18. 9. 2017 12:21 − 1701× − 0

Simone Campedelli si podmanil Řím

Do Říma k víkendovému zápolení dorazili nejen přední evropští jezdci, body si tam přijeli rozdělit i Italové.

Tamnímu šampionátu po loňské ztrátě titulu znovu vládne fenomenální Paolo Andreucci. Celkem komfortní situaci v čele šampionátu si pilot Peugeotu 208 T16 R5 vytvořil hlavně díky triumfu v Rally del Salento. V soutěži hodnocené vyšším koeficientem 1,5 vybojoval maximum bodů a celkem uspokojivě si vedl i na následujících šotolinách San Marina. Tam se pro změnu z největšího bodového přídělu radoval Umberto Scandola se svou Škodou Fabia R5 a dotáhnul se pouhý bod za Ford Fiesta R5 Simone Campedelliho. Jezdec vloni mistrovské stáje BRC bohužel nedokázal v Rally San Marino využít situace a místo stáhnutí své ztráty ji ještě o bod prohloubil. Za vším stála jeho nedělní havárie.

V ulicích Říma se nejrychlejším časem prezentoval Scandola, ale v sobotu ráno v horách už kraloval Andrea Crugnola. Pilot Fordu Fiesta R5 vyhrál dvě zkoušky v řadě a na čele si vytvořil náskok 13,5 sekundy. Bohužel v následující zkoušce svou snahu Crugnola trochu přehnal, poškodil levé zadní kolo a musel odstoupit. Do čela se díky tomu dostal jiný pilot Fordu Campedelli. V předposlední sobotní zkoušce ovšem pořádně zatáhnul Scandola a přiblížil se pouhé tři desetinky za lídrova záda. Jelikož se harmonogram soutěže kvůli několika incidentům a problémům s diváky pořádně protáhnul, havárie Alexeye Lukyanuka v závěrečné zkoušce způsobila italským posádkám předčasný konec sobotního soutěžení. Až třetí, ovšem s minimálním odstupem 5,2 sekundy skončil Andreucci. Body za druhé místo bral Scandola a nejvíce pomohlo zrušení závěrečného náročného testu Campedellimu.

Kalle Rovanperä pilotující druhou 208 T16 R5 stáje Racing Lions v sobotu o cíle dorazil jako čtvrtý nejrychlejší. Během druhé etapy mohl finský mladík v italském mistrovství vůbec poprvé vystoupat až na pódium. Umožnily mu to problémy stájového kolegy Andreucciho se zaseknutou převodovkou. A jelikož italský pilot Peugeotu bojuje o titul, Rovanperä se musel podvolit týmovému nařízení a připsat si penalizaci, která jej odsunula za Andreucciho záda. Campedelli potěšený sobotním úspěchem pořádně šlapal na plyn i v druhém římském dějství. Po druhé zkoušce jej sice na chvíli předstihnul Scandola, ale nakonec se pilot Škody musel znovu smířit až s druhým největším bodovým ziskem. Campedelli jej tentokrát porazil o 4,3 vteřiny a díky skvěle odjetému víkendu si uchoval šance na zisk titulu. Do závěrečné soutěže s koeficientem 1,5 bude nastupovat s odstupem 8,5 bodu. Přímá porážka Andreucciho mu sice stačit nebude, ale stát se může cokoliv.

Stav šampionátu: 1. Andreucci 83,5, 2. Campedelli 75, 3. Scandola 71, 4. Rusce 24,5, 5. Rovanperä 23, 6. Perico a Nucita 18

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!