Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
7. 10. 2017 18:04 − 3317× − 0

Dohnal po sobotě ujíždí soupeřům

Domácí velký mistrák spěje o tomto víkendu do svého finiše a po první etapě jednoznačně vládne Jan Dohnal s Focusem WRC.

S výjimkou roku 2015, kdy se končilo v Klatovech, má v posledních letech statut poslední velké soutěže v České republice Rally Příbram a nejinak je tomu i letos. Na jihozápadě Sttředočeského kraje je tedy opět o tomto víkendu vše připraveno k poslednímu měření sil a dnes byla na programu první etapa, která původně čítala osmici rychlostních zkoušek, které se odehrávaly na čtyřech úsecích. No ale průběh soutěže tomu chtěl jinak, když se musel druhý průjezd vložky Hvožďany – Leletice rušit kvůli oleji na trati a to znamenalo, že posádky měly před třetí hodinou hotovo a mohly se chystat na neděli.

V soutěži začal nejrychleji obhájce prvenství Dohnal s Focusem WRC, tři desetiny nazpět následoval Pech s dalším Fordem, ale tentokrát šlo o modernější, ale slabší Fiestu R5. Třetí začal Tarabus, který letos pilotuje, s nadsázkou řečeno, historika v podobě Fabie S2000. V dopolední sekci zvládl kromě první vložky vyhrát Dohnal ještě dvakrát a když na RZ3 přišel Pechův defekt, měl rázem pražský jezdec 23 sekund na druhého Vlčka. Pech se propadnul na páté místo, ale nejrychlejší čas v RZ4, která uzavírala sekci, naznačil, že Plzeňan nezůstane mimo pódium nadlouho. Ale v polovině etapy byl čtvrtý, na stupních vítězů se za průběžně vedoucím Dohnalem drželi Vlček a Štajf. Za čtvrtým Pechem následoval Trojan.

Po servisní pauze se soutěžící vydali na druhou rundu a čelo klasifikace RZ5 kopírovalo první vložku. Nejrychlejší Dohnal, druhý Pech a to znamenalo, že se Plzeňan dostal zpět na stříbrný post i průběžně. Tím bylo určeno pódium, protože zbylé dva testy změnu nepřinesly a naopak třetí Štajf přišel na poslední sobotní RZo nejbližšího pronásledovatele, když Vlček poškodil spojovací tyč řízení a musel odstoupit. Tím pádem se na čtvrté místo posunul Trojan, pátý byl lídr třídy 3 Kopáček, který v Příbrami živí naděje na zisk druhého místa v celoročním hodnocení třídy.I přes ztrátu téměř minuty defektem na RZ3 se na šestém místě drží Tarabus, minutu nazpět je sedmý Szeja. Osmý Pešl je druhým mužem klasifikace třídy 3, absolutní desítku uzavírají Pokorný a Trněný s Fabiemi, i když každý má jinou generaci a specifikaci škodováckého modelu.

Jak už napověděla podoba absolutní TOP 10, ve třídě 3 vede Kopáček, který se jede svoji soutěž a v sobotu vyhrál všechny testy, což znamená náskok přes minutu a půl na druhého Pešla. Další minutu zpět následuje matador Tuček, čtvrtý je Čapka a pátý Zabloudil. Ve dvoukolkách při absenci Mareše, jenž ve stejném termínu bojuje o juniorský titul mistra Evropy v Lotyšsku, vede Zimmermann s Cliem R3 a pak už následuje obvyklá podoba dvoukolek, tedy vozy třídy 6. Tam vede a současně drží 2. místo ve 2WD Knápek, šest sekund nazpět je navrátilec Dohnal. Čtvrtou nejrychlejší dvoukolku pilotuje Nekvapil a pátý je Pospíšilík. Ještě se sluší dodat, že v pomyslné kvalifikaci aut s jednou poháněnou nápravou bez ohledu na to, jestli jde o přední nebo zadní, udávají tempo jezdci s vozy Porche, protože Nešetřil je 11. absolutně (a před všemi FWD) a 12. jede Janota.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!