5. 9. 2017 11:39 − 10015× − 1

Ota Zenkl dnes slaví 60. narozeniny

Dnes slaví 60 let náš kamarád, jedna z velkých osobností motoristického sportu a hlavně skvělý chlap – Ota Zenkl.

Všem, co Otu znají, ho určitě nemusím představovat. Pro ty ostatní jen pár důležitých informací. Ota Zenkl celý život pracuje v bývalé pobočce AZNP Mladá Boleslav v Mariánských Lázních. Po revoluci tuto firmu s několika společníky zprivatizoval, a tak vznikla nová společnost AUTOspektrum 2000 s.r.o.

Kromě prodeje a servisu vozů Škoda se Ota vždy věnoval motoristickému sportu. Jeho závodní kariéra je pevně spjatá s vozy této značky. Sám začal závodit v roce 1981 v automobilových soutěžích.

V jeho společnosti AUTOspektrum 2000 vznikla celá řada zdařilých projektů. Ota stál u zrodu okruhového seriálu PICK-UP Free style. Závodní speciály na platformě vozů Škoda Favorit Pick-up (později Škoda Felicia Pick-up), odstartovaly v roce 1994 a některé exempláře jezdí dodnes. O tři roky později se v dílnách AUTOspektra zrodil velmi úspěšný Škoda Octavia cup, který fungoval až do roku 2009.

Nejmilejší disciplínou však pro Otu zůstaly i nadále automobilové soutěže. Diváci okolo tratí českého šampionátu v rally tak mohli sledovat například posádky STARÝ – ŠLAMBORA, KNAJZL – ČERNOHORSKÝ, CVRČEK – CVRČKOVÁ.

Nejvýraznějším projektem, ve kterém Ota Zenkl figuroval, byla „výchova mladé české posádky pro start v mistrovství světa“. Ve spolupráci s Pavlem Janebou, tehdejším šéfem týmu ŠKODA Motorsport, vznikl nový tým, který se Škodou Octavií WRC odstartoval v roce 2000 na Rally Šumava. Vybranou posádkou se stal Roman Kresta s Janem Tománkem. Není pochyb, že to byl skvěle fungující projekt. Nejen, že se Roman Kresta dostal do seriálu Mistrovství světa, ale jeho účinkování v České republice pozvedlo úroveň celého domácího šampionátu.

Tento výčet bych zakončil číslicí 150. Tolik závodních vozů bylo vyrobeno v dílnách AUTOspektra 2000 za vedení Oty Zenkla.

Já osobně vnímám Otu už 23 let jako chlapa, který ví o autech a motoristickém sportu téměř vše, chlapa, který má spoustu přátel po celém světě, který nedělá všechno jen pro peníze, ale třeba jen proto, aby pomohl kamarádům. Jeho smysl pro humor a historky ze života jsou neopakovatelné.

Takže Oto, přeji Ti upřímně vše nejlepší k dnešnímu jubileu. Věřím, že se ke mně připojí spousta Tvých přátel a dáme si na skleničku na Tvoje zdraví. Myslíme na Tebe, opatruj se.

Koudy

Komentářů celkem: 1
5. 9. 2017 21:371
0 0
Přeju Vám vše nej pane Zenkl.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!