Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
17. 9. 2017 15:58 − 21642× − 8

Bouffier vítězí v Římě při tamní ERC premiéře

Předposlední evropský podnik je u konce a známe vítěze. Stejně jako v Rzeszowě se z vítězství raduje Bryan Bouffier.

V Itálii pokračovalo sedmým dílem mistrovství Evropy v rally a to přineslo poprvé v novodobé historii šampionátu situaci, kdy se rušila kvalifikační zkouška. Takže dění se začalo v pátek večer na divácké superspeciálce v Římě, ale kdo viděl záběry ze zkoušky, tak může klidně konstatovat, že pořadatelé neměli úplně nejšťastnější ruku při volbě a ACI Roma Arena by mohla směle kandidovat na nejméně povedenou SSS roku. V sobotu a neděli se dění přesunulo na klasické vložky a poněkud neobvykle pak byla delší druhá etapa, který měřila lehce přes 100 kilometrů a skoro ze dvou třetin ji zajistila 30 kilometrová RZ Cave – Rocca Santo Stefano.

Na páteční speciálce začali nejrychleji junioři, tedy Gryazin a Černý, ale hned po sobotním prvním testu se do čela posunul Lukyanuk, který římské kroužení zvládl ve čtvrtém nejrychlejším čase. Za ruským jezdcem se po RZ2 seřadili Kajetanowicz a Bouffier, původní lídr Gryazin spadl na šestou příčku a Černý na osmou. Z RZ3 se toho moc neodjelo, protože Thurn und Taxis havaroval a svým vozem zablokoval trať, takže v sekci zbyla už jen RZ4, jíž opět vyhrál Lukyanuk před Kajetanowiczem, což znamenalo, že v polovině etapy vedl Rus o čtyři sekundy před Bouffierem a Kajetanowiczem.

Odpoledne se pokračovalo na dalších dvou testech a nejrychleji začal opět Lukyanuk. Jak je ovšem u toho jezdce neblahým zvykem, dobrou jízdu často ukončují havárie a tak se tomu stalo i nyní, když na RZ6 vylomil levé přední kolo. To znamenalo, že po sobotě se do vedení v Římě dostal Bouffier, jenž měl sedm sekund náskoku na Kajetanowicze. Třetí příčku držel Magalhaes, čtvrtý byl Grzyb a pátý Tempestini, jenž se na start podniku ME postavil po více jak dvou letech. Na šesté příčce pak nocoval Černý, který byl první mezi jezdci JERC U28. Pro české barvy to také dobře vypadalo v JERC U27, kde se Mareš ve vteřinkách tahal s továrními Opely, přičemž po sobotě byl třetí za Huttunenem a Ingramem; čtvrté místo patřilo Kupcovi.

V neděli se začalo hned po úvodním testu změnou pořadí, když se Kajetanowicz dokázal dostat před Bouffiera, přičemž oba dělily dvě sekundy. Za tímto duem se nic nemělo jak na třetí příčce Magalhaese, tak na dalších místech. V následujících dvou testech dopolední sekce přidal polský pilot další dva nejlepší časy, ale na Francouze moc nenajel, protože rozestup dvojice na čele byl 33 desetin. Naopak třetí Magalhaes již ztrácel přes půl minuty, další čtvrtminutu nazpět byl Grzyb a pátý jel Tempestini. V JERC U28 nadále vedl Černý, jemuž se po Consaniho problémech na druhé místo přiblížil Gryazin, ale oba jezdce dělilo 50 sekund. V JERC U27 na nejdelší Cave – Rocca Santo Stefano zatáhl Mareš a přeskočil oba tovární Adamy a toto umístění si do konce sekce dokázal pohlídat.

V poslední sekci soutěže se do toho obul Bouffier, který vrátil Kajetanowiczovi porážku z nejdelší zkoušky a po RZ10 šel do čela o nicotné čtyři desetiny. Na následující vložce Polák kontroval, šel zpět do vedení, ale úplná závěr patřil opět Francouzovi, který nejrychlejším časem na RZ12 urval vítězství pro sebe. Kajetanowicz však jistě mohl být rád i za body za druhou příčku, protože dokončil před Magalhaesem a opět o něco posílil svůj náskok v klasifikaci ME. Čtvrtý dokončil Grzyb, pátý Tempestini a šestý byl Černý, jenž vyhrál při neúčasti již jistého mistra Griebela klasifikaci JERC U28. V absolutní klasifikaci následoval na sedmé příčce Habaj, osmý Gryazin, devátý Consani a desítku uzavřel nejlepší z domácích registrovaných do ERC – Di Cosimo.

