22. 9. 2017 20:35 − 1805× − 0

Dennis Kuipers už pátým rokem neporažen

Tak úchvatnou bilancí se někdejší holandský zástupce v MS pyšní na Hellendoorn Rally, jedné z největších nizozemských soutěží.

Dennis Kuipers poslední dobou bohužel startuje pouze příležitostně, maximálně párkrát do roka. Od jeho posledního světového startu už uplynuly tři roky a od jeho většího programu tamtéž dlouhých šest let. Do šestého dílu letošního národního mistrovství ale startoval jako jasný favorit. Ostatně s vozy WRC, v obou případech vpravdě historickými, se tam představili už jen další dva slabší soupeři. Dán Roland Poulsen v Hellendoornu debutoval ve voze WRC a do cíle Toyotu Corollu dovezl až na konci druhé desítky. Zato Brit Paul Kirtley vozy Subaru Impreza WRC zná dobře, i s aktuální S6 jezdí už dlouhá léta. Do cíle holandské rally ale dorazil s obří desetiminutovou ztrátou na sedmém místě.

Mezi piloty WRC tedy žádné zajímavé souboje neprobíhaly. Daleko větší vyrovnanost se dala očekávat od kategorie R5, ve které se prezentovala šestice posádek. Holandský mistr z roku 2009 Bernhard ten Brinke letos usednul teprve podruhé do Škody Fabia R5. Na ADAC Deutschland Rallye ale ujel tolik kilometrů, že na start domácí soutěže nastupoval pořádně rozjetý. Ve své třídě hrál od prvních kilometrů prim, ale v kratší první etapě si na druhého Hermena Kobuse ve stejném voze vyjel náskok jen čtvrt minuty. I druhý den však hrál prim ten Brinke a druhou příčku v absolutním pořadí si v klidu pohlídal. Kobus na rozdíl od něho přijel do Hellendoornu bojovat o mistrovské body v rámci klasifikace Open. Bob de Jong před startem rally ještě živil drobné teoretické naděje na titul. Kobuse se pilot Citroënu DS3 R5 držel jako klíště a do druhé etapy šel s odstupem jen 7,5 vteřiny. Bohužel už v druhé ranní zkoušce de Jong havaroval a přišel o poslední naděje. Kobus tak měl rázem na nově čtvrtého Kevina van Deijne s Fordem Fiesta R5 náskok dvou a půl minuty. Nejnižší stupínek na pódiu si pilot Škody udržel až do cíle a díky tomu může slavit zisk letošního titulu.

Stav šampionátu (Open): 1. Kobus 134, 2. de Jong 53, 3. Grahn 42

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!