Martin Trdla - eWRC.cz
10. 10. 2017 12:50 − 14024× − 4

Rallylegend 2017 – if in doubt, flat out

Asi tak se dá vyjádřit letošní snažení organizátorů Rallylegend v San Marinu, kde bude příští víkend k vidění soutěžácké nebe.

Pravda, loni se po tragické nehodě poněkud zatáhlo, nicméně The Show Must Go On a my tu máme v pořadí již patnáctý ročník tohoto fenoménu.

Za ta léta už tu fanoušci mohli spatřit ledaskoho s ledasčím. Co se obsazenosti týče, tak laťka je každým rokem vysoko a těžko jí překonávat do nekonečna. Proto se tým lidí okolo Vita Piarulliho a Paolo Valliho vždy snaží nalákat na něco nového a neokoukaného. Tématem číslo jedna bude v rámci tohoto ročníku jméno Colin McRae. Mistra světa a miláčka publika není nutno dlouze představovat, letos uplynulo deset let od leteckého neštěstí a jeho tragické smrti. V San Marinu to bude oslava jeho kariéry. K dispozici budou vozy, které sám pilotoval a také vozy ověnčené světovými tituly, za volanty neusednou žádná ořezávátka, nýbrž mistři světa v rally. V neděli na skladě průmyslové zóny Serravalle jich má být 15, slovy patnáct. Alen, Munari, Röhrl, Vatanen, Salonen, Blomqvist, Mikkola, Biasion, Kankkunen, Auriol, Makkinen, Gronholm, Solberg, Loeb (C4 WRC), Ogier (Polo R WRC). K této koncentraci hodné Guinessovy knihy napomohl nejen Colin svým respektem, ale i nový ambasador akce, spolujezdec světového formátu, Luis Moya.


Pod horou Mt.Titano uvidíme mistrovské vozy WRC v rukách mistrů světa

Když nahlédneme do samotného seznamu přihlášených, najdeme všemožné vozy od A až do B. Co se tříd týče, samozřejmě. V "áčkách" bude jistě zajímavý pohled na Lancie Delty pilotované někdejším mistrem Evropy "Lucky" Battistollim, mistrem světa produkčních vozů Gustavo Trellesem nebo Mistrem světa z let 1988 a 1989 Miki Biasionem. Uvidíme, jak se s asfaltem popasuje šotolinový specialista a absolutní vítěz letošního pátého dílu ME historiků ve Finsku, Mika Turkki s Fordem Sierra RS Cosworth. Aspirantem na nejrychlejšího bude se Subaru Legacy i Alistair McRae, Colin bráchovi kromě auta "půjčil" i svého spolujezdce Dereka Ringera. Moderna bude čítat pětadvacet WRCéček, podle papírových předpokladů to bude hon na továrního jezdce a vítěze posledního závodu Mistrovství světa v Katánsku Krise Meeka, osedlá legendární Xsaru WRC.


Nejvíce zastoupená bude italská krasavice Lancia Delta

V "béčkách" zavzpomíná na nejzářnějsí éru své kariéry Švéd Stig Blomqvist. Usedne do přeplňované rakety z Ingolstadtu, Audi Sport Quattro S1 E2, chybět nebudou ani ikonické Lancie S4 či francouzský speciál Peugeot 205 T16 E2 z garáže rakouského sběratele Ericha Müllera. Naopak až z Irska přijede atmosferické MG Metro 6R4.


Röhrl pilotoval tuhle bestii v roce 2010, letos ho vystřídá Blomqvist

Kdo vyrazí, nechť nezapomene do batůžku přibalit trumpetky a českou trikoloru. Mechanici v Liberci opráší Peugeot 206 WRC pro Štěpána Vojtěcha, Brouk s Myšákem se stávají již inventářem Rallylegend. WRCo z Meclova hlásí taktéž návrat na místo činu, místo Fabie tým Profiko Karla Trněného přiveze Škodu Octavii WRC pro Mirka Plíhala, který v San Marinu už také není žádným nováčkem. Do třetice Plzeň a tým Invelt Jiřího Jirovce, jenž tentokrát vyveze Toyotu Corollu WRC. Japonců z Kolína nad Rýnem bude k vidění dokonce sedm, to je na dnešní poměry další neuvěřitelné číslo. Třídu velkých kitů a S1600 doplní další známé jméno, účastník Dakarské rally, Martin Prokop, v jihlavských dílnách se v těchto dnech dokončuje příprava jeho Citroenu C2 S1600, se kterým před osmi lety bojoval v rámci JWRC. Českou historii motorsportu bude demonstrovat Marcel Tuček s českokrumlovskou Škodou 130 RS. Do party bychom mohli přibrat i slovenského autokrosaře Milana Trošku, pojede ve skupině "předskokanů" se svojí krásnou replikou Audi Quattro S1.


Štěpán Vojtěch s Michalem Ernstem budou patřit mezi nejrychlejší české posádky

Samotné pole bude opět rozděleno na několik částí, show zahájí posádky startující v rámci Legend Stars, půjde o pětatřicet atraktivních vozů a neméně atraktivních pilotů, kterým se nebude měřit čas. O dobrou zábavu se tady budou starat především Christof Klausner s Quattrem, Paolo Diana se svým Fiatem nebo Frank Kelly s Escortem MK2. Výše zmíněným se svým "stylem na oko" budou chtít jistě vyrovnat i početné maďarské posádky na Ladách.


O zábavu bude postaráno, dvojice Rossi / Klausner bude na startu i letos

Formát zůstává stejný, technické přejímky začínají ve čtvrtek 19.10., kdy se otevírá "RallyVillage", na páteční dopoledne je naplánován Shakedown na části RZ Laghi, posádky si tam pak dají repete večer pří prvním rychlostním testu. Chvilku před půlnocí se startuje do poslední zkoušky dne. V sobotu si závodníci opět mohou přispat, startuje se o půl druhé, večer je pak věnován vzpomínce na Colina. Ta bude pokračovat v neděli v poledne na rychlostní zkoušce The Legend v průmyslové zóně hned vedle centra rally. Samotná soutěž pak končí v neděli před třetí hodinou. Jednodenní tikety vyjdou na 15 eur, rallypas na celý prodloužený víkend včetně všech vstupů pak na 35 eur. Další potřebné informace a dokumenty naleznete na oficiálních stránkách Rallylegend www.rallylegend.com.

Komentářů celkem: 4
10. 10. 2017 13:59
0 0
No to bude rychta letos.... smajlík smajlík
10. 10. 2017 19:46
0 1
Tady je menší upřesnění: https://www.facebook.com/officialrallylegend/posts/1724412574243786

Nakonec nepřijede Mikkola a Rohrl - důvodem je, že jejich nároky nemohl splnit pořadatel. Asi to s některými "celebritami" nemají jednoduché. Omluvil se pak ještě Alén.
11. 10. 2017 12:39
0 0
Co znamená ten nadpis?
23. 10. 2017 08:01
0 0
Něco jako: pokud máš pochyby, dej plný plyn.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!