Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 9. 2017 21:04 − 3094× − 3

Bouffier vyhrál rekordně malým náskokem

Bryan Bouffier letos slaví již druhou výhru v mistrovství Evropy, výkon je to o to zajímavější, že jel jen čtyři soutěže.

Letos se spolu se zlínským Gemini Clinic RT a Fiestou R5 účastní ME i Bryan Bouffier, který z doposud odjetých soutěží drží zajímavou bilanci, když desátá místa střídá výhrami. Na Kanárech a ve Zlíně bral právě 10. místo, v Rzeszowě a nyní naposledy v Římě naopak zvítězil. A byla to bitva do posledních metrů, protože o vítězi se rozhodlo na poslední zkoušce s rozdílem tří desetin sekundy, o které byl Bouffier rychlejší Kajetanowicze. To je při přepočtu na vzdálenost, která pomyslně oba jezdce dělila, necelých 10 metrů při délce celé soutěže 202 ostrých kilometrů. O tom, že se diváci v Římě a jeho okolí nenudili do posledních metrů svědčí i to, že po RZ10 vedl Bouffier o 4 desetiny, na následující Kajetanowicz kontroval a šel o půl sekundy do čela. V poslední vložce však měl Francouz víc sil a strhnul vedení na svou stranu.


Foto: facebook FIA ERC

Rozdíl tří desetin mezi Bouffierem a Kajetanowiczem znamená přepsání historických tabulek ERC, protože v moderní historii jde o nejtěsnější rozdíl mezi prvním a druhým a aby to bylo ještě zajímavější, předchozí nejtěsnější rozdíl byl půl sekundy, kterou ztratil Bouffier na vítězného Kopeckého na Jaenneru 2013. Jak po závodě jeho závěr Francouz hodnotil? "Rozestup není důležitý, jasně nejdůležitější věcí je vítězství. Byl to skvělý víkend a dobrý souboj až do konce, protože jsme za to pořád museli tahat a jednu zkoušku zajel líp Kajto, jednu my. V závěru jsme pak museli dlouho čekat, protože jsme nevěděli, zda jsme vyhráli nebo ne," říká Bryan Bouffier k Rally di Roma Capitale a pokračuje.

"V poslední vložce jsem necítil nějaký tlak, snažil jsem se jet, jak nejlíp umím, jet čistě a nejít do velkého rizika, protože k havárii není nikdy daleko. Soustředil jsem se na svou jízdu, hlídal si dobrou trakci a stopu, to je prostě vše. Za podmínek jako tady není potřeba přemýšlet nad mnoha věcmi, prostě jen jede jako obvykle. To, že jste na poslední zkoušce v boji o vítězství zas tolik věcí nemění. Řeknu, že jsem prostě jen odváděl svoji práci," lakonicky uzavírá Bryan Bouffier.

Komentářů celkem: 3
19. 9. 2017 15:501
0 0
Nechci být hnidopich, ale necelých 100 metrů za 0.3 s?? smajlík Když vezmu v potaz průměrnou rychlost vítěze, 0.3 sekundy by mělo odpovídat vzdálenosti cca 8.3 metrů. Což je skutečně neuvěřitelné číslo. Ani se mi tomu nechtělo věřit.
19. 9. 2017 15:542
0 0
Teď zrovna jsem to dočetl a chtěl jsem napsat podobnou reakci, protože by to odpovídalo rychlosti kolem 1000 Km/h...Neberte to prosím jako "rýpání", to bych nerad. Děkuji moc za Vaše články i celé ewrc.cz. Hodně štěstí.
19. 9. 2017 21:203
0 0
juj, fyziku jsem měl dávno a je to vidět. Dík za upozornění ;)
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!