Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
31. 8. 2017 21:56 − 7941× − 8

Alex Lukyanuk: Jsem šťastný, že jsem zpět v rally

Ruský jezdec Alexey Lukyanuk se v Rzeszowě vrátit zpět za volant soutěžního vozu a nyní ve Zlíně vybojoval pódium.

Je snad i pomalu zbytečné připomínat, čím si letos prošel Alexey Lukyanuk, protože příběh ruského pilota, který byl těžce pochroumán při tragické nehodě při testech letos v květnu zaznamenali asi všichni, kdo rally aspoň trochu sledují. Oblíbený jezdec zvládl velmi rychle pokročit s rehabilitací, že letos v srpnu stál na startu pátého kola ME v Rzeszowě, ale na druhé RZ z prvního místa havaroval. Teď na konci měsíce pokračoval ve své evropské misi ve Zlíně a "Luky" dokázal navázat na svůj loňský výkon, po celý víkend být nejbližším pronásledovatelem pozdějšího vítěze Jana Kopeckého a v neděli si na cílové rampě před zlínskou radnicí převzít poháry na druhé místo absolutně.

Jak ale Alex Lukyanuk v průběhy rally říkal, všechna zranění z nehody ještě nejsou doléčena a tato byla místy limitujícím faktorem, kdy jezdec například zmiňoval nutnost používat pravou nohu na brždění, jelikož levá ještě neměla plnou sílu. "Před startem jsem si myslel, že na tom jsem už fyzicky dobře a že budu schopný na zkouškách ze sebe vydat maximum. Ale hned na úvodní městské speciálce jsem měl problémy s bržděním, protože levačka nemá ještě potřebnou sílu k tomu, abych s ji mohl správně používat. Bohužel to pokračovalo i na dalších rychostkách a bylo to pro mě těžké, že jsem nemohl odvést své maximum," ohlíží se za startem na Barum Czech Rally Zlín Alex Lukyanuk.

I přes tato slova nechybělo mnoho, aby se opakoval loňský scénář s nehodou v poslední vložce. "Na poslední vložce jsem to chtěl už jen projet, nijak se nesnažit o dobrý čas. Byl jsem hodně unavený a koncentrace polevovala. Měli jsme obrovské štěstí. V jedné zatáčce auto sklouzlo na vytahané šotolině v nějakých 120 km/h a zastavili se na krajnici. Měli jsme velké štěstí, že jsme nijak neublížili autu a ani na něm nic nepoškodili. Byla to podivná zatáčka, protože v ní byl anticut, který ale v prvním průjezdu zřejmě zmizel a vytahaly se nečistoty. Na druhý průjezd byl zpět, takže jsme jej museli objíždět a pozdě jsem si všiml, kolik bylo vytaháno. Byl jsem v té zatáčce rychlejší, jelikož jsem nečekal, že to bude klouzat a všimnul jsem toho až pozdě. Když mám v rozpisu nekatuj, tak jsem nečekal, že na cestě bude tolik nečistot. Klidně jsme mohli jít přes střechu a skončit v nějakém stromě nebo pařezu. Měli jsme prostě štěstí a raději nechci přemýšlet nad tím, co by se dělo, kdybychom tam skončili," dodává k poslední vložce letošní Barumky loňský vícemistr Evropy.

Ale je potřeba zakončit optimisticky a přesně tak se nyní jezdec cítí: "Jsem šťastný, že jsem po všech těch problémech, které nás potkaly, zpět v rally. Skoro měsíc jsem strávil v nemocnici a to, že jsem schopný zajíždět na rychlostních zkouškách dobré časy, tak z toho mám velkou radost," uzavírá Alex Lukyanuk, jehož dalším evropským startem by měla být italská Rally di Roma Capitale, která bude v ERC slavit premiéru.

Komentářů celkem: 8
1. 9. 2017 08:42
1 0
I přes jeho velké omezení, jsem mu věřil, že na Barumce zajede skvěle a v první etapě se to potvrdilo. Jel skvěle a udržel druhé místo i přes to, že druhá etapa nebyla nic jednoduchého a myslím, že patří mezi to nejlepší v rámci ERC. Doufám, že ještě příští rok pojede komplet sezónu, kterou zakončí tím nejlepším možným výsledkem. Velké plus je i spojení s na Barumce domácím týmem, který mu Fiestu skvěle připravuje.
1. 9. 2017 09:21
1 0
Je to tvrďák, když jsem viděl, jak sotva chodil..
1. 9. 2017 09:44
0 0
Jste měli vidět, jak "chodil" v Rzeszowě...
3. 9. 2017 08:40
0 0
Fantastický jezdec který tu jen tak dlouho nebude.reportáž pana Dolejše to potvrzuje...skromný,odhodlaný opravdu profík soukromník který i to co má za sebou a ukázal na Barumce že když bude fit musí se s ním v každém závodu co pojede počítat na místo č.1!!!!!smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
4. 9. 2017 11:15
0 0
Alexey jasně ukazuje, proč Rusové neprohráli druhou světovou... Jsou to fakt tvrďáci. smajlík
Mám tohoto jezdce velmi rád, je to střelec, který do toho jde naplno, bez výmluv a to se mi líbí.
Doufám, že ještě na mnoha soutěžích ukáže, jaký je to talent. smajlík
4. 9. 2017 12:07
0 0
no, Alexovi nikdo nestál za zády s nabitým kvérem, aspoň teda doufám...
a taky neházel svý spolubojovníky pod kola soupeřů
4. 9. 2017 12:49 Upraveno 12:49
0 0
Novej> ale no tak... Já to myslel s notnou dávkou nadsázky.
4. 9. 2017 13:22
0 0
asi mi tam vypadly smajlíky, no smajlíksmajlík
ale vážně, za výkon na letošní Barumce má u mě 1*, to zase jo smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!