28. 8. 2017 08:54 − 2681× − 0

Předčasná korunovace mezi italskými WRC

Polovinu letošních soutěží měli jezdci italského mistrovství C.I.WRC před posledním víkendem už za sebou.

Všechny tři dokázal opanovat Stefano Albertini se svým Fordem Fiesta WRC a předčasně se už po první soutěži druhé půlky roku mohl radovat ze zisku letošního titulu. Bohužel na napínavé dva předcházející ročníky, během kterých se o mistrovi rozhodovalo až v poslední soutěži, musejí tentokrát italští diváci zapomenout. O co je boj o titul nudnější, o to zajímavější podívanou skýtá bitva o místo druhé. Druhého Paola Porra pilotujícího Ford Focus WRC od šestého Giuseppe Testy ve Fordu Fiesta WRC po první půlce sezóny dělily pouhopouhé čtyři body. Vedle zmíněné dvojice se v této skupině vyskytoval ještě pilot Hyundaie i20 WRC Corrado Fontana, Simone Miele v Citroënu DS3 WRC a také úřadující šampión Marco Signor s Fiestou WRC.

Alessandro Perico začal sezónu v prvoligovém italském mistrovství za volantem Škody Fabia R5, ale po dvou soutěžích se z něho stáhnul a zajel pěkné druhé místo v Rally Mille Miglia. Teď na konci prázdnin se do Fiesty WRC vrátil a druhé místo chtěl ještě vylepšit. Do Rally del Friuli Venezia Giulia vstoupil Perico nejrychleji ze všech, ale už ve třetí zkoušce mu u Fordu odešel posilovač řízení a tak následovalo předčasné odstoupení. Do cíle se bohužel nedostal ani Luca Rossetti. Ten se letos se Škodou Fabia R5 účastní další italské série IRC a všechny tři doposud odjeté podniky dokázal vyhrát. Tentokrát využil nabídky vyzkoušet si Hyundai i20 R5 a hned ve své kategorii vyhrál úvodní divácký test. Následně musel o vedení bojovat s Alessandrem Boscou ve Fordu Fiesta R5 a Rudym Michelinim pilotujícím Škodu Fabia R5, ale i tak se ve třetí zkoušce na první místo vrátil. Bohužel skvěle rozjetou soutěž předčasně ukončila porucha Hyundaie v páté zkoušce.

Ve druhé zkoušce vystřídal na vedoucí pozici Perica lídr šampionátu Albertini. Když si na své konto připsal nejrychlejší časy i v dalších zkouškách, začínalo být jisté, že na jeho tempo soupeři ani tentokrát nenašli recept. Albertini vyhrál nakonec i všechny zbylé testy a z vítězství se tak radoval i při čtvrtém letošním podniku. Zcela zaslouženě tak získal s velkým předstihem letošní titul. Stejně jako v případě mistrovství se i u severoitalské soutěže hlavní zájem diváků upínal k dramatickému boji o druhou příčku. Ve třetím testu ji od Perica převzal Fontana, ale do servisu po RZ 4 přijížděl s minimálním náskokem 2,1 sekundy na Signora. Zatímco spolu tito dva jezdci bojovali o druhé místo, čtvrté si před dotírajícím Testou udržoval Miele a ve svém konání byl úspěšný. O druhé místo v úplně poslední zkoušce přišel Fontana, ale na bedně se udržel.

Stav šampionátu: 1. Albertini 60, 2. Fontana a Signor 30, 4. Miele 28, 5. Porro 24, 6. Testa 23

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!