Ve velkých juniorech, tedy JERC U28 zvítězil, jak již TOP 10 napovídá, Černý, který najel 45 sekund na druhé Gryazina. Do cíle se dostal ještě Consani a klasifikaci uzavřel Suárez. Mezi JERC U27 dokázal vedení udržet Mareš, který v závěru odolal finiši Huttunena a o téměř pět sekund zvítězil právě před finským jezdcem. Třetí příčku bral druhý tovární jezdec Opelu Ingram, dvě minuty nazpět následoval čtvrtý Kupec a pátý dojel Klausz. Vzhledem k italským výsledkům bude finále v Lotyšsku ještě zajímavé a může mít i zajímavou českou stopu. Kor když je Mareš aktuálně o dva body ve vedení před Ingramem…

Komentářů celkem: 8
17. 9. 2017 19:521
0 0
Malá technická, Mareš se nepřetahoval s továrními Peugeoty, ale spíš továrními Opely Ingrama a Huttunena.
17. 9. 2017 20:012
0 0
to kuře je ale debil smajlík
17. 9. 2017 21:013
0 0
Prdlajs.kuře je reportér pár exelent( akorát se sem tam splete)smajlík No a to bych neřešil.
18. 9. 2017 10:444
0 0
Pro poměrně velké zklamání tady i na Barumce je Dumas, na Monte a ve Francii časy pěkné jsou, ale tady, jak se říká "hanba pluť" a to jej Straka v Malenovicích oslavoval až do nebes.
18. 9. 2017 11:155
0 0
Původně napsal ecky
Pro poměrně velké zklamání tady i na Barumce je Dumas, na Monte a ve Francii časy pěkné jsou, ale tady, jak se říká "hanba pluť" a to jej Straka v Malenovicích oslavoval až do nebes.
Ale tak je fakt že on to opravdu je Pan Závodník! Jenom tedy hlavně na okruzích no smajlík
V Římě měl jinak celou druhou etapu problémy s autem - defekt, otevřená kapota, rozbité okno... 1. etapu jel dost slušně
18. 9. 2017 11:236 Upraveno 11:25
0 0
Původně napsal ecky
Pro poměrně velké zklamání tady i na Barumce je Dumas, na Monte a ve Francii časy pěkné jsou, ale tady, jak se říká "hanba pluť" a to jej Straka v Malenovicích oslavoval až do nebes.
Hele, jako fanda predevsim rally ti reknu, ze z pohledu motorsportu jako celku Dumas pojem je, hlavne jeho univerzalnost je vyjimecna. Jezdi vytrvalostni zavody, Pikes Peak, rally. Nejake komplexy ze komentator okruhar vyzdvihoval jeho a ne jezdce specialisty, lepsi ve sve discipline, neni na miste. Kdyz se podivas na ztratu z jednotlivych RZ tak zejmena v te Italii byl rychlosti na dostrel aspon nekde. Je treba si uvedomit ze ma vuz podle R-GT specifikace, tj. s mensim restriktorem nez pouzival napriklad Pech a ted Vonka, Janota a Nesetril. Presto posledni 3 zminovane na Barumce pravidelne prekonaval v rztach, byt mel, pravda, vyhodnejsi startovni pozici. Asi nebudes tvrdit napr. o Janotovi ze neumi jezdit...
18. 9. 2017 18:427
0 0
Původně napsal ecky
Pro poměrně velké zklamání tady i na Barumce je Dumas, na Monte a ve Francii časy pěkné jsou, ale tady, jak se říká "hanba pluť" a to jej Straka v Malenovicích oslavoval až do nebes.
A taky na Barumce dostal slušnou pentli 5min a poslední RZ dojížděl pomalu na čtverky a to ho hodně srazilo dozadu.
18. 9. 2017 19:188
0 0
Nebylo v mém úmyslu snižovat kvality jezdce Dumase, zřejmě bylo (nejen)mé očekávání asi příliš optimistické, samozřejmě vím o problémech, které ho postihly, ale prostě ten drive, nasazení tomu chybělo. Jinak co jsem viděl na technické i servisu je to sympatický člověk, s jinou lepší rallyovější smajlík technikou to by bylo jiné.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!