18. 9. 2017 08:10 − 1726× − 0

Cristian García vloni mistrem letos bouračem

V okolí Ovieda se odehrál o víkendu první podnik druhé půlky španělského asfaltového mistrovství.

Ta první se od samého začátku odvíjela v duchu krásného a vyrovnaného duelu dvou jezdců, Cristiana Garcíi s Ivanem Aresem. První jmenovaný vloni šampionát se svým Mitsubishi Lancer EVO X ovládnul naprosto dominantním způsobem. Letos přezbrojil na Ford Fiesta R5 a začal tak, jak vloni skončil. Vítězstvím. Ares s Hyundaiem i20 R5 mu však byl vyrovnaným soupeřem, byť ho v přímém souboji porazil pouze na Gran Canarii. Když ale pátou Rallye de Ferrol lídr mistrovství kvůli havárii nedokončil a Ares tam naopak zvítězil, stal se on letošním půlmistrem. Bohužel smolně pro Garcíu dopadla i aktuální šestá soutěž roku. Pilot Fordu Fiesta R5 nezvládl situaci na zmoklé trati hned první zkoušky a podruhé v řadě odstoupil pro havárii.

Nejlépe se s náročnými podmínkami na úvod rally popasoval Pedro Burgo jako obvykle startující se Škodou Fabia R5. Ares přišel o svého největšího soupeře, což ho při nejmenším alespoň zklidnilo, teď mohl více taktizovat. Ve druhé zkoušce se pilot Hyundaie přehoupnul přes Burga, který ale následně ovládnul RZ 3 a vrátil se zpět do čela. Ve čtvrtém testu se pořadí měnilo znovu a tentokrát už v první etapě definitivně. Etapový triumf si nakonec o 26,1 sekundy připsal Ares. Výtečnou soutěž korejské značky doplňoval třetím místem Surhayem Pernía. Druhou etapu rozjel pilot druhé i20 nejrychlejším časem, ale pak se vše vrátilo do původních kolejí. Pernía pokračoval na třetím místě a na nejnižší pódiový stupínek vystoupal i v cíli.

Druhý start s novým Renaultem Clio N5 (španělská verze novopečené kategorie R4) si v Rally Princessa de Asturias odbyl Miguel Fuster. Nic závratného ale v rally nepředvedl, když až do odstoupení z jedenácté příčky pro poruchu motoru v RZ 5 bojoval se slabšími vozy R2. Joan Vinyes s obdobnou technikou Suzuki Swift R+ zajížděl daleko lepší časy. To samé platilo i pro jeho stájového kolegu Gorku Antxustegiho, když spolu oba bojovali o umístění hned za nejrychlejší čtveřicí ve vozech R5. Bohužel Vinyesova jízda skončila v RZ 9 kvůli technické závadě. Naštěstí pro Suzuki Antxustegi si pěknou pátou pozici udržel až do cíle. Druhé místo si dokázal v druhé etapě udržet Burgo, což pro něho po dvou třetích místech znamená nejlepší výsledek sezóny. Úspěch zároveň pilota Škody Fabia R5 posunul před Garcíu na druhé místo v šampionátu. Vedení si samozřejmě nejen udržel, ale také notně posílil Ares. Když v Oviedu zopakoval loňský triumf, získal už druhé vítězství v řadě. Hyundai se pomalu začíná rýsovat alespoň jeden národní titul.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!