Yoann Bonato pánem Mont Blancu

K zisku titulu pro nejlepšího jezdce francouzských asfaltů mílovými kroky směřuje Yoann Bonato.

Někdejšímu žákovi Didiera Auriola se navíc dostalo velké pocty, když bude pro tovární tým Citroënu testovat jejich novou zbraň C3 R5. Volba to rozhodně nebyla nelogická, vždyť Bonato má bohaté zkušenosti s francouzskými speciály této kategorie, které pilotuje už tři roky. Francouz je zároveň živoucím důkazem toho, že při kombinaci kvalitního jezdce a šikovných mechaniků je DS3 R5 stále konkurenceschopným speciálem dostačujícím k boji o národní tituly. Soutěž odehrávající se vysoko v horách poznamenala velká nepřízeň počasí a hned na první test favorizovaný Bonato zvolil špatné obutí. Rally tak pro něho začala čtyřiadvacetivteřinovou ztrátou.

Nejrychleji soutěž rozjel pilot Peugeot Rally Academy ze sezóny 2013 Jérémi Ancian. Poslední dobou bohužel startuje jen sporadicky a vloni na sebe upozornil kvalitním výkonem při Rallye du Var za volantem Fordu Fiesta R5. Do stejné techniky usednul i letos v Lyonu a skončil tam pátý. Tentokrát hned na úvod zajel nejrychlejší čas a o devět vteřin porazil Lionela Bauda v Citroënu DS3 WRC. V další sekci už Bonato výběr gum nezpackal a začal s útokem. Když vyhrál čtvrtou zkoušku v řadě, už se stal lídrem soutěže. Ancian jeho tempu nebyl schopen konkurovat a musel se smířit s tím, že do druhého dne nastoupí jako druhý s odstupem 11,9 sekundy. K Baudovi na třetí příčce se pomalu začal přibližovat další rychlý pilot R5, Quentin Giordano ve Fabii.

Charles Martin do letošní sezóny nastoupil v Peugeotu 208 T16 R5 stáje Sebastiena Loeba a nevedl si zrovna zle. Ze čtyř startů vytěžil hned dvě pódiová umístění a o pódium bojuje i v celkovém hodnocení šampionátu. Od teď už ale o toto umístění bude bojovat za volantem Škody Fabia R5. Sžívání s novým vozem probíhalo pomalu a Martin v Mont Blancu začínal třináctým časem. Postupně ale zrychloval a vyhoupnul se až na čtvrtou příčku. Quentin Giordano na rozdíl od Martina setrval ve stáji Seba Loeba, kde však od začátku roku stabilně pilotuje Škodu Fabia R5. Teď mohl být rád, že nebyla soutěž delší. Před někdejším stájovým kolegou by totiž musel třetí příčku usilovně hájit. Přímému střetnutí se oba borci nevyhnou ani v hodnocení šampionátu, když spolu budou bojovat o titul vicemistra. Mistrovský titul asi jen těžko ztratí Bonato, který i tentokrát předvedl doslova mistrovský výkon a v sobotu všem ujel. Do cíle v Morzine si tak pilot Citroënu dojel pro třetí vítězství v šampionátu v řadě. Ancian si až do předposledního testu držel parádní druhé místo. O parádní výsledek jej však připravil náraz do kamene a následný defekt a výměna kola. Na konečné druhé místo se díky tomu vyhoupnul Baud.

Stav šampionátu: 1. Bonato 244, 2. Giordano 115, 3. Martin 106, 4. Rouillard 78, 5. Puppo 76, 6. Tozlanian 69

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!