6. 9. 2017 10:05 − 3908× − 0

Belgický šampionát plný dramat až do konce

Freddy Loix ukončil po loňské sezóně kariéru a tímto krokem hodně zdramatizoval domácí belgický šampionát.

Nejsilnějším soupeřem pilota Škody byl dva roky zástupce Peugeotu Belux Kris Princen. Kroky těchto dvou se ale před letoškem rozešly a Princen přesedlal na osvědčenou mistrovskou techniku v podobě Škody Fabia R5. Hned úvodní podnik nový tým opanoval, ale následující Spa Rally udělala přes všechny plány velkou čáru. Havárie v samém závěru Princena připravila o vítězství a způsobila mu zranění. V TAC Rally se ale pilot Škody do hry vrátil, následně opanoval Sezoens Rally a na start aktuálního sedmého dějství už přijížděl jako lídr mistrovství. O vedení přišel nejspolehlivější jezdec mistrovství Vincent Verschueren. Ten kvůli poškozené podpěře své Fabie R5 nedokončil pouze Sezoens Rally. Jelikož lze bodovat pouze ve vybrané osmičce z celkových devíti soutěží, 16 bodů za parádní druhé místo v rámci BRC při Ypres Rally si Verschueren nepřipsal. Naopak vítězstvím v té samé rally se do hry vrátil nový pilot 208 T16 R5 stáje Peugeot Belux Kevin Abbring.

Holanďanovi se moc nepovedla první třetina šampionátu, když jednou havaroval, jednou odstoupil s poruchou a jediným bodovaným výsledkem bylo třetí místo v Rally van Haspengouw. Vítězství v nejnáročnější belgické soutěži bylo samo o sobě obrovským úspěchem a ještě Abbringa vrátilo do hry. Teď ve Flandrech už jeho vystoupení tak slavné nebylo, když mu po kratičké první etapě patřila až čtvrtá příčka a za konkurenty ve Fabiích R5 zaostával skoro o čtvrt minuty. Verschueren začal soutěž nejrychlejším časem, ale po RZ 3 jej v čele vystřídal Princen a nakonec šel spát s drobným náskokem 1,5 vteřiny. Situace se začala vyvíjet podobně jako v několika jiných letošních soutěžích. Kdo se však těšil na sobotní vyvrcholení těsného duelu škodovek, ráno hodně posmutněl. Princen totiž hned v první zkoušce po havárii odstoupil.

Abbring tentokrát nedokázal na tempo Verschuerena reagovat a hned po ránu jeho odstup vzrostl na půl minuty. Posádka Peugeotu se rozhodla dál už příliš neriskovat a zbytek rally odjela na jistotu s vidinou bodů za druhé místo. Ty je posunuly k Princenovi s Kaspersem a do závěrečných dvou dílů mistrovství budou obě posádky nastupovat se stejným výchozím skóre. Verschuerenovi v sobotu zůstal jediný soupeř v podobě Andyho Lefevera se Škodou Fabia WRC. Ten však vzhledem k použité technice nemůže bodovat a tudíž moc vedoucího jezdce nevzrušoval. Po třináctém testu se Lefevere dokonce vyhoupnul do vedení a v patnáctém pak navýšil svůj náskok na 21,7 sekundy. V následující zkoušce ale Fabia WRC skončila mimo trať. Verschueren se vrátil na první příčku, s nepěknými povětrnostními podmínkami se dokázal popasovat a připsal si druhý letošní triumf. Ten jezdce Fabie R5 vyslal zpátky do čela mistrovství.

Stav šampionátu: 1. Verschueren 84, 2. Princen a Abbring 68, 4. Guillaume de Mevius 45, 5. Rouard 42, 6. Geusens 39

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!