší jezdkyně ve startovním poli. Přesto se dá považovat za relativně zkušenou závodnici. Již před svými osmnáctými narozeninami se účastnila různých exhibičních soutěží, a to jak v roli jezdkyně, tak i spolujezdkyně. Po získání řidičského průkazu zahájila kariéru v roli předjezdce na soutěžích rakouského mistrovství.

Nový tým vzpruhou pro Mirka Jakeše

Před čtyřmi roky zajel Miroslav Jakeš (nar. 7. října 1989) na Barum rally jeden ze svých životních výsledků. Šesté místo absolutně s produkčním vozem Mitsubishi Lancer zaujalo představitele ERC natolik, že juniorskému mistru republiky udělili za jeho výkon prestižní cenu Colin McRae Flat Out Trophy.

Jaroslav Orsák – Jezdec se u nás cítí jako ve vlastním týmu

Orsák Rallysport z Valašských Klobouků je v současnosti největším privátním soutěžním týmem na naší scéně. Trojice jezdců Szeja, Vlček a Jakeš s týmovými Fiestami R5 patří ke špičce letošního mistrovství republiky, Martin Vlček navíc bojuje o titul v rallysprintech. Stejně jako loni jsme se majitele týmu a úspěšného jezdce Jaroslava Orsáka před vrcholem sezony zeptali na novinky a plány.

"Stopadesátka" brázdí české tratě

Stáj Škoda Motorsport se 14. července mohla pochlubit dalším milníkem. V tento deb předala už stopadesátý speciál Škoda Fabia R5. Pro přesnost se jedná o číslo karosérie 167 a auto bude na českých tratích vodit Patrik Rujbr s Veronikou Římalovou. Premiéru si odbyli na Rally Pačejov, kde obsadili desátou příčku absolutně.

Antonín Tlusťák dává vale ERC

Po téměř dvanácti kompletních sezonách v evropském šampionátu se zádveřický jezdec Antonín Tlusťák rozhodl k radikálnímu kroku. Po Kyperské rally ukončil své působení v mistrovství starého kontinentu. Domácí Barum Czech Rally Zlín si ovšem se spolujezdcem Ivem Vybíralem nenechá ujít. Na startu tak fanouškům nebude chybět jejich Škoda Fabia R5, která bude oděna do nového "kabátku".

Desetidenní montáž – Výroba Fabie R5 krok za krokem

Mladoboleslavský soutěžní speciál kategorie R5 sbírá úspěchy na všech frontách a mezi jezdci i soukromými týmy je o něj obrovský zájem. V polovině července si zákazník, kterým byl Patrik Rujbr, převzal jubilejní 150. exemplář Fabie R5. Technické parametry vozu jsou všeobecně známé. Ale jak se vyrábí a prodává?

Rally Pačejov – Dohnal si pačejovskou obhajobou spravil náladu

Po mnoha desítkách let se jela tradiční "Agropa" bez Agropy. Soutěž po odchodu titulárního sponzora dostala prostý název Rally Pačejov, nijak ji to však nepoznamenalo. Vše klapalo jako na drátkách a místy to vypadalo, že průběh soutěže je až ospalý a nudný. Jezdci se nicméně sportovně vyžili dostatečně, zvláště v některých kategoriích byly sváděny vyrovnané bitvy na ostří nože. Prvenství s přehledem obhájila dvojice Jan Dohnal – Michal Ernst na voze kategorie WRC.

Rally PAčejov HA – Káňa napodobil Dohnala a také obhájil prvenství

Silná historická auta zůstávají letos většinou v garážích, na Rally Pačejov se však znovu objevila nejen Tučkova wankelová mazda, ale také loňský vítězný červenobílý Ford Sierra RS Cosworth. Ten patří Jiřímu Káňovi, jenž splnil svou roli favorita a jednodenní soutěž vyhrál, domažlický matador mu kryl záda z druhé příčky.

ERC: Rally Rzeszow TER: Ralli Vinho da Madeira MSR: Rally Lubeník Tradiční porce reportů z evropských a národních soutěží.

Neste Oil Rally Finland 2017 – Finové si podmanili domácí Grand Prix

Z vítězství se radoval Esapekka Lappi na voze Toyota Yaris WRC. Po odstoupení Latvaly a chybě Suninena narušil finskou hegemonii Velšan Elfyn Evans.

Eifel Rallye Festival 2017

Největší mobilní muzeum soutěžních vozů nabídlo opět pestrou paletu exponátů z šedesátileté historie rallysportu. Osvědčený formát festivalu se nezměnil ani s novými pořadateli a sponzory. Navzdory absenci Waltera Röhrla nechyběly jezdecké ikony v čele Hannu Mikkolou nebo úřadujícím vicemistrem světa Thierrym Neuvillem. Fajnšmekry nadchly neznámé prototypy značky Toyota i originální vítězný Escort RS 1600 z Rally Safari 1972.

World RX – Kanada

Rallykrosové sezoně dále kraluje Johan Kristoffersson a Volkswagen.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!