10. 10. 2017 16:17 − 8153× − 9

Pech stříbrný i v Příbrami

Posledním mistrovským závodem rallyové sezóny byla o uplynulém víkendu Rallye Příbram.

Václav Pech jun. s Petrem Uhlem zde dokázali dojet na druhém místě stejně jako na většině letošních soutěží a nakonec i v celém šampionátu. EuroOil – invelt team se na Příbram pečlivě připravoval a netajil se přáním připsat jejich fiestě R5 konečně vítězství.

„Příbram máme s Petrem rádi a po tréninku jsme se těšili ještě trochu víc. Pořadatelé připravili jednu zbrusu novou rychlostku u Bělčic, která je z pohledu jezdce opravdu krásná, ale těžká. Tušili jsme, že naším největším konkurentem stejně jako loni bude Honza Dohnal na Focusu WRC a to se naplnilo. Po prvních dvou vložkách jsme na něho ztráceli 1,3s. Bohužel jsme ve třetí rychlostce prorazili pneumatiku, na které jsme museli jet cca 7km a ztratili kolem 40s,“ komentuje úvod soutěže a propad na páté místo V. Pech.

Pech s Uhlem ale nic nevzdávali a byli odhodláni ztrátu dohonit, navíc nestálé počasí mohlo hodně zamíchat pořadím. Proto na druhé místo se jim podařilo vrátit již na páté vložce.

„Z jízdy jsme měli dobrý pocit a auto fungovalo perfektně, ale i když jsme jeli opravdu na hraně, ztráta na první místo byla pořád stejná. Čekali jsme, jestli vyjde předpověď počasí na druhý den, a když ráno hodně pršelo, zkusili jsme ještě zabojovat. Po první ranní vyhrané vložce to vypadalo, že za daných podmínek máme naději na vylepšení časů. Bohužel hned na další RZ jsem na vodě nedobrzdil do jednoho z retardérů a dost pomuchlal čumák fiesty o velký balík slámy, který jsme zároveň poslali do vzdáleného potoka,“ popisuje Pech.

Nová naděje pro Pecha vznikla, když Dohnal svého fucuse přetočil do hodin a ztratil zhruba polovinu ze svého náskoku. ,,Další 15km dlouhá rychlostka byla nejdelší a asi nejtěžší z celého závodu, povedlo se nám jí zajet na hranici našich možností a doufali, že výrazně umažeme ztrátu na první místo. Ale když jsme viděli, že jí Honza projel ještě rychleji než my, spokojili jsme se už do zbytku závodu být druzí a hlídali si pouze soupeře za sebou,“ říká k těžké Rallye Příbram Václav Pech jun. a dodává: „Velice se znovu omlouvám Romanu Odložilíkovi s Martinem Turečkem startujícími minutu za námi, kterým jsem na trať druhé rychlostky nechtěně vyvalil ze svahu dost velký kámen, o který si poškodili svojí fiestu R5 natolik, že nemohli pokračovat v soutěži. Mrzí mne však, že je nikdo z přihlížejících nebo pořadatelů na tuto překážku gestikulací neupozornil nebo kámen neuklidil.“

Do konce roku se EuroOil – invelt team zúčastní ještě tradičního setkání mistrů v Sosnové a Pražského Rallysprintu.

Komentářů celkem: 9
10. 10. 2017 16:46
0 0
Jak je to s penalizací za retardér ? 5s 30s a 60s ,nebo je to jinak ?
10. 10. 2017 17:05
0 0
5s za "drobné rozražení", 20s za velké a 30s pokud ho mineš úplně, tak nějak to je
10. 10. 2017 18:11
0 0
díky za vysvětlení
10. 10. 2017 18:20 Upraveno 18:22
1 0
Od začátku jsem tvrdil, že situace s "vyhozeným kamenem" má dva "rozměry": 1. vinit Pecha za úmysl, může jen člověk mdlého rozumu; 2. v daném místě bylo dost diváků (a jiných - kameramani, podržtašky kameramanů, ...), kteří mohli svým činem (= odstraněním kamenu) napomoci vyšší sportovní hodnotě závodu (obdobně, jako když se pomáhá [i za cenu ušpinění] vytlačit/vytáhnout auto na trať; tady bychom si, my Češi, mohli vzít za véééélky vzor seveřany).
Nu což, asi byla přítomna převaha fanoušků jiných, než sportovní hodnoty a dopadlo to, jak jsme viděli na videu. Snad se dotyční dostatečně a možná dodatečně (po přečtení části článku) zastydí a (jak se obvykle říká) to víckrát neudělají. Přejme si to my, kteří bychom se zachovali jinak.

P. S. a stejně si myslím, že omluva Ášina je zbytečná, protože většina soudně uvažujících fandů ví, že nejednal úmyslně. A nesoudně uvažující nepřesvědčí, kdyby co dělal. Ale i tak, za mně blahosklon a klobouk dolů současně. smajlík
10. 10. 2017 19:51
1 0
no, nevim, nevim, já tam teda z onboardu, ani z kamery, moc lidí nevidím a z pohledu vnější kamery ani nedokážu poznat, kam ten šutr odlítnul a abych se šel podívat, jestli není zrovna ve stopě, tak na to je minuta sakra krátká a já se mám sakra rád...
dávat Odložilíkovi na vybranou, jestli radši najede do šutru, nebo do člověka, to fakt nebudu...
10. 10. 2017 22:39
0 0
Z pohledu "od kameramana" kámen podle mě přes břeh vidět nebyl. Z onboardu Ášína je vidět pár diváků naproti příjezdu, otázka však je jak byl kámen vidět z jejich pohledu. Je pravda, že malej rozhodně nebyl. Na druhou stranu byli poměrně daleko a minuta není zas tak dlouhá doba na zareagování a konání. Každopádně věřím, že nikdo z dotyčných by tam úmyslně takový šutrák nenechal. A jestli ano, a navíc na další auto čekal s foťákem nebo kamerou, tak je mi z něj smutno... Ale fakt věřím tumu, že to od nikoho z přihlížejících úmysl nebyl a nemá cenu se v tom dál pitvat.
10. 10. 2017 23:58
0 0
1.Diváků tam bylo jak šafránu.
2.Nejbližší min 500m. Jelikož je současný Český rekord na 400m cca 45s, troufnu si tvrdit, že diváci neměli šanci tam doběhnout.
3.Ze vzdálenosti, kde jsem stál já např.nebylo jasné, zda se jedná o kamen.
4.Přímo u silnice ale stál fotograf a ten to měl k tomu šutru cca 100m. Třema má "hezky" akční fotky. Ten mohl minimálně zavolat na kameramana, který byl více méně na úrovni kamene, ale asi ho opravdu pod mezí nemusel vidět.
11. 10. 2017 12:50
1 0
Především, zbytečné katování ještě nikdy nikomu neprospělo že.... A jsou jezdcí, kteří jsou na něj expertí...
11. 10. 2017 14:34
0 0
Původně napsal R.Kutej
Především, zbytečné katování ještě nikdy nikomu neprospělo že.... A jsou jezdcí, kteří jsou na něj expertí...
Naprostý souhlas.smajlík Jsou mezi soutěžáky jedinci, kteří neustále házejí na RZ “bordel” že? smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!